MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας και το ελληνικό Βατερλό

Από όποια πλευρά κι αν προσπαθήσει να «διαβάσει» οποιοσδήποτε τις κυβερνητικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να μην καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέχρι στιγμής ζούμε ένα Βατερλό! Αρέσει δεν αρέσει στους κυβερνητικούς η πραγματικότητα είναι μία: έδωσαν τα πάντα στους Αμερικανούς αλλά και στους Ευρωπαίους, κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει όρθιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, έχουν εκθέσει τη χώρα σε απρόβλεπτους κινδύνους και το μόνο που έχουμε «εισπράξει» είναι να βλέπουμε τουρκικά F-16 στην Αλεξανδρούπολη!


Η κυβέρνηση για να μην χαλάσει την «επικοινωνιακή επιτυχία» της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κράτησε μυστική την ιταμή πρόκληση των Τούρκων για 48 ώρες! Αυτό είναι το λιγότερο και δεν εκπλήσσει καθόλου. Η κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα έχει διαχειριστεί όλες τις κρίσεις με «επικοινωνία» και αυτό δεν χρειάζεται πια ιδιαίτερη ανάλυση.

Στα εθνικά θέματα όπως και στην οικονομία, πλέον η επικοινωνία δεν είναι αρκετή . Κι αυτό γιατί τα αποτελέσματα των λάθος επιλογών είναι εμφανέστατα και στον τελευταίο πολίτη, όσο κι αν «φιλτράρονται» από τα ΜΜΕ.

Το χειρότερο είναι ότι «απέναντι» ο Ερντογάν έχει ανοίξει μεγάλο παζάρι! Για να μη δίνουμε «υπερφυσικές» ικανότητες στον Τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν κάνει κάτι παραπάνω απ ΄ όσα διαχρονικά κάνει η τουρκική εξωτερική πολιτική. Ίσως να τα κάνει με περισσότερη ένταση. Αν θα έχει θετικά αποτελέσματα ή θα καταστραφεί είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Το σίγουρο είναι , όπως έχουμε ξαναγράψει, ότι ο Ερντογάν έχει επιλέξει να «παίξει μπάλα στο γήπεδο» , ρισκάροντας ακόμη και να «φάει γκολ», την ίδια ώρα που οι δικοί μας έχουν επιλέξει απλά να παρακολουθούν τον αγώνα από την εξέδρα!

Όπως υπενθυμίζει η ιστοσελίδα Ahval δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στήνει παζάρι με το ΝΑΤΟ. Το 2009 είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τον διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ λόγω του ρόλου του στην κρίση με σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ το 2005.

Το 2019, η Τουρκία απείλησε να μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και άλλων χωρών της Βαλτικής, ζητώντας να χαρακτηριστούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων ως τρομοκράτες. Τώρα ο Τούρκος πρόεδροςισχυρίζεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι « ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όπως επισημαίνει το άρθρο της Ahval «αντιμέτωπος τόσο με τις βουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη: την οικονομία. Και όποια κίνηση κι αν κάνει, για παράδειγμα, στην εξωτερική πολιτική, υπάρχει ένας στόχος ανάκαμψης. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν ενισχυθεί από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες, αλλά στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της είναι σε σοβαρό μείον.

Από το 2019-2020, η κεντρική τράπεζα ξόδεψε αποθεματικά 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τη λίρα και η Τουρκία έχει βραχυπρόθεσμο χρέος 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επομένως οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Η τουρκική λίρα είναι το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος μετά τη ρουπία της Σρι Λάνκα και το σέντι της Γκάνας, και οι αντιρρήσεις του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχουν ρίξει πάνω από δύο τοις εκατό από την αξία της μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την «ενοχλητική αξία» της Τουρκίας, αλλά τι ελπίζει να κερδίσει;

Σύμφωνα με τον Michael Rubin, ανώτερο συνεργάτη στο American Enterprise Institute (AEI), «αναζητά μία δωροδοκία». Ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής, αποκαλεί τη στάση της Τουρκίας «εκβιασμό», αλλά δεν ανησυχεί».

Το άρθρο περιγράφει μια Τουρκία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση , η οποία δε σταματά ποτέ να παζαρεύει. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ο Ερντογάν είχε θέσει στο «πάγκο του» και υπήρξαν περιπτώσεις που τα αποτελέσματα ήταν δραματικά για την Τουρκία. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση του Αμερικανού φυλακισμένου πάστορα, τον οποίο αναγκάστηκε να απελευθερώσει όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «στραγγάλισε» την τουρκική οικονομία. Που είναι αλήθεια ο Δημοκρατικός κ.Μπάϊντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα.

Ωστόσο η Τουρκία, που όλο καταρρέει, εξακολουθεί να είναι όρθια και να διαπραγματεύεται τα πάντα με τους πάντες! Όλοι μιλάνε με Άγκυρα και κανένας δε μιλάει με Αθήνα που εξακολουθεί να έχει ως…δόγμα εξωτερικής πολιτικής την απόλυτη ταύτιση με όσα αποφασίζουν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, ελπίζοντας στα σοβαρά ότι θα την ανταμείψουν για την …πίστη της.

Δυστυχώς το σενάριο της κυβέρνησης δεν βγαίνει και το χειρότερο είναι ότι αντί να ανασκουμπωθεί και να ανασυνταχθεί , επιμένει να τραβά στην ίδια ρότα, έχοντας δυστυχώς και την ανοχή μιας αντιπολίτευσης που δείχνει να μη θέλει να αντιμετωπίσει με τόλμη και ανατρεπτική διάθεση τις καταστροφικές επιλογές στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιέζει στο θέμα της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας θέτοντας στο τραπέζι υπερβολικές απαιτήσεις όπως να εκδώσει η Στοκχόλμη βουλευτίνα κουρδικής καταγωγής! Προφανώς θέτει τα πάντα για να πάρει όσα μπορεί . Και σ ΄ αυτά περιλαμβάνονται τα F-16, ακόμη και τα F-35.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου