MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Δημοσθένης Δαββέτας : Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι με την οικονομία πολέμου ως φόβητρο

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι  και για χρόνια συντάκτης της Liberation , Δημοσθένης Δαββέτας, μιλώντας στον 98.4 υπογραμμίζει πως οι βασικές Ευρωπαϊκές χώρες και οι ελίτ τους, με το αφήγημα της οικονομίας πολέμου και το κλίμα ψυχολογικής προετοιμασίας για πόλεμο, με την χρήση ως "κακού" σε πρώτη φάση την Ρωσία του Πούτιν, θέτουν την Ευρώπη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με αυτό ως φόβητρο , με διττό στόχο, αφενός  να σπάσουν το ταυτοτικό- ιστορικό και πολιτιστικό πρόταγμα της Ευρώπης, δηλαδή των κοινωνιών της συλλογικότητας των ανθρώπων και της δημιουργίας μέσα σε συνθήκες ειρήνης, αφετέρου να επιβάλλουν μια νέα μετα-ανθρωπική όπως την αποκαλούν κοινωνία, όπου η τεχνολογική επανάσταση θα είναι το νέο θέσφατο , χωρίς ηθικούς φραγμούς  και με όρους πλήρους ελέγχου και χειραγώγησης των κοινωνιών.

Σε αυτή λογική , όπως λέει, ακόμη και το αναπόφευκτο ενός γενικευμένο αλλά ελεγχόμενου  πολέμου, ως restart με περιορισμούς και λιτότητα για τις κοινωνίες δεν είναι ταμπού, την ώρα που η αντίδραση των κοινωνίων υπέρ της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ιστορικής ταυτότητας, πολιτικά δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί ή επιχειρείται να χειραγωγηθεί με άλλες λύσεις που είναι και πάλι στην υπηρεσία του ίδιου συστήματος. 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου