MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Υπουργοί προκαλούν, δικαιολογώντας την αστυνομική βία κατά φοιτητών

Ο Μ. Βορίδης και ο Κυρ. Πιερρακάκης «παρέλειψαν» πάντως να δείξουν φωτογραφίες φοιτητών μέσα στα αίματα και με ανοιγμένα κεφάλια από τα χτυπήματα των αστυνομικών δυνάμεων.
 
Μπορεί οι αστυνομικές δυνάμεις να εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά φοιτητών κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, τραυματίζοντας οκτώ άτομα, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν –από το βήμα της Βουλής– ουσιαστικά να δικαιολογήσουν τη χρήση βίας από τα ΜΑΤ.
 
Παρουσιάζοντας φωτογραφία που απεικονίζει αστυνομικούς στον Άγνωστο Στρατιώτη να βρίσκονται κοντά σε φλόγες από ρίψη μολότοφ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κάλεσαν τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να καταδικάσουν το γεγονός αυτό. «Παρέλειψαν», πάντως, να δείξουν φωτογραφίες φοιτητών μέσα στα αίματα και με ανοιγμένα κεφάλια από τα χτυπήματα των αστυνομικών δυνάμεων. Και βεβαίως, απέφυγαν να δουν τα σχετικά βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και καταγράφουν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ. 
 
EUROKINISSI



Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν μαρτυρίες φοιτητών που τονίζουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν τη μεγαλειώδη πορεία και ότι επιτέθηκαν με μανία σε φοιτητές, ακόμα και όταν οι τελευταίοι οπισθοχώρησαν.  
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) March 8, 2024
 
Δήλωση τραυματία φοιτητή στην Εφ.Συν #ιδιωτικα_πανεπιστημια #αρθρο16 #φοιτητες pic.twitter.com/iCjwOaNL11
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) March 8, 2024
«Αυτό όλοι εδώ στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Πιερρακάκης. Από την πλευρά του ο Μ. Βορίδης μίλησε για φωτογραφίες «που δείχνουν ξεκάθαρα τους αστυνομικούς να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μολότοφ που έριξαν εναντίον τους».
 
Στηρίζοντας πλήρως τη δράση των αστυνομικών και τη βία που χρησιμοποίησαν, ο κ. Βορίδης είπε απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;».
 

 
Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική βία
 
Προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται. Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι. Ότι και να κάνετε το συλλαλητήριο δεν θα το χτυπήσετε. Θα συνεχιστεί παρά τα μέτρα καταστολής και βίας τα οποία παίρνετε».
 
EUROKINISSI
 
«Τα καλά νέα είναι ότι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές συνεχίζουν και ανασυγκροτούνται. Δεν υπήρχε καμία αιτία καμία πρόκληση, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.
 
Ο Χρήστος Γιαννούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του είπε: «Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας». Ο κ. Γιαννούλης πρόσθεσε ότι «τα παιδιά φωνάζουν μην παίζετε με το μέλλον μας και εσείς απαντάτε με την αστυνομία. Δεν έχετε κανένα άλλο δημοκρατικό όπλο... Είστε η κυβέρνηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των τσεκουροφόρων που δεν μπορείτε να αποκαλείτε την Αριστερά υπεύθυνη για τη βία. Είπατε χονδροειδέστατα ψέματα και η μόνη σας εναλλακτική είναι να φύγετε! Εκεί είναι η πόρτα!».
 
«Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.
 
→ Από την απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκε και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαλικιάς από το «Αθήνα 9,84». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών και είναι καλά στην υγεία του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου