MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Θα είναι χειρότερα από το 2008, υποστηρίζει ο Άνχελ Γκουρία: Ένα παγκόσμιο σχέδιο Μάρσαλ προτείνει ο ΟΟΣΑ

File Photo: O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού
Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),
Άνχελ Γκουρία (Angel Gurra) ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορωναϊού έκανε ο γεγικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στο BBC. 

Ο κόσμος θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωναϊού, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο κ. Gurría, δήλωσε ότι το οικονομικό σοκ είναι ήδη μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση. Και συμπλήρωσε ότι αποτελεί “ευσεβή σκέψη” να θεωρεί κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν σύντομα. 

Ο κ. Gurría είπε ότι μια πρόσφατη προειδοποίηση ότι μια σοβαρή επιδημία θα μπορούσε να μειώσει το μισό της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 1,5% είναι ήδη υπερβολικά αισιόδοξη. 

Ενώ ο αριθμός των απωλειών θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων παραμένει άγνωστος, ο κ. Gurría δήλωσε ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα “για τα επόμενα χρόνια”. 

Είπε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα πέσουν σε ύφεση τους ερχόμενους μήνες – που ορίζονται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής ύφεσης. 

“Ακόμη και αν δεν έχετε μια παγκόσμια ύφεση, θα πάρετε είτε καμία αύξηση ή αρνητική ανάπτυξη σε πολλές από τις οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και επομένως πρόκειται να πάρετε όχι μόνο χαμηλή ανάπτυξη φέτος, αλλά επίσης θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιταχυνθεί στο μέλλον », πρόσθεσε. 

Ο κ. Gurría ανέφερε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργείται από την έξαρση του ιού σήμαινε ότι οι οικονομίες είχαν ήδη υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από ό, τι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Είπε: «Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να διορθωθεί η ανεργία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν στην ανεργία. Επίσης, δεν ξέρουμε πόσο να λάβει για να καθορίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ήδη υποφέρουν. ” 

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει πρωτοφανή βήματα για την υποστήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Ο κ. Gurría κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τους κανόνες δανεισμού και να “πετάξουν ό, τι πήραμε σε αυτό” για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. 

Εντούτοις, προειδοποίησε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα και οι μεγαλύτεροι σωροί χρέους θα επιβάρυναν επίσης τις υπερχρεωμένες χώρες για τα επόμενα χρόνια. 

Ο κ. Gurría δήλωσε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από τη λέσχη των πλουσίων χωρών της ομάδας G20 πίστευαν ότι η ανάκαμψη θα είχε σχήμα «V» – με μια σύντομη και έντονη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε γρήγορα από την ανάκαμψη της ανάπτυξης. 

“Ήταν ήδη τότε σχεδόν ευσεβείς πόθος”, είπε. 

Ο ΟΟΣΑ ζητεί ένα τετραπλό σχέδιο αντιμετώπισης της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν δοκιμής ιών, καλύτερου εξοπλισμού για ιατρούς και νοσηλευτές, μεταφορών μετρητών σε εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των φορολογικών αδειών για τις επιχειρήσεις. 

Ο κ. Gurría συνέκρινε το επίπεδο φιλοδοξίας με το σχέδιο Marshall – το οποίο βοήθησε να πληρώσει για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου