MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που καλούν να επιστρέψουν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο δημόσιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Οι δυο αποφάσεις που δίνουν προθεσμία 6 μηνών στο υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί ρητά ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα.
 
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν προθεσμία 6 μηνών στο υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο που τώρα βρίσκονται στο Υπερταμείο.
 
Πρόκειται για τις αποφάσεις 7/2023 και 8/2023 του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στις αποφάσεις της Ολομελείας ΣτΕ 190 & 191/2022, που έκριναν αντισυνταγματική την υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
 
Στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (μόνο από τους βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας), οι πάροχοι ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) υπήχθησαν στον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΑΥ) και διευρύνει το αντικείμενό της στα ύδατα και τα απόβλητα.
 
Το dikastiko.gr δημοσιεύει τις δύο αποφάσεις για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με τα σχόλια των δικηγόρων Αλ. Σαρηβαλάση και Αικ. Γεωργιάδου που χειρίστηκαν την υπόθεση.
 
«Είναι χαρακτηριστικό ότι, προς αποφυγή οποιασδήποτε νέας ''παρανόησης'' περί τί σημαίνει συμμόρφωση προς τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις, οι ανώτατοι δικαστές εξηγούν αναλυτικά και με ''σχολικό'' τρόπο», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δύο δικηγόροι, παραθέτοντας μέρος των αποφάσεων.

 

 
Πηγή : https://www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου