MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κομισιον = Απατη/Εκτεθειμένη η Κομισιόν

Μηχανορραφίες, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μια αξιολόγηση που «μπάζει από παντού», συνθέτουν την εικόνα της πρόσφατης έκθεσης που ετοίμασε η Κομισιόν, αναφορικά με την εκπλήρωση των 72 προαπαιτούμενων κριτηρίων από την Τουρκία, προκειμένου να καταργηθούν οι ευρωπαϊκές θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες. Η Κομισιόν δεν δίστασε να «μαγειρέψει» τα πάντα για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Άγκυρα βρίσκεται στο παρά πέντε της υλοποίησης των 72 προαπαιτουμένων του οδικού χάρτη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αρκετές ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας έχουν κριθεί ως «υλοποιημένες» από την Κομισιόν, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους όχι μόνο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά το σύνολο των Επιτρόπων. 

Ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα, αποτελεί η διαπίστωση του Κολεγίου Επιτρόπων ότι η Τουρκία «υλοποιεί» το προαπαιτούμενο κριτήριο για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών έναντι όλων των κρατών-μελών, ενώ όπως απεκάλυψε ο «Φ» οι Βρυξέλλες έχουν λάβει δύο επιστολές από την Άγκυρα, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη έναντι της «νήσου Κύπρου». Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στην ίδια την Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2013 και η δεύτερη επιστολή στάλθηκε στο Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου 2015, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. 

Δηλαδή, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν εδώ και 30 ολόκληρους μήνες ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει και δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής, για τους λόγους που εξήγησε η Άγκυρα στις επιστολές της, παραπέμποντας και στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία άλλωστε θεωρεί «ως εκλιπούσα». Όλα αυτά αφήνουν εκτεθειμένες τις Βρυξέλλες και προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Γιατί η Κομισιόν έκρινε ότι το κριτήριο της Συμφωνίας Επανεισδοχής «υλοποιείται» από την Τουρκία; Ποιος κάνει παιγνίδι στήριξης της Άγκυρας εις βάρος της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και τι ρόλο παίζει το Κολέγιο Επιτρόπων; 

Ενδεικτικό ενδεχομένως της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Κομισιόν, αποτελεί το γεγονός ότι η εισήγηση για κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων που τέθηκε ενώπιον του Κολεγίου Επιτρόπων στις 10 το πρωί, ανέφερε αρχικά ότι η Τουρκία είχε εκπληρώσει 65 προαπαιτούμενα και ότι εκκρεμούσαν 7 ακόμη για να εκπληρωθεί το σύνολο των 72 κριτηρίων. Τρεις ώρες αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εκπληρώθηκαν 67 προαπαιτούμενα και ότι εκκρεμούν μόλις 5 για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Η πολιτική των εκπτώσεων που εφαρμόζει η Κομισιόν έναντι της Τουρκίας υπαγορεύεται από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι με τη βοήθεια της Άγκυρας θα αναχαιτίσει τις ροές μεταναστών, κάτι που εκτιμά ότι θα σφραγίσει το διαβατήριο παραμονής της στην εξουσία, ενόψει των εκλογών του 2017.

Πηγή : www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου