MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Αυλαία για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου

Αυλαία λοιπόν για την «πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς» που δεν ήταν ακριβώς αυτό, αφού κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, άρα επρόκειτο για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Των δύο αντιμνημονιακών ηγετών, που ζήτησαν την λαϊκή εντολή για να καταργήσουν την πολιτική των μνημονίων και εφτά μήνες μετά την ξαναζητάνε για να τη νομιμοποιήσουν. 

Η κατάληξη αυτή, της μνημονιακής στροφής της κυβέρνησης, που επικυρώθηκε στις 14 Αυγούστου με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου λιτότητας* με νέα άδικα οριζόντια μέτρα, είχε διαφανεί από τις 20 Φεβρουαρίου με τη συμφωνία του EUROGROUP . 

Από εκείνη την ημέρα και μετά, σχεδόν όλα όσα ακολούθησαν ήταν περίπου προδιαγεγραμμένα. Το δημοψήφισμα μόνο, φάνηκε ότι μπορεί να άλλαζε την κατεύθυνση μετά το ηχηρό “όχι”, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη, αφού η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε “ναι”.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δέσμευσε τη χώρα με ένα νέο δάνειο κι ένα τριετές μνημόνιο, τα οποία δεν είχε νομιμοποίηση να φέρει, αφού είχε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που υποσχόταν στον ελληνικό λαό ακριβώς τα αντίθετα. Ο πρωθυπουργός δεν είχε ούτε την λαϊκή εντολή για το νέο μνημόνιο, αλλά ούτε και την έγκριση του κόμματος του, το οποίο παρέκαμψε εντυπωσιακά μέχρι τέλους. 

Εχθές ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες με εκλογές, για να ζητήσει την έγκρισή τους. Μόνο που ανεξάρτητα εάν εκείνος τη λάβει, το τρίτο μνημόνιο έχει ήδη εγκριθεί.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει σε εκλογές μόνο και μόνο για να απαλλαγεί στο κόμμα του από όσους δεν συμμορφώθηκαν με την αλλαγή της γραμμής. Είναι γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση πολλοί ακόμα μνημονιακοί νόμοι και η επίμονη άρνηση συμμόρφωσης κρίσιμου αριθμού βουλευτών δεν ήταν καλοδεχούμενη και βεβαίως ούτε βολική. Για αυτό και τώρα, θα επιδιώξει να φτιάξει μία πιο ομοιόμορφη και υπάκουη κοινοβουλευτική ομάδα. 

Θα το πετύχει; Η λίστα βοηθάει, θα χρειαστούν όμως και καλά εκλογικά ποσοστά. Το επιτελείο του, όπως και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι όχι μόνο θα αυξήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι μπορεί να κερδίσει και αυτοδυναμία. Γνωρίζουν ότι πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θα τους εγκαταλείψουν, αλλά εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα υπερκαλυφθεί από κεντρώους που προβλέπουν ότι θα εισρεύσουν μετά τη μετάβαση τους στον ρεαλισμό. Κάποια αξιόπιστη έρευνα που να καταδεικνύει κάτι τέτοιο, πάντως, για την ώρα δεν υπάρχει. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο και να ακολουθήσουν την ηγεσία στην αλλαγή πλεύσης, πιστεύουν ότι το ρεύμα είναι μαζί τους. Αυτό που επιθυμούν τώρα είναι να εκφράσουν το 62% του κόσμου που είπε όχι στο δημοψήφισμα. Αυτό βέβαια δεν είναι απλό γιατί θα πρέπει αφενός να παρουσιάσουν μία πολιτική πρόταση που θα καλύπτει όλον αυτόν τον κόσμο (πράγμα αδύνατο) αλλά και να υπάρξει ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών στελεχών που θα το εκφράσει και που θα ξεπερνά τα στενότερα όρια της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ο πυρήνας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκε να ψηφίσει το νέο μνημόνιο έχει ήδη τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, και με το όνομα “Λαϊκή Ενότητα” στήνουν τον νέο πολιτικό φορέα. Υπάρχουν όμως και άλλοι βουλευτές που δεν έχουν προσχωρήσει στο κόμμα Λαφαζάνη, παρότι αποστασιοποιούνται από τον “μνημονιακό” ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτοί . Είναι κι ο Μανόλης Γλέζος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Μηλιός, που ταυτίστηκαν με τον αγώνα του “Όχι” αλλά δυσκολεύονται να ταυτιστούν με την πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη. Πληροφορίες λένε ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και υπάρχει και μία σχετική κινητικότητα αυτές τις μέρες. 

Το Φθινόπωρο η χώρα θα εισέλθει σε μία ακόμα νέα πολιτική φάση η οποία θα διαιρέσει περαιτέρω το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα αποφύγουν την τύχη που ακολουθεί όλα τα κόμματα που υιοθετούν τις πολιτικές του ΔΝΤ . Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει αρκετούς αριστερούς ψηφοφόρους και οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα μπουν στην Βουλή. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ήδη μεγάλη αποχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας καλά τι έρχεται, σπεύδει σε εκλογές πριν κλείσει καλά καλά μια εβδομάδα από την ψήφιση του νέου μνημονίου για να προλάβει, πριν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά στην κοινωνία τα νέα μέτρα και οι νέοι φόροι, καθώς και η συνέχιση των παλιών.

Το αν θα του βγει ή όχι θα φανεί από το αποτέλεσμα, το οποίο όμως -κατά πάσα πιθανότητα- κι αυτό προσωρινό θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου