MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σοβαρό ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του μεγέθους του 1929

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Θέλω να σας παρακαλέσω να διαβάσατε πολύ προσεκτικά τη σημείωσή μου αυτή. Δε με νοιάζει αν θα σας αρέσει. Δε θέλω όμως να την αντιμετωπίσετε με ελαφρότητα κι επιδερμικά. Σκεφτείτε την, προβληματιστείτε, αναζητήστε κι άλλα στοιχεία και πληροφορίες. Αλλά μην την προσπεράσετε επιπόλαια.

Εδώ κι εβδομάδες σας γράφω, κι είμαι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα, οτι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρό ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του μεγέθους, τηρουμένων των αναλογιών, ενός 1929.

Δεν είναι βέβαιο οτι θα έλθει. Αλλά είναι πιθανότατο. Η "αποθερμανση" της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη φούσκα των κινεζικών μετοχών, που έχει σκάσει, οδηγεί σε παγκόσμια συρρίκνωση τις μετοχές. Χθες το χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης υποχώρησε στα χαμηλότερα από τη μεγάλη κρίση του 2007. Κι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν ακόμα και κάτω από 40 δολάρια το βαρέλι. Παγκοσμίως οι επενδυτές, παρλα την ύπαρξη μετρητών, αποφεύγουν να επενδύσουν και περιμένουν τις εξελίξεις. Κραταιες άλλοτε οικονομίες, όπως η Ρωσία, έχουν εισέλθει σε μακρά περίοδο μεγάλης ύφεσης.

Αν η κρίση έλθει θα είναι χειρότερη από την τραπεζική κρίση του 2007 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Και θα πλήξει τους πάντες, ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική

Η χώρα μας δε διαθέτει την ικανή ηγεσία, σε κανένα τομέα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα νέο τσουνάμι. Το ξέρω ότι αυτό που λέω είναι πολύ δυσάρεστο αλλά είναι δυστυχώς αληθές. Στην πολιτική, στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στην παιδεία, στον πνευματικό κόσμο, οι ηγέτες είναι πολύ κατώτεροι των κρίσιμων περιστάσεων.

Η Ελλάδα φυσικά δεν χρειάζεται εκλογές. Δεν χρειάζεται άλλα πολιτικα τερτίπια. Δεν μπορεί να κυβερνηθεί απο μικρούς στο μέγεθος πολιτικούς όπως είναι ο Τσίπρας, η Ζωή, ο Λαφαζάνης, ο Μεϊμαράκης, η Φώφη κοκ. Χρειάζεται να αναζητήσει τους ικανότερους σε όλους τους τομείς. Να φτιάξει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων που θα έχει την αμέριστη υποστήριξη όλων μα όλων των κομμάτων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καταιγίδα.

Το ξέρω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Γι αυτό σας παρακαλώ να καταλάβετε το μέγεθος και το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και να πιέσουμε όλοι μαζι προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίζουμε να παίζουμε πολιτικά και κομματικά παιχνιδάκια. Οι καιροί είναι πολύ πιο χαλεποί από όσο νομίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου