MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Τουρκικός “τσαμπουκάς” για S-400, αλλά η λίρα πέφτει, η οικονομία παραπαίει

Του Burak Bekdil
ΠΗΓΗ: Gatestone Institute

Από τότε που η Τουρκία επέλεξε επίσημα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, στα τέλη του 2017, ο Ερντογάν δεν έχει μεταβάλει τη ρητορική του δηλώνοντας συνεχώς πως η συμφωνία δεν αλλάζει και πως οι πύραυλοι αποτελούν κυρίαρχη επιλογή της Άγκυρας.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και την απειλούν με επιπλέον κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA. Ήδη η τουρκική βιομηχανία χάνει 10 δισ. δολάρια από την αποπομπή από το πρόγραμμα του F-35. Η Τουρκία που είχε επίσης δεσμευτεί να αγοράσει 100 τουλάχιστον F-35, είχε καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για αυτά.

Ο Ερντογάν όμως δεν σταματά. Συνεχίζει λέγοντας πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε συμπαραγωγή των S-400 και των πλέον προηγμένων S-500 με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε η Τουρκία να αποκτήσει το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Su-57 αντί των F-35.

Οι S-400 που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως 400 χλμ. έχουν σχεδιαστεί να πλήττουν Νατοϊκούς στόχους, των F-35 περιλαμβανομένων. Τα πρώτα απάρτια των συστημάτων έφτασαν στην Τουρκία τις 13 Ιουλίου.

Οι αντιδράσεις όμως είναι ισχυρές. Ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης ανέφερε: «Η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει τους S-400 αποτελεί σοβαρή εθνική απειλή για τις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία όχι μόνο υπονομεύει την ασφάλεια της συμμαχίας στην περιοχή, αλλά δωρίζει μια μεγάλη νίκη στη Ρωσία στην προσπάθεια της Μόσχας να προκαλέσει διάσταση στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό κράτος οι ενέργειες του οποίου υπονομεύουν την άμυνα του ΝΑΤΟ. Για να αποδείξει η Τουρκία το αντίθετο θα πρέπει να ακυρώσει την παραγγελία και να επιστρέψει τους πυραύλους στη Ρωσία». Στο μεταξύ η τουρκική λίρα πέφτει και η οικονομία της χώρας κλυδωνίζεται.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα μπορούσαν να καταστούν θυελλώδεις αν οι ΗΠΑ απαντήσουν όπως έχουν δηλώσει. Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει ως συνέπεια την παύση της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων, την μην απόκτηση των έξυπνων όπλων τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί κατά των Κούρδων, την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους και εταιρείες που εμπλέκονται με τους S-400 ενώ τυχόν νέες οικονομικές κυρώσεις θα πλήξουν την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία και θα την οδηγήσουν σε ελεύθερη πτώση. 

Αυτό που ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο από όλα είναι οι κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA καθώς η λίρα πέφτει και η ανεργία αυξάνεται. Ας θυμηθούμε την περίπτωση του πάστορα Μπράνσον που η Άγκυρα, πιεζόμενη οικονομικά, απελευθέρωσε. Αυτήν την στιγμή το ποσοστό της ανεργίας στην Τουρκία έχει φτάσει το 13%. Από την άλλη τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει πλέον να αναζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της «φίλης», εχθρού στην πραγματικότητα, Τουρκίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου