-Τα λευκά ψηφοδέλτια προσμετρώνται στα έγκυρα ή στα άκυρα;
Η λευκή ψήφος θα έπρεπε να θεωρείται έγκυρη ψήφος, γιατί αποτελεί έκφραση πολιτικής θέσης: το λευκό σημαίνει, στην ουσία, μαύρο σε όλους, μια μορφή έντονης αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η άκυρη ψήφος είναι μια νομικά ελαττωματική ψήφος, ιδίως διότι παραβιάζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.
Δυστυχώς, ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν δέχεται την παραπάνω θέση, που είναι πολιτικά δημοκρατική και συνταγματικά ορθή. Και αυτό μολονότι το εκλογοδικείο έκρινε το 2005 (ΑΕΔ 12/2005) ότι η λευκή ψήφος αποτελεί συνταγματική επιταγή.
Για να ανατραπεί το προηγούμενο της απόφασης αυτής, ο νόμος 3434/2006 προέβλεψε το αντίθετο, ότι δηλαδή «κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα».
-Ισχύει ότι τα λευκά και άκυρα ευνοούν το πρώτο κόμμα;
Όπως προανέφερα, λόγω της πρόβλεψης του εκλογικού νομου, τα λευκά ψηφοδέλτια ισοδυναμούν με άκυρα. Συνεπώς, ουσιαστικά δεν ασκούν επιρροή επί του εκλογικού αποτελέσματος και αυτό, όπως και η αποχή, κατ’ αποτέλεσμα ευνοεί το πρώτο κόμμα. Είναι μαθηματικά απλό: Για να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ένα κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει γύρω στο 38% του εκλογικού σώματος (ανάλογα και με το πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή). Εάν, όμως, για παράδειγμα, πάει στις κάλπες και ψηφίσει με έγκυρη ψήφο μόνο το 50% του εκλογικού σώματος, το πρώτο κόμμα, θα μπορέσει να κυβερνήσει έχοντας επιλεγεί μόνον από το (38% :2=) 19% του λαού.
-Τι συμβαίνει σε περίπτωση που τα λευκά είναι πάνω από το 50%;
Ένας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους του διαδικτύου λέει ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι άκυρες οι εκλογές. Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Απλώς, με τον τρόπο αυτό το πρώτο κόμμα θα διευκολυνθεί να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες έδρες από αυτές που του αναλογούν, για τους λόγους που προανέφερα.
-Ποια είναι η βαρύτητα της αποχής; Ισχύει ότι η αποχή ευνοεί τα μεγάλα κόμματα;
Για τους ίδιους λόγους η αποχή, όπως κάθε μη έγκυρη ψήφος, ουσιαστικά και κατ’ αποτέλεσμα ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα και, ιδίως το πρώτο από αυτά.
-Συμπέρασμα...
Τόσο η ψήφος μας για την εκλογή των αντιπροσώπων όσο και η αποχή, το λευκό ή το άκυρο δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, αφού η εκλογή των ανθρώπων του συστήματος είναι πάντα προδιαγεγραμμένη.
Ο πολίτης αποτελλεί απλώς το ντεκόρ στο «δημοκρατικό» σκηνικό του συστήματος. Αυτό ακριβώς το στενά ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα που μας έφτασε στο σημερινό χάλι και στον διεθνή εξευτελισμό.
Το πολιτικό σύστημα, μέσω του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, θεωρεί τον πολίτη περιττή πολυτέλεια και δεν τον λαμβάνει καθόλου υπόψη του, αν αυτός αποφασίσει να απέχει ή να ρίξει λευκό ή άκυρο. Δεν θα ιδρώσει καθόλου το αυτί του, ακόμα και αν η αποχή φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Παλαιότερα, η κατάλυση της ελευθερίας γινόταν μέσω του πολέμου.
Σήμερα που είμαστε «πολιτισμένοι» γίνεται μέσω των διαφόρων πολιτικών «συμμαχιών» στις οποίες υπάρχουν υποτελή έθνη, τα οποία απλώς νομιμοποιούν τις ανεξέλεγκτες αποφάσεις των ισχυρών.
Για να υπάρξει πραγματική ελευθερία πρέπει να υπάρχουν επιλογές και στην Ελλάδα του 2015 δεν υπάρχει απολύτως καμμία...
Πηγή : http://www.logiosermis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου