MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 σε εδάφη Κατεχόμενα, μιας χώρας της ΕΕ, της Κύπρου

Σε μια σημαντική αποκάλυψη για την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο έκανε η εφημερίδα Σημερινή. Όπως γράφει η εφημερίδα ο Τουρκικός Στρατός μετέφερε πρόσφατα στα κατεχόμενα μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Leopard 2A4TR. 

Δεδομένου ότι η τυπική σύνθεση μιας Τουρκικής Επιλαρχίας αρμάτων περιλαμβάνει 45 άρματα μάχης η μεταφορά των αρμάτων αυτών στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό αλλά και ποσοτικό βήμα αναβάθμισης του τουρκικού αρματικού δυναμικού στα κατεχόμενα. 

Σήμερα ο Τουρκικός Στρατός στα κατεχόμενα διαθέτει 164 άρματα μάχης τύπου Μ48Α5Τ2 εξοπλισμένα με θερμικό σκοπευτικό και 188 παλαιά άρματα μάχης τύπου Μ48Α5Τ1 τα οποία πλέον θεωρούνται τεχνολογικά ξεπερασμένα.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Σημερινή τα τουρκικά άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα τις προηγούμενες εβδομάδες όταν υπήρχε σημαντική θαλάσσια κινητικότητα με το ερευνητικό πλοίο Barbaros και το πλωτό γεωτρύπανο Fatih τα οποία συνοδεύονταν από πολλές μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού. 

Τα νέα άρματα μάχης θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Μ48Α5Τ1 και στην πραγματικότητα θέτουν νέα δεδομένα στο χερσαίο πόλεμο στην Κύπρο, αφού τα Leopard 2A4TR διαθέτουν πυροβόλο Rheinmetall Rh-120 L44 των 120 χλστ σε αντίθεση με τα Μ48Α5Τ2 και τα Μ48Α5Τ1 που διαθέτουν το πυροβόλο Μ68 των 105 χλστ, ενώ Σύστημα Ελέγχου Πυρός EMES-15 με το θερμικό σκοπευτικό WBG-X Zeiss-Eltro Optronik για τον πυροβολητή και το σταθεροποιημένο πανοραμικό περισκόπιο PERI-R17A1 για τον αρχηγό του πληρώματος αναβαθμίζουν τις δυνατότητες του τουρκικού αρματικού δυναμικού. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα άρματα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο των κατοχικών δυνάμεων στο χωριό Κυθρέα το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χλμ από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Σημερινή η ενίσχυση του στρατού κατοχής δεν είναι αποκομμένη από άλλες συναφείς στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με άλλες αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις κινήσεις του κατοχικού στρατού που αποκαλύπτει η Σημερινή, πέραν από τις σαφείς στρατιωτικές προεκτάσεις, εγείρουν μείζον πολιτικό θέμα σε διάφορα επίπεδα, την ώρα, μάλιστα, που γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη του δικοινοτικού διάλογου. 

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης ενέχει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις με αποδέκτη το Βερολίνο αφού πρόκειται για μεταφορά γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στα κατεχόμενα εδάφη μιας χώρας μέλους της ΕΕ με σκοπό την διατήρηση της κατοχής αυτών των εδαφών. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο την ευαίσθητη σε ανάλογα θέματα Γερμανία.

Υπενθυμίζεται, ότι το Βερολίνο είχε αντιδράσει πριν από ένα χρόνο στην χρήση των ιδίου τύπου αρμάτων στην τουρκική εισβολή στην Συρία με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στην βιομηχανική συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα των εξοπλισμών. Το ζήτημα χρήζει δημοσιοποίησης από την Κυπριακή κυβέρνηση στο θεσμικά όργανα της ΕΕ και στην γερμανική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη αντίδραση και να καταγραφεί η στάση αυτή της Τουρκίας που φαίνεται να ενισχύει ποιοτικά και ποσοτικά την στρατιωτική της παρουσία στο νησί, τη στιγμή κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε από τη Μόσχα πως Ελλάδα και Κύπρος δεν επιθυμούν την στρατιωτικοποίηση της διαδικασίας επίλυσης του διαχρονικού προβλήματος κατοχής του νησιού…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου