MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Έγινε σαφές ότι θα ξεσπάσει η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

© AP Φωτογραφία / Richard Drew
Οι έμποροι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 

ΜΟΣΧΑ, 10 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Alexander Lesnykh. 

Οι Πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων κορυφαίων διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκαλούν πανικό. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μειώσει φέτος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου από 2,6 σε 1,5% και η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva προέβλεψε χειρότερη οικονομική κρίση από ό, τι το 2008. 

Ποντάρουν σε χασούρα 700 δισεκατομμυρίων 

«Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Kristalina Georgieva κατά την ετήσια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, μέχρι το τέλος του έτους το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 0,8% ή 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το 90% των παγκόσμιων οικονομιών θα επιβραδυνθεί και θα γίνει το χειρότερο μέσα στην δεκαετία. Οι ειδικοί της παγκόσμιας τράπεζας WB επιβεβαίωσαν μόνο τις αρνητικές εκτιμήσεις των συναδέλφων τους, μειώνοντας την πρόβλεψη για το ΑΕγχΠ των ΗΠΑ από 2,5 έως 2,3%. Στην Ευρωζώνη, ο αντίστοιχος αριθμός μειώθηκε από 1,2 σε 1,1 τοις εκατό, και στην Κίνα – από 6,2 σε 6,1 τοις εκατό, αυτό είναι το χαμηλότερο από το 1990. 

Η Georgieva είναι πεπεισμένη ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η παγκόσμια οικονομία είναι ο τερματισμός του εμπορικού πολέμου και η δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου και σύγχρονου παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών με βάση τις προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής. 

Προφανώς, πρώτα απ ‘όλα, αυτό είναι ένα κάλεσμα που απευθύνεται στις Αμερικανικές και Κινεζικές αντιπροσωπείες, οι οποίες από 10 έως 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με αυτό, καθώς οι προηγούμενες 12 συναντήσεις δεν απέδωσαν τίποτα. Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες, οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου έχουν γίνει ακόμη πιο οξείς. Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις κατά 28 Κινεζικών οργανώσεων για συμμετοχή σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ουιγούρων και άλλων μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κίνα. 

Το Πεκίνο αντέδρασε κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και απαγόρευσε τη μετάδοση αγώνων της Αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ (NBA), των οποίων οι εκπρόσωποι ήταν απερίσκεπτοι εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. 

«Οποιαδήποτε δήλωση που αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική σταθερότητα της χώρας δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ελευθερίας της έκφρασης», σχολίασε η κρατική τηλεοπτική εταιρεία CCTV της Κίνας σχετικά με την απόφαση αυτή. Ως αποτέλεσμα, το NBA θα μπορούσε να χάσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι το ποσό της σύμβασης με το Πεκίνο. Επιπλέον, πριν από μία εβδομάδα, οι Αμερικανοί συμπεριέλαβαν τη μεγαλύτερη Κινεζική Ναυτιλιακή Εταιρεία Cosco στον κατάλογο των κυρώσεων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς για την αγορά και μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Αυτό, καθώς και οι νέοι φόροι 15% για αγαθά από την Κίνα ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εισήχθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν προσθέτουν αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. 

«Όλοι θα χάσουν»

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες καλούν να μην πανικοβληθούν και υπενθυμίζουν την κυκλικότητα της παγκόσμιας οικονομίας: μετά την ύφεση αρχίζει η ανάπτυξη. Άλλοι διευκρινίζουν ότι υπάρχουν δύο επιλογές: ομαλή πτώση ακολουθούμενη από σταδιακή ανάκαμψη ή απότομη πτώση συνοδευόμενη από παρατεταμένη συστημική κρίση. 

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το δεύτερο σενάριο είναι το πιο πιθανό τώρα. Το επίπεδο ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους, το οποίο έφτασε τα σχεδόν 250 τρισεκατομμύρια δολάρια, πιέζει για αυτό – τρεις φορές από το παγκόσμιο ΑΕΠ. 

Τα χρέη των εταιρειών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Σύμφωνα με την κ. Kristalina Georgieva, σε περίπτωση σοβαρής ύφεσης της οικονομίας, το εταιρικό χρέος που συνδέεται με τον κίνδυνο αθέτησης θα ανέλθει σε 19 τρισεκατομμύρια δολάρια ή σχεδόν το 40% του συνολικού χρέους στις οκτώ κύριες οικονομίες. Δηλαδή, χωρίς προγράμματα μεγάλης κλίμακας και πολύ δαπανηρά κρατικά προγράμματα στήριξης, σχεδόν το ήμισυ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο θα χρεοκοπήσει. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι, για το 2018, το χρέος των πιο δανειζόμενων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 20% – έως 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, το μερίδιο των δανείων τους στη συνολική πιστωτική μάζα των επιχειρήσεων υπερέβαινε τον δείκτη αιχμής του ποσοστού προ της κρίσης του 2007. 

«Ο μεγάλος όγκος δυνητικά δυσχερούς χρέους μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς εξελίσσεται, προκαλώντας μια κρίση δυσπιστίας και δημιουργώντας έτσι μια αρνητική οικονομική σπείρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για το μεγάλο» ελεύθερο «χρέος με αρνητικό επιτόκιο, το οποίο εξακολουθεί να είναι ζήτηση «, δήλωσε ο Timur Nigmatullin, διευθυντής επενδύσεων της Otkrytie Broker, σε μια συνομιλία με το RIA Novosti. 

Τι θα συμβεί στη Ρωσία 

Η Ρωσία, η οποία συμμετέχει στις παγκόσμιες οικονομικές διαδικασίες, θα επηρεαστεί επίσης από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ φέτος θα είναι ένα τοις εκατό αντί για το αναμενόμενο 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης του επόμενου έτους θα είναι 1,7% αντί για 1,8%. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας λόγω της δέσμευσης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι κατά τη διάρκεια των κρίσιμων χρόνων τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας θα μειωθούν – συνήθως σε μια τέτοια κατάσταση οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μειώνουν τις εισαγωγές ενέργειας λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής. Το ίδιο το πετρέλαιο δεν είναι πιθανό να πέσει πολύ στην τιμή: για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά καυσίμων, οι κυριότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα συμφωνήσουν και πάλι να μειώσουν την παραγωγή. 

Ωστόσο, η Ρωσία δεν κινδυνεύει από αθέτηση υποχρεώσεων. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, το καθαρό δημόσιο χρέος της χώρας έπεσε σε αρνητική ζώνη: το πλεόνασμα των κρατικών κονδυλίων στους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και των διαφόρων κονδυλίων εκτός του προϋπολογισμού έφθασε τα 1,36 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά την επιστροφή όλων των χρεών κατ ‘αποκοπή, οι κρατικές δομές θα έχουν αρκετά κεφάλαια στη διάθεσή τους για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους έναντι του πληθυσμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου