Προσπαθείς να φας υγιεινά, και το μισό σούπερ μάρκετ είναι γεμάτο με
προϊόντα που μόλις και μετά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν τρόφιμα…
Ακόμα κι αν προσπαθείς να τρως υγιεινά, η πραγματικότητα κρύβει μια
σοκαριστική αλήθεια: το φαγητό που καταναλώνεις μπορεί να είναι πιο
επικίνδυνο απ’ όσο φαντάζεσαι.
Ο Robert Kennedy Jr., μέσα από το κίνημα «Make America Healthy Again», αποκαλύπτει τη βαθιά ρίζα ενός συστήματος που δεν θέλει να ξέρεις τι πραγματικά τρως.
Οι λομπίστες της βιομηχανίας τροφίμων, με την ισχύ και τις επιρροές τους, κρατούν τα σούπερ μάρκετ γεμάτα με υπερ-επεξεργασμένα, δηλητηριώδη υποπροϊόντα που όχι μόνο βλάπτουν την υγεία σου, αλλά σε οδηγούν στην ασθένεια, για να πουλήσουν… τη «θεραπεία». Η αλήθεια που αποκαλύπτεται είναι σκοτεινή, αλλά απαραίτητη – γιατί το φαγητό σου δεν είναι απλώς τροφή, είναι παγίδα.
Το κίνημα MAHA
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Robert Kennedy, υποστηρίζει δυναμικά το κίνημα «Make America Healthy Again» (MAHA)…
Και η αλήθεια πως οι λομπίστες της βιομηχανίας τροφίμων και φαρμάκων έχουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη.
Οι βιομηχανίες που σε κάνουν άρρωστο είναι οι ίδιες που σου πουλάνε και τη «θεραπεία».
Το MAHA, παρά τις πολλές ατέλειές του (και ναι, έχει αρκετές), αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να δίνουν προσοχή.
Είτε πρόκειται για τον Bobby Kennedy Jr. που προσπαθεί να απομακρύνει τις χρωστικές ουσίες από τα δημητριακά των παιδιών, είτε για την επιτροπή του Trump που στοχεύει στις χρόνιες παιδικές ασθένειες, το κίνημα φωτίζει κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί σημασία: το φαγητό μας είναι σκουπίδι και το σύστημα υγείας μας έχει σχεδιαστεί ώστε να το διατηρεί έτσι.
Προσπαθείς
να φας υγιεινά, και το μισό σούπερ μάρκετ είναι γεμάτο με προϊόντα που
μόλις και μετά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν τρόφιμα — χημικά μείγματα
που σχεδιάστηκαν σε εργαστήρια με σύριγγες και λευκές ποδιές.
Και μετά, όταν το σώμα σου αρχίζει να καταρρέει (σοκαριστικό!), σε στέλνουν στο φαρμακείο, όπου οι επιλογές σου είναι τα χάπια.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξακολουθούν να γεμίζουν το φαγητό μας με τεχνητά γλυκαντικά, φλεγμονώδη φυτικά έλαια και συντηρητικά τόσο ισχυρά που μάλλον θα μπορούσαν να κάνουν φυτό ακόμα και ένα άλογο.
Και αυτά είναι μόνο όσα αναγράφονται στην ετικέτα.
Διαφάνεια; Η αμερικανική FDA δεν απαιτεί καν από τις εταιρείες να σου πουν πώς έφτιαξαν τα δημητριακά σου.
Έτσι,
όταν το MAHA λέει, «Ίσως δεν πρέπει να ταΐζουμε τα παιδιά μας
υποπροϊόντα πετρελαίου και να τα λέμε μεσημεριανό», πρέπει να το
σκεφτούμε πολύ σοβαρά.
Όταν λέει, «Ίσως δεν είναι φυσιολογικό τα 9χρονα να έχουν χρόνιες ασθένειες», πρέπει να το σκεφτούμε επίσης πολύ σοβαρά. Και όταν λέει,
«Ας βρούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή πριν όλοι κάτω των 30 χρειάζονται στατίνες και οζέμπικ μόνο για να ζήσουν», λέω ναι με πάθος.
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra Processed Foods - UPFs) είναι τόσο καταστροφικά, π.χ. το υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού, που πλέον είναι το βασικό γλυκαντικό στα αμερικανικά προϊόντα και έχει ισχυρότερη σύνδεση με την αποθήκευση λίπους από τη ζάχαρη.
Οι αυξήσεις ινσουλίνης από γλυκά και αμυλούχα φαγητά είναι η αληθινή αιτία της αύξησης του λίπους — όχι το διαιτητικό λίπος καθαυτό.
Δεκαετίες παραπληροφόρησης στη διατροφή, σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένης από λόμπι, μας οδήγησαν να υιοθετήσουμε διατροφές χαμηλών λιπαρών και υψηλών υδατανθράκων, ενώ σιωπηρά αυξήσαμε την πρόσληψη χημικών προσθέτων και κενών θερμίδων.
Πρόσφατο άρθρο του Daniel Nuccio, ερευνητή του Brownstone Institute, για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιγράφει τι είναι πραγματικά τα UPFs — «βιομηχανικές φόρμουλες», όχι τρόφιμα με την παραδοσιακή έννοια.
Φτιάχνονται από φθηνά παράγωγα καλλιεργειών, υποπροϊόντα κρέατος και καλλυντικά πρόσθετα που δεν προσφέρουν διατροφή αλλά διατηρησιμότητα, χρώμα, υφή και βελτίωση γεύσης. Δεν είναι απλώς ακίνδυνες ευκολίες.
Σύμφωνα με το άρθρο, πολλά από τα πρόσθετα που συναντάμε συχνά στα UPFs, όπως τα τεχνητά χρωστικά και γαλακτωματοποιητές, βλάπτουν το έντερο, διαβρώνουν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν φλεγμονές σε όλο το σώμα.
Και αυτά δεν είναι περιθωριακές θεωρίες — είναι ό,τι λέει η επιστημονική κοινότητας για τη διατροφή και τη δημόσια υγεία.
Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα UPFs είναι εθιστικά.
Υπερφορτώνουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν η νικοτίνη ή τα οπιοειδή, αναδιαμορφώνοντας τη συμπεριφορά μας μέσω των οδών της ντοπαμίνης.
Γι’ αυτό μόλις ξεκινήσεις να τα τρως, δεν μπορείς να σταματήσεις.
Ο Nuccio παραθέτει μελέτες fMRI, μοντέλα κλασικής εξαρτησιογόνου μάθησης και διατροφικές δοκιμές που το αποδεικνύουν ξεκάθαρα.
Αυτή η διατροφική εθιστική δυναμική είναι που κάνει την απλή αλλαγή στη διατροφή τόσο δύσκολη για πολλούς.
Αν συνδυάσεις την επιστημονική αυτή βάση με την αδίστακτη προώθηση και τη σχεδόν αόρατη ρύθμιση αυτών των βιομηχανικών τροφίμων, καταλαβαίνεις γιατί έχουμε αυτή την επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη και χρόνιων ασθενειών.
Το φαγητό είναι πράγματι δηλητήριο. Και η βιομηχανία ξέρει ότι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου