Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι σε πλήρη συμφωνία:
Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακαταληφθούν, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο Gatestone.
Πρόκειται για μία πεποίθηση τόσο ισχυρή με την οποία οι Τούρκοι ηγέτες απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο
Η μόνη σύγκρουση Ερντογάν και Κιλιτσάρογλου για το θέμα αυτό είναι για το ποιος έχει μεγαλύτερο θάρρος και πατριωτισμό για να κάνει πράξη την απειλή εναντίον της Ελλάδας.
Το CHP κατηγορεί το ΑΚΡ , το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να κατέχει τουρκικά εδάφη, το ΑΚΡ επιτίθεται στο CHP, ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να καταλάβει τα νησιά μέσα από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1924, και το 1932 με τις τουρκο-ιταλικές συμφωνίες, την Συνθήκη του Παρισιού το 1947, η οποία αναγνώρισε τα νησιά αυτά του Αιγαίου ως ελληνική επικράτεια.
Το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «έδωσε» τα νησιά που «ήταν δικά μας» και «βρίσκονται μέσα σε απόσταση φωνής», ενώ υπάρχουν ακόμα τα τζαμιά μας, τα ιερά μας εκεί», αναφερόμενος στην οθωμανική κατοχή των νησιών.
Δύο μήνες νωρίτερα , κατά τη «Διάσκεψη για την νέα Ασφάλεια», ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Λωζάνη … ποτέ δεν ήταν ένα ιερό κείμενο. Φυσικά, θα το συζητήσουμε και αγωνίζομαι για να έχουμε ένα καλύτερο».
Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν συνεχώς χάρτες και φωτογραφίες των νησιών του Αιγαίου, καλώντας για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει ορισμένους στόχους για το έτος 2023, που είναι η 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας και το 2071 για την 1000η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ το 1071, τουρκικής νίκησαν τις δυνάμεις της Ελληνικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας μαζί με τους Αρμένιους.
Η ιδέα πίσω από αυτούς τους στόχους είναι η δημιουργία της εθνικιστικής συνοχής για την προσάρτηση περισσότερων εδαφών από την Τουρκία.
Ωστόσο, για να αλλάξουν τα σύνορα της Τουρκίας, ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει ή να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Ερντογάν δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται επικαιροποίηση , κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, που ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από έναν Τούρκο αρχηγό κράτους μετά από 65 χρόνια.
Τον επόμενο μήνα, ο Ερντογάν στοχευμένα κατηγόρησε τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσάρογλου , ότι εκπροσωπεί το κόμμα που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης, χάνοντας τα νησιά αυτά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Θα πούμε στο έθνος μας για το [αυτό]», δήλωσε ο Ερντογάν. Αυτό που σημαίνει αυτή η δήλωση είναι ότι ο Ερντογάν δέχεται ότι τα νησιά νομίμως ανήκουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο ίδιος αποκαλεί την ελληνική κατοχή των νησιών ως «εισβολή», προφανώς επειδή τα νησιά ήταν κάποτε εντός των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτός τα θέλει τώρα πίσω.
Εν τω μεταξύ, το CHP ήταν εξίσου επιθετικό στην ρητορική του, με τον Kılıçdaroğlu να δηλώνει στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα έχει «καταλάβει» 18 νησιά.
Όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε χαρακτηρίσει «άστοχη » αυτή τη δήλωση, ο αναπληρωτής αρχηγός του CHP για τις εξωτερικές υποθέσεις, Οζτούρκ Γιλμάζ, απάντησε:
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να δοκιμάσει την υπομονή μας.»
Ο Γιλμάζ, επίσης, φέρεται να δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει σημασία μεγαλύτερη από την κυβέρνησή ,» και ότι κάθε Έλληνας υπουργός που προκαλεί η Τουρκία, θα πρέπει να «χτυπήσει με μια βαριοπούλα το κεφάλι το… Αν [ ο Καμμένος] κοιτάξει την ιστορία, θα δει πολλά παραδείγματα από αυτό».
Η ιστορία στην πραγματικότητα είναι γεμάτη με παραδείγματα Τούρκων που πραγματοποιούν δολοφονικές επιθέσεις κατά των Ελλήνων, τονίζει το ινστιτούτο.
Την ίδια στιγμή το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ανακοίνωσε :
«Αν [οι Έλληνες] θέλουν πάλι να πέσουν στη θάλασσα, αν αισθάνονται ότι θα τους κυνηγήσουν ξανά, είναι ευπρόσδεκτοι. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι συνέβη το 1921 και το 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς για να τους εξηγήσει, ξέρουμε πώς να τους στείλουμε πίσω στο Αιγαίο»
Οι Τούρκοι προπαγανδιστές έχουν επίσης στρεβλώσει τα γεγονότα για να απεικονίσουν την Ελλάδα ως επιτιθέμενο.
«Τα ελληνικά κατεχόμενα νησιά έχουν στρατιωτικά φυλάκια που η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει στη μελλοντική στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας», δηλώνει η τουρκική πλευρά.
Τούρκοι πολιτικοί φαίνεται να έχουν τα δικά τους κίνητρα για την εμμονή τους με τα νησιά.
Πρόκειται για τον παραδοσιακό τουρκικό επεκτατισμό, κατά ελληνικών εδαφών με γνώμονα τον νεο-οθωμανισμό και τις κατακτήσεις του Ισλάμ.
Υπάρχουν επίσης στρατηγικοί λόγοι για τους Τούρκους να θέλουν να εισβάλουν στα νησιά, οι οποίοι μπορεί να γίνουν κατανοητοί από την δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τουργκούλ Τουρκές σχετικά μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974:
«Αφού υπάρχει τουρκική κοινωνία εκεί στην Κύπρο, η Τουρκία είναι είναι αδύνατο να την εγκαταλείψει».
Η ίδια στάση και νοοτροπία ισχύει και για τα νησιά του Αιγαίου.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι τα νησιά νομικά και ιστορικά είναι ελληνικά, θέλει να τα καταλάβει και να τα «τουρκοποιήσει» , προφανώς στην συνέχεια εκδιώκοντας τους Έλληνες, όπως έκαναν στην Ανατολία την περίοδο 1914-1923 και μετά.
Η καταστροφή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν αποτέλεσμα της εισβολής των Σελτζούκων Τούρκων στην Μικρά Ασία, μια ελληνική γη πριν τον 11ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 2.000 Έλληνες στην Τουρκία.
Δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε βάναυσα στην Κύπρο το 1974, οι σημερινές απειλές εναντίον της Ελλάδας , και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας, δεν πρέπει να ληφθούν «ελαφρά την καρδία», από τη Δύση.
Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάθε επίθεση εναντίον της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά της Δύσης. Είναι καιρός η Δύση, η οποία παρέμεινε σιωπηλή ενόψει των τουρκικών φρικαλεοτήτων, να σταθεί απέναντι στην Άγκυρα, καταλήγει το αμερικανικό ινστιτούτο.
Πηγή : https://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου