MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ασύμμετρες αλλαγές

Ο κ. Σόιμπλε, προωθεί από καρό τώρα ως διάδοχο της καγκελαρίου τον κ. Merz – έναν άνθρωπο που θεωρείται οπαδός του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, είναι εκλεκτός των τραπεζών, ενώ έχει θητεύσει ως εκπρόσωπος της Black Rock στη Γερμανία, μίας βασικής μετόχου πολλών γερμανικών πολυεθνικών.

Επικαιρότητα

Οι εξελίξεις στη Γερμανία ασφαλώς ενδιαφέρουν την Ελλάδα – αφού πρόκειται πλέον για ένα προτεκτοράτο της, με ένα καθεστώς που διαφέρει ελάχιστα από το αντίστοιχο του Πουέρτο Ρίκο με τις Η.Π.Α. (άρθρο). Στην πραγματικότητα δηλαδή το μόνο κοινό που έχει η Ελλάδα με την Ευρωζώνη είναι το νόμισμα – ενώ όπως η αμερικανική αποικία, εξυπηρετεί ως τουριστικός και μόνο προορισμός την Ευρώπη. Όσον αφορά δε το ότι θα χρειαστεί νέα μνημόνια, όπως αναφέρεται, με αποτέλεσμα να ανησυχούν οι πιστωτές της, σίγουρα δεν ισχύει – αφού έχουν υπογραφεί μνημόνια τουλάχιστον έως το 2060 (ανάλυση).

Αυτό που προβληματίζει τους Ευρωπαίους δανειστές της λοιπόν είναι το ενδεχόμενο ανάγκης νέων δανείων εκ μέρους τους, αφού κανένας δεν πιστεύει πως θα μπορέσει η Ελλάδα να δανεισθεί με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές – επειδή πρόκειται για την πιο χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια ιστορία, τόσο όσον αφορά το δημόσιο που οφείλει περί τα 360 δις € (μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα), όσο και τον ιδιωτικό τομέα με κόκκινα χρέη που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 230 δις € (107 δις € προς τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους που έχουν αγοράσει τα τραπεζικά δάνεια, 103 δις € προς το δημόσιο που με τις επιβαρύνσεις θα πλησιάσουν τα 180 δις €, πάνω από 30 δις € στα ασφαλιστικά και τους υπόλοιπους κρατικούς οργανισμούς).

Με τέτοια μεγέθη είναι λογικό να μην διαθέτει κανένας τομέας πιστοληπτική ικανότητα, ενώ χωρίς πιστώσεις, με χρεοκοπημένες τράπεζες και με αρνητικές αποταμιεύσεις είναι αδύνατη η εγχώρια ανάπτυξη – οπότε μόνο όταν αλλάξει ιδιοκτησία η χώρα θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία, αλλά ασφαλώς όχι για τους Έλληνες.

Επανερχόμενοι στη Γερμανία, η ραγδαία υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών της κυρίας Merkel οφείλεται κυρίως στα εξής: (α) στο μεταναστευτικό, όπου αρκεί κανείς να επισκεφθεί τη γεμάτη μαντίλες πόλη του Βερολίνου, για να καταλάβει τι συμβαίνει, (β) στα προβλήματα της Ευρωζώνης, εν πρώτοις της Ελλάδας που οι Γερμανοί Πολίτες θεωρούν πως διέσωσαν σπαταλώντας τα δικά τους χρήματα άσκοπα – καθώς επίσης της Ιταλίας ή της Ισπανίας που κρύβονται ακόμη (στο σύστημα Target 2 της ΕΚΤ η Ιταλία οφείλει περί τα 470 δις € και η Ισπανία πάνω από 400 δις €, με κύριο δανειστή τη Γερμανία) και (γ) στη μη ισορροπημένη αναδιανομή εισοδημάτων, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ωφεληθεί καθόλου από τα θηριώδη πλεονάσματα της χώρας ύψους σχεδόν 300 δις € ετησίως – όταν την ίδια στιγμή το κόστος διαβίωσης αυξάνεται, κυρίως από τη ραγδαία άνοδο των ενοικίων, ενώ οι μισθοί παραμένουν κάτω από την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα κρατίδια της χώρας που έχουν υπερχρεωθεί, όπως ξανά το Βερολίνο, με αποτέλεσμα σήμερα να ιδιωτικοποιεί ακόμη και τα σχολικά κτίρια για να ανταπεξέλθει με τις υποχρεώσεις του – ενώ το κοινωνικό κράτος υποχωρεί ασταμάτητα.

Το θέμα βέβαια που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι το ποιός θα διαδεχθεί την καγκελάριο, χαράσσοντας μία νέα πολιτική – σημειώνοντας πως το ανερχόμενο κόμμα της άκρας δεξιάς (AfD), έχει ταθεί υπέρ της επιστροφής της Γερμανίας στο Μάρκο στο επίσημο πρόγραμμα του, ενώ οι πράσινοι που κερδίζουν επίσης υψηλά ποσοστά θεωρούνται ως το σκαλοπάτι προς το AfD. 
Σύμφωνα τώρα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, προωθεί από καρό τώρα ως διάδοχο της καγκελαρίου το φίλο του κ. Merz – έναν άνθρωπο που θεωρείται φανατικός οπαδός του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ενώ έχει θητεύσει ως εκπρόσωπος της Black Rock στη Γερμανία που κατέχει ένα μεγάλο μέρος των μετοχών των ισχυρότερων γερμανικών πολυεθνικών.

Ο κ. Merz είναι ένας υποψήφιος των τραπεζών ουσιαστικά, όπως ο κ. Macron στη Γαλλία που επίσης προωθήθηκε από τον κ. Σόιμπλε, εταίρος από το 2004 έως το 2009 (παρά το ότι ήταν βουλευτής) μίας ισχυρής αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας με ετήσιο τζίρο της τάξης του 1 δις $ (ανήκει στις 20 μεγαλύτερες του πλανήτη, ενώ εκπροσωπεί κυρίως εταιρείες της Wall Street), με ημερήσια αμοιβή της τάξης των 5.000 €, μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων των ελίτ όπως της «Γέφυρας του Ατλαντικού» κοκ. – ενώ δραστηριοποιήθηκε στη διάσωση των γερμανικών τραπεζών μετά την κρίση, έχοντας κερδίσει τεράστια ποσά. 

Ο εκλεκτός του κ. Σόιμπλε λοιπόν φαίνεται πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από την εκλεκτό της καγκελαρίου – ενώ εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ασφαλώς θα αλλάξει η γερμανική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα προς το πολύ αυστηρότερο, όπως επίσης γενικότερα απέναντι στην Ευρωζώνη. Ακολουθεί η σημερινή συζήτηση του κ. Σαχίνη με τον κ. Βιλιάρδο:


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου