MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Σοκ: Η ΕΕ «έκοψε» κονδύλια για την υγεία για να δώσει τα 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία!

Οι Βρυξέλλες πλέον δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία
 
 
Ένα μέρος (10,6 δισ. ευρώ) του σχεδίου ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ που συνήλθαν την 1η Φεβρουαρίου σε ειδική σύνοδο κορυφής, θα χρηματοδοτηθεί με την ανακατανομή χρημάτων από άλλα χρηματοδοτικά κονδύλια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού του μπλοκ, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς!
 
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη που πήραμε το 80% της χρηματοδότησης που ζητήσαμε. Είχαμε σίγουρα να κάνουμε κάποιες δύσκολες επιλογές, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.
 
Στο πλαίσιο αυτής της ανακατανομής, 1 δισ. ευρώ θα περικοπεί από τη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 5,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε για το EU4Health ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.
 
Το πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί από το 2021 έως το 2027 και θεωρείται ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, μειώθηκε ήδη στο μισό το 2020 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ από την αρχική πρόταση της Επιτροπής για 9,4 δισ. ευρώ.
 
Στόχος του είναι η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ετοιμότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στον τομέα της υγείας.
 
Το πρόγραμμα εργασίας για το 2024 θα διαθέσει έως και 752,4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών πρωτοβουλιών, όπως ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία.
 
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση που υιοθέτησαν οι ηγέτες.
 
«Αυτό το πακέτο αφαιρεί χρήματα από προγράμματα από τα οποία εξαρτώνται οι πολίτες μας και για τα οποία τα κράτη μέλη συμφώνησαν πριν από μερικά χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι, ενόψει των εκλογών, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να μειώσει τη χρηματοδότηση για την υγεία και την έρευνα.
 
Η απόφαση των ηγετών προκάλεσε σοκ στους φορείς της υγείας.
 
Πλέον, οι ευρωεκλογές αποκτούν άλλο νόημα καθώς αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο τα δεξιά κόμματα καθώς αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που οι Βρυξέλλες χειρίζονται τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Οι Βρυξέλλες για λόγους που κανείς δεν έχει κατανοήσει (και εννοούμε λόγους λογικούς), εμφανίζονται ως υπερασπιστές των αμερικανικών ηγεμονικών συμφερόντων και όχι των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
 
Ήδη καταγράφεται σχεδόν παντού μεγάλη άνοδος της Δεξιάς ενώ το χρηματοδοτικό πακέτο στην Ουκρανία αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εξαθλιωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
 
Σημειώνεται ότι η EE αποφάσισε να προσφερθεί βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ την στιγμή που οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται εξοργισμένοι για τα προϊόντα τους που υποτιμώνται έναντι των εισαγόμενων χαμηλής ποιότητας, ανάμεσα τους και των ουκρανικών.

Αντί μάλιστα να τους στηρίξει με γενναίες χρηματοδοτήσεις, επέλεξε να δώσει τα χρήματα στο Κίεβο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου