MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η επίσημη αναγγελία του τρίτου Μνημονίου…Από τους Γερμανούς «φίλους» μας φυσικά!

Το παραμύθι της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση συνεχίζεται βέβαια αμείωτο από τους Σαμαροβενιζέλους!!! 

Μπροστά σε νέο δημοσιονομικό κενό βρίσκεται η Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Stuttgarter Zeitung». 

Σύμφωνα με το άρθρο, «η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια. Φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», ενώ όπως προσθέτει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. 

Ωστόσο, κάνει λόγο για εντυπωσιακές επιτυχίες στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσθέτει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές αναγνωρίζουν το πρόγραμμα εξοικονόμησης. 

«Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει ακόμη για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Το ΔΝΤ προβλέπει νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015», συνεχίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι και κατά την επικύρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να μην ήταν εκείνη η τελευταία φορά που η Γερμανία θα ασχολείτο με το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. 

«Τώρα διαβεβαιώνει ο κ. Σόιμπλε ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί νέα βοήθεια», αλλά ένα τρίτο πακέτο θα ήταν πολύ μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, ενώ «γίνεται λόγος για περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ». Διευκρινίζεται δε ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς διακηρύσσει εδώ και εβδομάδες με κάθε ευκαιρία ότι «δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή βοήθεια». 

«Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ίδια μέσα», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ότι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι ως το μέσον του 2015 θα μπορούσαν να αντληθούν από τις αγορές περί τα 6- 8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες και τονίζει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο, μετά τα «stress tests». 

Στο άρθρο εκφράζεται ακόμη η εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας θα αποτελούσε «πολιτική καταστροφή» για τον πρωθυπουργό, διότι θα συνοδευόταν από νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου