MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Κοροϊδία ξανά “made in Berlin”, για τις αμυντικές δαπάνες… Προς σύγκρουση βαίνει η Γερμανία με ΗΠΑ;

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς τη Γερμανία για την επένδυση κονδυλίων σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ο αμυντικός προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Welt am Sonntag.

Συγκεκριμένα για την περίοδο 2020-2023, οι αμυντικές δαπάνες θα περιοριστούν στο 1,24% από το 1,35% περίπου που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ώς συνέπεια οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να απορροφήσουν 33 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα στο διάστημα αυτής της τριετίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο σχολίασε επίσημα την εξέλιξη αυτή αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι “η γερμανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των αμυντικών της δαπανών προς τους Νατοϊκούς της εταίρους στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024 και όχι να απομακρυνθεί από το στόχο αυτό”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δε, είχε προ λίγων εβδομάδων επαναλάβει την δέσμευσή της για αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας στο 2% του ΑΕΠ σταδιακά μέχρι το 2024.

Η μείωση που ανακοινώθηκε αποδίδεται από την ΥΠΑΜ της Γερμανίας κα Ursula von der Leyen, στο γεγονός ότι το συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, ασκεί από την πλευρά του πιέσεις για μείωση και όχι αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Τώρα η εν λόγω κυρία θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν. Θα πρέπει άραγε να εξάγουμε συμπεράσματα για την επικείμενη πορεία των διατλαντικών σχέσεων προσεχώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου