MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το κόστος της εκλογικής ψήφου

Οι συντηρητικοί υποψήφιοι στη Γαλλία λαμβάνουν αρκετά υψηλότερες χρηματικές δωρεές από τους αριστερούς ή ακροδεξιούς ανταγωνιστές τους – κατά μέσον όρο 18.000 €, έναντι 9.800 € των σοσιαλιστών που κατέχουν τη δεύτερη θέση.

Επικαιρότητα

Για μία ακόμη φορά συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την κατηγορία των ενδεχομένων παρατυπιών στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 – ο κ. N. Sarkozy, ο οποίος κατά τη σύσκεψη των G20 στις Κάννες το 2011 είχε επιδιώξει να χειροδικήσει εναντίον του κ. Γ. Παπανδρέου που αιφνιδιάσθηκε και διαλύθηκε ψυχολογικά. Υπενθυμίζουμε πως τότε οι Ευρωπαίοι ήθελαν να «σκοτώσουν» το δημοψήφισμα για το μακράν μεγαλύτερο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας, για το PSI, όταν την ίδια εποχή χέρι-χέρι οι πρωτεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον κ. Παπανδρέου – με τον κ. Σαμαρά αργότερα να παραπλανεί τους Έλληνες με τις ομιλίες του Ζαππείου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Θα υποσχεθώ τα πάντα για να γίνω πρωθυπουργός και μετά θα δω τι θα κάνω» (Γ. Β.). 

Σύμφωνα τώρα με τις κατηγορίες ο δολοφονηθείς δικτάτορας της Λιβύης (λόγω των προθέσεων του να δρομολογήσει ένα αφρικανικό νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, καθώς επίσης να μην συναλλάσσεται πλέον με δολάρια όσον αφορά το πετρέλαιο όπως ο Σ. Χουσεΐν), συμμετείχε με πολλά εκατομμύρια στην προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου – όταν ήδη γίνονται έρευνες για κάτι ανάλογο στις εκλογές του 2012, όπου ο κ. Sarkozy φέρεται να ξόδεψε 20 εκ. € παραπάνω από το νόμιμα επιτρεπόμενο. Εάν συνέβαινε βέβαια κάτι τέτοιο στην Ελλάδα οι κατηγορούμενοι θα ισχυρίζονταν πως πρόκειται για πολιτική σκευωρία – όπως στην υπόθεση της Novartis

Περαιτέρω, η Δικαιοσύνη στη Γαλλία ασχολείται από πολλά χρόνια με το θέμα του ελέγχου των συνεισφορών/δωρεών στις προεκλογικές εκστρατείες – έχοντας νομοθετήσει ανώτατα όρια και αυξάνοντας τη διαφάνεια των ταμειακών εισροών στα κόμματα. Στα πλαίσια αυτά, τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να καταθέτουν τα έσοδα και τα έξοδα τους σε μία ελεγκτική επιτροπή μετά τις εκάστοτε εκλογές – κάτι που φαίνεται πως οδήγησε στη σύλληψη του κ. Sarkozy.

Μία οικονομολόγος τώρα της χώρας χρησιμοποίησε τα παραπάνω δεδομένα, με στόχο να ερευνήσει την επιρροή των χρηματικών συνεισφορών στα αποτελέσματα των εκλογών – τεκμηριώνοντας πως ένα κόμμα λαμβάνει αυτόματα περισσότερες ψήφους, όταν δαπανά πιο πολλά χρήματα στην προεκλογική του εκστρατεία (πηγή). Αναλύοντας τις εκλογές μεταξύ των ετών 1993 και 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κάθε μία ψήφος στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας κοστίζει 6 € – ενώ στις δημοτικές εκλογές είναι κατά πολύ ακριβότερη, φτάνοντας στα 32 €.

Συνεχίζοντας, κατά την ίδια πριν το 1988, όπου δεν υπήρχαν θεσμοθετημένοι κανόνες και όλα επιτρεπόταν, οι εκλογικές συνεισφορές προέρχονταν από μαύρα χρήματα – ενώ έκτοτε, όπου το σύστημα άλλαξε με στόχο να προσφέρονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους συμμετέχοντες, τα φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται να λαμβάνουν έως 4.600 € από τον εκάστοτε ιδιώτη υποστηρικτή τους και τα κόμματα έως 7.500 €, με τα ποσά να αφαιρούνται από τη φορολογική τους δήλωση ως έξοδα (οι εκλογικές συνεισφορές από νομικά πρόσωπα, από εταιρείες δηλαδή, απαγορεύονται). 

Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι, οι συντηρητικοί υποψήφιοι λαμβάνουν αρκετά υψηλότερες δωρεές από τους αριστερούς (σοσιαλιστές, κομμουνιστές, πράσινους) ή ακροδεξιούς (Εθνικό μέτωπο) ανταγωνιστές τους – κατά μέσον όρο 18.000 €, έναντι 9.800 € των σοσιαλιστών, οι οποίοι κατέχουν τη δεύτερη θέση. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, αφού το κάθε 1 € των ιδιωτικών δωρεών για τα συντηρητικά κόμματα διευρύνει το εκλογικό τους μερίδιο κατά 0,42% – ενώ για τους σοσιαλιστές το ποσοστό είναι 0,32%.

Ολοκληρώνοντας, είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μία τέτοια έρευνα στην Ευρώπη, ενώ στις Η.Π.Α. αποτελεί μία συνήθη πρακτική. Τεκμηριώνεται δε πως τα πάντα, ακόμη και η δημοκρατικές εκλογές, έχουν σχέση με τα χρήματα – πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου θεωρείται χωρίς να αποδεικνύεται ότι, ακόμη και οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται κατά παραγγελία των κομμάτων, κοστίζοντας αρκετά ακριβά. Η αιτία λέγεται πως είναι το ότι, οι εκλογείς επηρεάζονται – ενώ ένα κόμμα που δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, λόγω του μικρού του μεγέθους, σπάνια εκλέγεται. Οι δημοσκοπικές πάντως επιλογές των Ελλήνων, όπως φαίνονται στο γράφημα, τεκμηριώνουν πως δεν έχουν δυστυχώς ακόμη διδαχθεί τίποτα μετά από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης – μοναδικής στην παγκόσμια ιστορία.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου