MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ποιος ΕΝΦΙΑ; Έτσι θα ανατινάξουν στον αέρα την αγορά ακινήτων

Του Στρατή Μαζίδη

Απλό χαρτζιλίκι θα θυμίζει ο φοροδημευτικός ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση εφαρμογής της λεγόμενης εφάπαξ εισφοράς επί του συνόλου της περιουσίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ του περιουσιολογίου.

Ας αναρωτηθούμε λίγο. Δεν έχει φορολογηθεί ο λαός για τα εισοδήματά του; Δεν κατέβαλε φόρους όταν αγόρασε ή κληρονόμησε το σπίτι του; Δεν έπραξε το ίδιο όταν πήρε ένα αυτοκίνητο; Ακόμη και στην αγορά ενός κοσμήματος κατέβαλε ΦΠΑ ενώ ο έμπορος φορολογήθηκε για το κέρδος του. Με λίγα λόγια, ούτε να βήξει δεν μπορεί κανείς σε αυτή τη χώρα δίχως την παρεμβολή του κράτους.

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να καταγραφεί το τι έχουμε και τι δεν έχουμε; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό; Δεν αγγίζει τα όρια του φασισμού;

Την πρόταση για την εφάπαξ εισφορά με ποσοστό 10% είχε κάνει η Bundesbank στις αρχές του 2014 με σκοπό να σταματήσουν τα πακέτα διάσωσης ενώ τον Οκτώβριο του 2013 αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει το ΔΝΤ με τον ίδιο συντελεστή για τις καταθέσεις.

Κάντε τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για μια μικρή διαδικτυακή έρευνα. 

Μια περιουσιακή αποτίμηση της τάξης των € 500.000,00 - 600.000,00 ακόμη και σήμερα δεν είναι καθόλου υπερβολική για μια οικογένεια. Από ένα - θεωρητικά της προκοπής - ακίνητο να έχει ο καθένας και έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσού.

Με ένα φόρο 10% θα πρέπει να πληρώθει από το πουθενά, ένας φασιστικός φόρος της τάξης των € 50.000,00 - 60.000,00. 

Δεν είναι τυχαίο, το σημειώσαμε και προχθές, πως κάποιοι αρχίζουν και κάνουν αυτές τις αναφορές και στα μεγάλα ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου ακόμη και ένα σπίτι που μπορεί να θεωρηθεί στη σημερινή συγκυρία μια αρκετά καλή ευκαιρία, με την προοπτική μιας εφάπαξ εισφοράς καθίσταται απαγορευτικό και ταυτόχρονα περιττό φορτίο για όποιον το διαθέτει.

Το παραπάνω δεν αποτελεί σενάριο συνωμοσίας. Η Bundesbank, η κεντρική δηλαδή τράπεζα του αφεντικού της Ευρωζώνης, έδωσε την κατεύθυνση.
Αυτή η προοπτική, αυτό το φάντασμα της εφάπαξ εισφοράς εκτός των όσων δεινών συνεπάγεται, θα επιφέρει και το οριστικό τέλος της ήδης τελματωμένης αγοράς ακινήτων.

Κι αν η εξέλιξη αυτή στο άμεσο μέλλον φαντάζει υπερβολική, ας θυμηθούμε ότι και το χαράτσι υπερβολικό φάνταζε μέχρι και 20 δευτερόλεπτα πριν ανακοινωθεί όπως εξωπραγματικά έμοιαζαν όλα όσα είδαμε να νομοθετούνται και να εφαρμόζονταιστα πέτρινα χρόνια που ζούμε.

Επειδή λοιπόν πάμε σε εκλογές, η λύση είναι μία. Πλήρες σάρωμα όλων των σημερινών πολιτικών δυνάμεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου