MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Χάθηκαν 465 δισ. δολ. στις διεθνείς αγορές λόγω φόβων από την SVB

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στην αμερικανική τράπεζα SVB που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσαν στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ περιορισμένες στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
 
«Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την πτώχευση της Signature Bank», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. «Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τράπεζα προήλθαν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εικόνα εδώ στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, τις ενισχύσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια και εποπτεύονται πολύ στενά από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε ο Ντόναχιου και πρόσθεσε: 
 
«Δεν υπάρχει άμεση έκθεση – άλλα το επεισόδιο αυτό μας υπενθυμίζει ότι ένα σοκ στο σύστημα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τις τράπεζες μας να είναι θωρακισμένες». Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας στην Ευρώπη, προσθέτοντας πάντως ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και χαιρετίζει την άμεση αντίδραση των αμερικανικών αρχών». 
 
Οι αμερικανικές αρχές
 
Μέσα σε τρεις μέρες, η Federal Deposit Insurance Corporation και οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη ανέλαβαν τον έλεγχο της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank και εγγυήθηκαν όλες τις καταθέσεις τους, πέρα από το συνηθισμένο ομοσπονδιακό όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων. Η Fed ανακοίνωσε επίσης μια νέα υπηρεσία δανειοδοτικής διευκόλυνσης, με την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν άλλες τράπεζες για να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταθετών.
 
Οι κινήσεις έχουν στόχο να εμποδίσουν τη μόλυνση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, μετά τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων που υπέστη την περασμένη εβδομάδα η SVB, με έδρα στη Σάντα Κλάρα, οι πελάτες της οποίας ήταν κυρίως κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) και νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας (start-ups). Ωστόσο και αυτές οι παρεμβάσεις δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την ανησυχία των διεθνών αγορών.
 
Οι μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, αφού οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Τη σκυτάλη έλαβαν σήμερα οι ασιατικές αγορές που καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής καθώς προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις συνέπειες που μπορεί πυροδοτήσει αυτή η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι απώλειες διευρύνονται σήμερα Τρίτη, με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials να υποχωρεί έως και 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings κατά 2,8%.
 
Πηγή : https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου