MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Καρυώτης: Στη Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, διαφορά αμιγώς νομική

Ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέρυλαντ  των ΗΠΑ και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ψήφιση του Δικαίου της Θάλασσας στο Montego Bay της Τζαμάικα, Θεόδωρος Καρυώτης, μιλώντας στον 98.4 επισημαίνει, πως από την χρόνια μη λύση  της μίας και μόνης  διαφοράς μας με την Τουρκία, η προσφυγή με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι απείρως σοφότερη κίνηση.

 
Όμως θα πρέπει να είναι καθαρό στην Ελληνική κυβέρνηση, το πολιτικό μας σύστημα αλλά και τον ελληνικό λαό, πως στη  Χάγη θα πάμε μόνο για την νομική μας διαφορά, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ με την Τουρκία. Οτιδήποτε άλλο, θα συνιστά υποχώρηση κυριαρχίας και ευθέως διολίσθηση από την πάγια εθνική μας γραμμή από το 1974 και μετά.

Ο κ. Καρυώτης εκτίμησε ωστόσο πως επειδή ούτε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία θέλει την Χάγη, πολύ περισσότερο να αποδεχθεί μια απόφαση της, για αυτό και οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την δική τους μεσολάβηση με στόχευση μία λύση στα πρότυπα της οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου, που όμως πρακτικά θα οδηγεί σε παραχωρήσεις σε ότι μέχρι σήμερα εμείς θεωρούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα σε πλήρη ανάπτυξη της υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου