MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Αν λέει αλήθεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για “ουδέτερη στάση” στη Λιβύη, τότε ο Τσαβούσογλου ψεύδεται…

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
 
Μία γραπτή δημόσια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, ήρθε να ταράξει τα «νερά» του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, καθώς -όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα- γίνονται αποκαλύψεις για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολύπαθη χώρα. 

Μία φράση, στην οποία δόθηκε μεγάλη σημασία είναι ότι οι Αμερικανοί τηρούν ενεργή ουδετερότητα στη Λιβύη, που σημαίνει ότι αναμειγνύονται και συζητούν με όλους, αλλά δεν λαμβάνουν θέση ακόμα, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Οι Αμερικανοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον της διχοτόμησης, που σύμφωνα με γαλλικές πηγές, αποφάσισαν η Τουρκία και η Ρωσία. 

• Και τίθεται το ερώτημα: Πως μπορεί να ομιλεί εκ μέρους της Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και να ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για υποστήριξη των τουρκικών θέσεων; Όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρεται σε «ενεργή ουδετερότητα»;
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση στο πλαίσιο αυτής της θέσης, οι ΗΠΑ συνομιλούν και με δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του οποίου, ως γνωστόν, ηγείται ο Χαλίφα Χάφταρ. 

Ο Λίβυος στρατάρχης, όπως αυτοαναγορεύθηκε, είχε πάντα καλές σχέσεις με την Αμερική και συνεργάστηκε με τη CIA εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι. Ο ρόλος του κρίθηκε εξαιρετικά σημαντικός από την αμερικανική μυστική υπηρεσία για να φέρουν τον Καντάφι οι Αμερικανοί στο «δυτικό μαντρί». Θυμίζω επίσης ότι ο κ. Τραμπ του τηλεφώνησε και μάλιστα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση… 

Αμερικανική αντιπροσωπεία, λοιπόν, η οποία αποτελείτο από ανώτερους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με στελέχη του Χαφτάρ, ανάμεσα στα οποία και ο διευθυντής του Γραφείου του. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι έθεσαν και το θέμα των ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων. Είναι ένα θέμα «ταμπού» αυτό, ειδικά για την αμερικανική διπλωματία, η οποία τηρεί μία αντιρωσική στάση, σε αντίθεση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, που θα έλεγα πως είναι «ερωτευμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή την παράνοια ζουν οι Αμερικανοί γραφειοκράτες… 

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αντιπροσωπία τόνισε την αντίθεσή της σε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη και συζήτησε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Θυμίζω ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στους Τούρκους και τους Ρώσους.

Η αμερικανική αντιπροσωπία τόνισε ότι η συνεργασία του LNA με την ομάδα Wagner, που αποτελεί -όπως αναφέρει- πληρεξούσιο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και η διαιώνιση του τερματισμού άντλησης πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Λιβύης, υπονομεύουν την κυριαρχία της Λιβύης και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης που θα μπορούσε να βλάψει τις κρίσιμες πετρελαϊκές υποδομές. 

Η αναφορά γίνεται για τη Σύρτη, όπως είναι ευνόητο, όπου έχουν αντιπαραταχθεί οι Ρώσοι μισθοφόροι και οι δυνάμεις του Χάφταρ από τη μία, και ο στρατός του αλ Σάρατζ με τους τρομοκράτες που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη, από την άλλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία και η Αίγυπτος έχουν αποφασίσει να κρατήσουν πάση θυσία τη Σύρτη, όπου βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές. 

Δεν αποκαλύπτεται η θέση της άλλης πλευράς, του LNA, για το θέμα των Ρώσων παραστρατιωτικών, αλλά τονίζεται ότι και οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την επιθυμία να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ασφαλή, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη. 

Η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη θέση της ότι ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να χαλάσουν την πολιτική διαδικασία ή να την αποσταθεροποιήσουν με πράξεις δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές – και διακινδυνεύουν διεθνείς κυρώσεις. Αυτή η θέση αφορά και τους Ρώσους και τους Τούρκους, που πολεμούν στη Λιβύη μέσω …«αντιπροσώπων». 
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι Λίβυοι θα πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία ικανών και υπεύθυνων δυνάμεων ασφαλείας, απαλλαγμένων από τους κινδύνους που θέτουν οι πολιτοφυλακές, οι μη κρατικές ένοπλες ομάδες και οι ξένοι ένοπλοι.
Άρα αν δεν κρύβουν κάτι οι Αμερικανοί, και ισχύει ότι τηρούν ουδέτερη στάση, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους, δεν ισχύει η δήλωση του Τσαβούσογλου για την αμερικανική συνεργασία με την Τουρκία στη Λιβύη. Προφανώς ο Τούρκος υπουργός ψεύδεται, αν και με τον απρόβλεπτο Τραμπ όλα τα περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου