MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Σε κλοιό τρακτέρ η Agrotica – Σε κλιμάκωση αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας

Τον αποκλεισμό της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν το μεσημέρι οι αγρότες. Στη μία πύλη παραμένουν περίπου 300 τρακτέρ των αγροτών της Μακεδονίας ενώ στη δεύτερη πύλη της ΔΕΘ έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι αγρότες από τη Θεσσαλία.
 
Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της 30ης Agrotica και σημειώνουν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει. Τονίζουν παράλληλα ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.
 
Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν χθες το βράδυ στον Πλατύκαμπο συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ την Τρίτη καλούν σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στη Λάρισα. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους.
 
Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης
 
O πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε μέτρα για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργεις για τους αγρότες, ενώ επαναβεβαίωσε ότι θα επιστραφεί ο ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
 

 
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA δήλωσε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια: «Έχοντας απαντήσει και στα ζητήματα αρωγής και στα ζητήματα ρεύματος και πολλά άλλα πέραν της έκπτωσης 10% για τους κρίσιμους μήνες, και σε θέματα διακανονισμού του ρεύματος, για την απαγόρευση διακοπής για τη Θεσσαλία και όλα τα υπόλοιπα χρόνια, οφείλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματα των αγροτών».
 
Στην Αgrotica η αντιπολίτευση
 
Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για τα μέτρα που εξήγγειλε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθούν το μεσημέρι την έκθεση Agrotica. O Στέφανος Κασσελάκης θα έχει στις 11 το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο και το ΔΣ ΔΕΘ στο κτίριο της Διοίκησης της ΔΕΘ και ακολούθως θα ξεναγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης.
 
Στις 12 το μεσημέρι θα φτάσει στην έκθεση και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος το απόγευμα (17:00) θα μιλήσει σε εκδήλωση των νομαρχιακών επιτροπών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης (Ξενοδοχείο Monasty).
 
Στη Θεσσαλονίκη και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος από τις 10:00 έως τις 13:00 του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Agrotica, συνοδευόμενος από την Πέτη Πέρκα και κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς. Ακόμη, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και θα περιοδεύσει στα περίπτερα. Στις 13:00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ, από τις 14:00 έως τις 17:30, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε τρεις κύκλους συζητήσεων σε καφέ της πόλης.
 
Αναβρασμός στη Θεσσαλονίκη
 
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης.
 
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «’Αλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.
 
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
 

 
Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου