MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Η Βρετανία φέρνει τον πλανήτη μία ανάσα από τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο – Ζήτησε να σταλεί δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το βρετανικό σχέδιο προβλέπει να  μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ  στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας
 
Ολέθρια πολεμικά παιχνίδια από τους Βρετανούς που μπορεί να οδηγήσουν τον πλανήτη σε ολοκαύτωμα. Σε αντίθεση με τη ψύχραιμη στάση της Ρωσίας η συλλογική Δύση δείχνει να είναι αποσβολωμένη με την ήττα της Ουκρανίας στο μέτωπο των επιχειρήσεων. 

Πρόκειται ασφαλώς για ανεδαφικά σχέδια, που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα υιοθετούσε, καθώς η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πως η απάντηση θα είναι ένας Μεγάλος Πόλεμος που θα καταλήξει σε ανείπωτη τραγωδία, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος που ελέγχεται από τις αρχές του Κιέβου, δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στο RIA Novosti. 

«Σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις για το Κίεβο στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης της Συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την επικράτεια ελέγχεται από τις ουκρανικές αρχές.
 
Επίσης αυξάνει εκ νέου την προμήθεια όπλων και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», είπε η πηγή. 

Πάντως σύμφωνα με την ίδια πηγή «το Λονδίνο κατανοεί ότι η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ είναι απίθανο επί του παρόντος να υποστηρίξει τέτοια μέτρα», πρόσθεσε.

Το Βρετανικό σχέδιο που βάζει φωτιά στον πλανήτη - Ακραία καταστροφικό

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Ria Novosti η βρετανική πλευρά αναμένει ότι σε περίπτωση σημαντικής αποδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και επιτυχούς προέλασης των Ρώσων βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την ακραία πρόταση του Λονδίνου.
 
«Σύμφωνα με τα βρετανικά πλάνα, σχεδιάζεται να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις της Συμμαχίας στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

«Δεν αποκλείεται επίσης ένα προληπτικό χτύπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Για να διασκορπιστούν οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια ομάδα δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι στρατοί μεμονωμένων μελών του Συμφώνου στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση ταυτόχρονα», πρόσθεσε.


Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων - Η ρωσική απάντηση


«Μετά από αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν μια ‘’ουδέτερη ζώνη’’ εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο.
 
Οι απελευθερωμένες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να σταλούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας θα υπονομευτούν και η Μόσχα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί». 

«Η προετοιμασία ενός τέτοιου σεναρίου για εφαρμογή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024», κατέληξε η ίδια πηγή. 
 
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ήταν ο προσανατολισμός του καθεστώτος του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ που έγινε ένας από τους λόγους για την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
 
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, εκπαιδευτές και στρατιωτικό προσωπικό από τις χώρες της συμμαχίας εμπλέκονται ήδη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται προτάσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας. 

Την άνοιξη του 2022, η εφημερίδα Politico έγραψε ότι αρκετοί εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του Joe Biden να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη πάνω από την Ουκρανία.
 
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την ιδέα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη με τη συμμετοχή της Συμμαχίας.

«Αυτή θα ήταν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» δήλωσε.

Η Μόσχα ανέφερε ότι θα ανταποκρινόταν αμέσως στο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία με τον κατάλληλο τρόπο.


Πρόβα πολέμου η άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024

Το χρονικό όριο του βρετανικού σχεδίου συμπίπτει με το τέλος της τεράστιας στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Η άσκηση Steadfast Defender 2024 που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Λαμβάνουν μέρος περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη.

Επίσης, η Σουηδία -η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της επίσημης ένταξης στη συμμαχία μετά την καθυστερημένη υπογραφή του τουρκικού κοινοβουλίου- αναμένεται να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό. 

«Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο μέσω διατλαντικών κινήσεων δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», ανέφερε μια δήλωση του ΝΑΤΟ.

Το επίκεντρο των ασκήσεων είναι η βελτίωση της ετοιμότητας για την ανάπτυξη πόρων του ΝΑΤΟ σε ταχεία και μεγάλη κλίμακα από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη προκειμένου να υπερασπιστεί την Ευρώπη από εισβολή .

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις ως ουσιαστικά πρόβα πολέμου εναντίον του ρωσικού κράτους.

«Το ΝΑΤΟ καθιστά απολύτως σαφές ότι οι ελιγμοί θα στοχεύουν σε κινήσεις για την πραγματοποίηση μιας άμεσης, κατά μέτωπο σύγκρουσης με τη Ρωσία, καθώς το ΝΑΤΟ απέτυχε στην Ουκρανία και σχεδιάζει την επόμενη κίνηση στην Ουκρανία».

Medvedev: Το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά και με πολύ επικίνδυνο τρόπο – Τότε θα γίνει ο μεγάλος πόλεμος

Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε είναι λογικός στη Δύση, έγραψε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.
 
Σχολιάζοντας την άσκηση Steadfast Defender 2024 του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε ότι αυτό είναι «παίζοντας με τη φωτιά με πολύ επικίνδυνο τρόπο».

«Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
 
Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους λογικούς ανθρώπους στη Δύση.
 
Ωστόσο, εάν παρασυρθούν παίζοντας και καταπατήσουν την ακεραιότητα της χώρας μας, θα λάβουν αμέσως την κατάλληλη απάντηση», είπε ο Medvedev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένας μεγάλος πόλεμος που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει».


Θα είναι ανείπωτη τραγωδία για την Ευρώπη

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης Steadfast Defender 2024 κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι προκλητικά, αυξάνουν τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

«Τα σενάρια της άσκησης Steadfast Defender 2024 έχουν ανοιχτά προκλητικό χαρακτήρα.

Αυτό το βήμα στοχεύει σκόπιμα στην κλιμάκωση.

Αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη», σημείωσε.
Επίσης η Zakharova ξεκαθάρισε ότι η ρωσική πλευρά «δεν έχει σχέδια να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ».
 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το ΝΑΤΟ δεν κρύβει ότι το βασικό σενάριο της άσκησης είναι η «απόκρουση της ρωσικής απειλής».

Washington Post: O Zelensky ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την αποπομπή του Zaluzhny

Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την αμερικανική κυβέρνηση για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να απoπέμψει τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, σύμφωνα με την Washington Post. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Λευκός Οίκος «ούτε υποστήριξε ούτε αντιτάχθηκε» στην απόφαση για απόλυση του Zaluzhny. 

Όπως σημειώνει η WP, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η απόφαση για την απόλυση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι «κυρίαρχη επιλογή» του προέδρου της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου