Οργή και θλίψη προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ενός ανθρώπο που έφερε μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης πληροφορίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν επίσημα για συνομωσία και επιδιώκουν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης σε βάρος του. Ωστόσο, πλήθος κόσμου που έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για αντίστοιχα «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένου του ελληνοαμερικανού πράκτορα Τζον Κυριακου, του πρώην υπαλλήλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και άλλων, μια δίκη στις ΗΠΑ μόνο δίκαιη δεν θα είναι.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κατηγορίες για συνομωσία προκύπτουν από μια φερόμενη απόπειρας hacking σε κυβερνητικά δεδομένα, κατηγορία που δεν μπορεί να στηριχθεί, καθώς ποτέ δεν ολοκληρώθηκε μια τέτοια πράξη, δεν υπάρχουν μάρτυρες που να υποδεικνύουν την εμπλοκή του σε μια τέτοια «συνομωσία», ενώ τα Wikileaks πάντα λειτουργούσαν με τη βοήθεια και παροχή πληροφοριών των πολιτών διαφόρων χωρών.
Ο κόσμος σήμερα βίωσε τη «φίμωση» της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του λόγου, στο όνομα των διεφθαρμένων και εγκληματικών κυβερνήσεων που διοικούν τον πλανήτη.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010.
Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.
Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.
«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.
Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».
«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.
«Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.
Πηγή : https://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου