MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Βροχή τα αρνητικά στοιχήματα για το δολάριο μετά το «σήμα» της Fed – «Καίγεται» το σενάριο ήπιας προσγείωσης

Το δολάριο διεύρυνε την πτώση του την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, αφού ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό έδειξε συγκρατημένη άνοδο τιμών, επιβεβαιώνοντας την στροφή της κεντρικής τράπεζας προς τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος. 
 
Τα στοιχήματα κατά του δολαρίου αυξάνονται μετά το σήμα της Federal Reserve για το τέλος της πολιτικής της για νομισματική σύσφιξη.
 
Επενδυτές εκτός Wall Street - ένας όμιλος που περιλαμβάνει αμοιβαία Hedge funds, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλους παράγοντες της αγοράς - αύξησαν τα πτωτικά στοιχήματά τους στο δολάριο την εβδομάδα που έληξε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία CFTC που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023.
 
Αυτή η εξέλιξη που εάν μετατραπεί σε τάση, απομακρύνει το πολυαναμενόμενο σενάριο από τις αγορές για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας – δηλαδή η απομάκρυνση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης και ραγδαία πτώση της απασχόλησης.
 
τη ίδια ώρα, επειδή η πληθωριστικές τάσεις δεν προκλήθηκαν από αυξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, αλλά από εξωγενείς παράγοντες οποιαδήποτε εξέλιξη όπως η τρέχουσα κρίση στη Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να στείλει τα σχέδια της Fed στον κάλαθο των αχρήστων καθώς θα πυροδοτήσουν ένα ανοδικό ράλι τιμών. 
 
Περισσότερα από 39.000 συμβόλαια συνδέονται τώρα με τις προσδοκίες ότι το αμερικανικό νόμισμα θα πέσει, περισσότερα κατά 10.000 σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, όταν η Fed ετοιμαζόταν να συνεδριάσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Tα στοιχήματα

Το νόμισμα υπέστη έντονη πτώση στον απόηχο του εν λόγω κλίματος καθώς η Fed δημοσίευσε επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις προβλέποντας πρόσθετη νομισματική χαλάρωση το επόμενο έτος.
 
Αυτό οδήγησε τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο και να έχει πτώση περισσότερο από 2% μέχρι σήμερα, σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια απόδοση από το 2020.
 
Πράγματι, ενώ υπάρχουν τώρα περισσότερα συμβόλαια που στοιχηματίζουν στην αδυναμία του δολαρίου, η αξία του δολαρίου αυτά τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Το δολάριο επέκτεινε την πτώση του την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, αφού ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό έδειξε συγκρατημένη άνοδο τιμών, επιβεβαιώνοντας την στροφή της κεντρικής τράπεζας προς τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος.
 
Η ζήτηση για επενδυτικές επιλογές που ωφελούνται εάν ανατιμηθεί το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο έναντι εκείνων που αποδίδουν σε περίπτωση αποδυνάμωσης του δολαρίου, σύμφωνα με δείκτη αντιστροφής κινδύνου ενός έτους.


Τι προβλέπει η Goldman Sachs


Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το νόμισμα θα υποτιμηθεί έως και 3% τους επόμενους 12 μήνες.
 
Η πιο χαλαρή στροφή της Fed έρχεται σε αντίθεση με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προειδοποίησαν τους επενδυτές να μην στοιχηματίσουν σε επικείμενες μειώσεις.
 
Το ευρώ έχει κερδίσει περίπου 3% έναντι του δολαρίου φέτος, με το δολάριο να ετοιμάζεται για την πρώτη ετήσια πτώση του εδώ και τρία χρόνια.
 
Εν τω μεταξύ, το ελβετικό φράγκο έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε την πολιτική της να περιορίσει την ισχύ του νομίσματος.
 
Άγγιξε επίσης υψηλό σχεδόν εννέα ετών έναντι του ευρώ, επίπεδο το οποίο είχε αγγίξει νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
 
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Patrick T. Harker, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – αν και όχι αμέσως.
 
Οι οικονομολόγοι βλέπουν τη Fed να καθυστερεί τις περικοπές έως τα μέσα του 2024, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει νωρίτερα.
 
«Οι αξιωματούχοι της Fed απέτυχαν να ανακόψουν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων από τον επόμενο Μάρτιο», έγραψε ο Shaun Osborne, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Scotiabank.
 
«Πολλά αρνητικά νέα αποτυπώνονται στο δολάριο τώρα και αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα για ανάκαμψη στις αρχές του 2024 – αλλά όχι ακόμα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου