MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο Πούτιν απειλεί με εμπάργκο στο δολάριο!

Η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως ανοικτή αγορά, διαμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας, ωστόσο, τις ΗΠΑ ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στη Ρωσία, μία ένδειξη ότι η χώρα θα διαφυλάξει το σχετικά “φιλελεύθερο” χαρακτήρα της οικονομίας της.

Υστερα από έντονη φημολογία ότι η Μόσχα προτίθεται να επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων άη άλλα μέτρα αρνητικά ως προς την ελεύθερη αγορά, ο Πούτιν, μιλώντας σε συγκέντρωση επιχειρηματιών στη ρωσική πρωτεύουσα, κατέστησε σαφές ότι δεν δεν θα επιβάλει ελέγχους στη ροή των κεφαλαίων προς και από τη Ρωσία ή στις συναλλαγές των νομισμάτων.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερο “εθνικά νομίσματα” παρά αμερικανικά δολάρια στις εμπορικές συναλλαγές.

“Στο μέλλον, σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε εθνικά νομίσματα στους ενεργειακούς πόρους τους οποίους εμπορευόμαστε...στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, με την Κίνα και άλλες χώρες”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οπως αναφέρει το CNBC, το τωρινό καθεστώς του δολαρίου, που λειτουργεί ως παγκόσμιο συναλλαγματικό αποθεματικό για το εμπόριο, έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και να ενισχύσουν το στάτους τους ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Εάν η Ρωσία (και πιθανώς η Κίνα, με την οποία έχει υπογράψει 30ετή συμφωνία για το φυσικό αέριο ύψους 400 δισ. δολ.) σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Πηγή : newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου