MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Το βαθύτερο νόημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε Τζαμί είναι σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα, τον χριστιανισμό, την Ελλάδα και την Τουρκία. 


Για την παγκόσμια κοινότητα είναι περιφρόνηση στα οικουμενικά πολιτιστικά δημιουργήματα και σύμβολα.

Για την Χριστιανοσύνη είναι απώλεια ηθική, θρησκευτική, συναισθηματική και συμβολική. 


Για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, που θεωρεί την Βυζαντινή Αυτοκρατορία προγονικό της πυλώνα και την Αγία Σοφία το πιο λαμπερό σύμβολό της, είναι γεωπολιτική ήττα, συναισθηματική και συμβολική απώλεια και προειδοποίηση για την συνέχεια.

Για την Τουρκία είναι απόδειξη της οριστικής επιλογής του Ερντογάν και της νεο-οθωμανικής στρατηγικής του να αλλάξει το κοσμικό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους και να διεκδικήσει το ρόλο του Κεμάλ στην ιστορία της χώρας του.
Είναι ταυτόχρονα απόδειξη ότι, το διεθνές δίκαιο και το γεωπολιτικό στάτους της μεταπολεμικής περιόδου δεν είναι αποδεκτό για την Τουρκία.

Η αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας είναι ισχυρό δείγμα αναθεώρησης αυτών των συνθηκών που εξασφάλισαν την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον κόσμο και στην περιοχή μας.

Πηγή : http://www.freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου