MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Προβλέπεται τραπεζικό χάος

Δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με την πιο εγκληματική συμμορία του πλανήτη, με τη Deutsche Bank, εάν εκραγεί η αγορά παραγώγων που υπολογίζεται μεταξύ 600 τρις $ και 1,2 τετράκις $ – ενώ η ίδια είναι εκτεθειμένη με πάνω από 40 τρις $ ή με άνω του δεκαπλάσιου του γερμανικού ΑΕΠ. Όσο για τις ελληνικές τράπεζες που τα κόκκινα δάνεια τους είναι στο 40% των ισολογισμών τους, ενώ άρχισαν ξανά να αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό το Μάρτιο, ο καθένας μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί – ειδικά με τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ

Ξένη Δημοσίευση 

– του Γ. Αγγέλη 

Η είδηση αρχικά ξάφνιασε. Αλλά στη συνέχεια μάλλον πέρασε στα ψιλά του οικονομικού τύπου, καθώς αφορούσε μία τράπεζα, την ολλανδική ABN Amro, καθ’ όλα ισχυρή μέχρι σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένη, αφού το δημόσιο παραμένει μετά το 2008/2009 ο βασικός της μέτοχος. 

Η “είδηση” στις 26 Μαρτίου αφορούσε μια ανακοίνωση της ΑΒΝ Amro σύμφωνα με την οποία ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της στις ΗΠΑ δήλωσε αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η “ζημιά” να οδηγήσει στην διαγραφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον ισολογισμό της ABN. 

Στην πραγματικότητα η “ζημιά” κόστισε πάνω από 250 εκατ. ευρώ και τσάκισε τα κέρδη της τράπεζας. Ποιός ήταν ο πελάτης και σε τι αφορούσε η ζημιά; 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο “πελάτης” είναι ένας από τους μεγάλους traders στις αγορές παραγώγων στις ΗΠΑ (η ABN Amro αρνήθηκε να τον αποκαλύψει) και η ζημιά αφορούσε την αδυναμία του, με τα βίαια σκαμπανεβάσματα των αγορών να καλύψει τα margin calls στα οποία ήταν υπόχρεος. 

Η τράπεζα “κάλυψε” την τεράστια ζημιά της, αλλά το επεισόδιο χτύπησε δυνατά τα καμπανάκια στον SSM και στο πώς η εσωτερική εποπτεία των τραπεζών δεν εμφανίζεται ικανή να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του trading, που κάνουν πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να εμφανίσουν κέρδη σε ένα περιβάλλον μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων. 

Η “τάση” που αποκαλύφθηκε με την ABN Amro, είναι ότι οι περισσότερο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι στην Ευρωζώνη έχουν πολύ μεγάλα ανοίγματα στις αγορές παραγώγων. Με αποτέλεσμα η βίαιη μεταβλητότητα που εμφανίζεται λόγω της κρίσης και του covid-19 να προκαλεί τεράστια ανοίγματα σε μία αγορά χιλιάδων τρισ. δολ. (!). Και η οποία είναι αδύνατο να ελεγχθεί από τα εποπτικά συστήματα των κεντρικών τραπεζών, πόσο μάλλον από τα συστήματα εσωτερικής εποπτείας των ίδιων των τραπεζών, που είχαν στραφεί σ’ αυτή (την αγορά παραγώγων χρέους) για να “φουσκώσουν” τα κέρδη τους. 

Επιπλέον των Npls 

Ο νέος αυτός εφιάλτης έρχεται να αυξήσει κατακόρυφα την ανησυχία, καθώς ήδη το τραπεζικό σύστημα σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ λόγω της διπλής κρίσης έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για μία κατακόρυφη αύξηση των Npls (δηλαδή τα κόκκινα δάνεια), για τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν νέες πολλαπλάσιες προβλέψεις. Και λίγο πολύ να αρχίσουν να μοιάζουν με Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Πορτογαλία…
Χαρακτηριστικό των μεγεθών για τα οποία αναφέρονται τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι μόνο στις ΗΠΑ οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αναλυτών των μεγάλων τραπεζικών ομίλων είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 οι τράπεζες θα πρέπει να τετραπλασιάσουν – τουλάχιστον – τις προβλέψεις που είχαν κάνει για το α’ τρίμηνο. 

Έτσι οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την ανάγκη να εξευρεθούν επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθούν οι προβλέψεις στο β’ τρίμηνο της τάξης των 100 – 120 δισ. δολ. Τα μεγέθη αυτά είναι τεράστια και κάποιες από τις τράπεζες θα είναι αδύνατο να τα βρούν. Όπως σχολιάζεται από κάποιες πλευρές, η Fed θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις διάσωσης όπως το 2008 – 2009, μόνο που αυτές τώρα θα είναι πολλαπλάσιες σε μέγεθος από εκείνες του 2008… 

Και στην Ευρώπη; Εδώ ακόμα η σχετική πληροφόρηση είναι τουλάχιστον ελλιπής όπως αποκάλυψε η περίπτωση της ABN Amro. Κανείς δεν τολμά προς το παρόν να μιλήσει για αριθμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτι στην ΕΚΤ δεν γνωρίζουν. Γι’ αυτό άλλωστε η κα Λαγκάρντ εμφανίζεται τόσο επίμονη στην “από κοινού” αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωζώνη, με ή χωρίς ευρωομόλογα…


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου