MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Γρίβας Κων/νος: Επανέρχεται η πυρηνική απειλή; Το παρανοϊκό σχέδιο και ο πυρηνικός χειμώνας.

Γρίβας Κων/νος: Επανέρχεται η πυρηνική απειλή; Το παρανοϊκό σχέδιο και ο πυρηνικός χειμώνας (06-03-2024).

Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γρίβας με αφορμή τις πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου μίλησε στην εκπομπή του Ανδρέα Μαζαράκη "Ο Εξαρχείων".

Όπως είπε ο κ. Γρίβας: "Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα του πυρηνικού κινδύνου, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κάτι το οποίο ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αρνείται να το κατανοήσει. Ακόμη και αυτοί που είναι σε κρατικές θέσεις κρατικές θα επιβαλλόταν να έχουν μια πραγματική και όχι μια αλλοιωμένη γνώση αυτού του θέματος ή τουλάχιστον να το αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς στις κανονικές του διαστάσεις. Και επίσης γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. 
 

 
Ότι ο πυρηνικός κίνδυνος, εάν υπήρξε και πότε, έχει περάσει, ότι πλέον έχουμε φύγει από αυτή την εποχή και αυτό το καθησυχαστικό που λένε οι περισσότεροι είναι ότι δεν συμφέρει κανέναν. Κανείς δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί γιατί ξέρει ότι και ο άλλος έχει πυρηνικά και συνακόλουθα θα πάμε στην περιβόητη αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή και συνακόλουθα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και όλα είναι είναι καλά. 
 
Η πραγματικότητα φυσικά δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτές τις αναγνώσεις του πυρηνικού κινδύνου που είναι απλά παρανοϊκές. Κατ' αρχάς, η αντίληψη ότι δεν έγινε πυρηνικός πόλεμος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου παρέμεινε ψυχρός ο ανταγωνισμός και δεν είχαμε πυρηνικό πόλεμο επειδή υποτίθεται ότι λειτούργησε η αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος αναίμακτα, μάλλον χωρίς να πάμε σε πυρηνικό πόλεμο, γιατί όλα ήταν υπό έλεγχο. Στην πραγματικότητα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τεράστια στοιχεία παράνοιας. Να το πούμε έτσι. 
 
Ο τελευταίος διοικητής της Strategic Air Command, η στρατηγική αεροπορική διοίκηση, δηλαδή το παρακλάδι της Αμερικανικής αεροπορίας που η δουλειά να διεξάγει το μεγαλύτερο κομμάτι του πυρηνικού πολέμου, είχε υπό την κατοχή της τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τα βομβαρδιστικά, τα πυρηνικά. Ο τελευταίος διοικητής λοιπόν αυτής ο πτέραρχος Μπάτλερ και ο πρώτος μεταψυχροπολεμικός, όταν είδε τα σχέδια τα επιχειρησιακά των Ηνωμένων Πολιτειών ότι με πιθανή εξαίρεση τα αντίστοιχα σοβιετικά σχέδια, που μάλλον ήταν και χειρότερα, αυτό είναι το πιο παρανοϊκό πράγμα που έχω δει στη ζωή μου. Και δεν έγινε πυρηνικός πόλεμος εξαιτίας μιας σειράς από ικανότητα, τύχη και παρεμβάσεις της θείας Πρόνοιας και με τις πιθανότητες να πηγαίνουν πολύ περισσότερο στην παρέμβαση της Θείας Πρόνοιας. 
 
Αυτό είπε ο καθ' ύλην αρμόδιος. Ο Ντικ Τσέινι, το διαβόητο γεράκι που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, στην επίθεση εναντίον του Ιράκ στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, ήταν υπουργός Άμυνας επί πατέρα Μπους, και όταν είδε το ολοκληρωμένο, το Single Integrated Operational Plan, το ενιαίο διακλαδικό επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή τα σχέδια που είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το road map, τον οδικό χάρτη για το πώς θα διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και γενικότερα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έπαθε σοκ και διέταξε αυτό το πράγμα να σταματήσει. Εάν ρωτήσεις οποιονδήποτε άνθρωπο σε περίπτωση αν γινόταν πυρηνικός πόλεμος. 
 
Ανακάλυψαν, ο Ντικ Τσέινι και ο πτέραρχος Μπάτλερ, ότι η Μόσχα θα δέχονταν ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 400 πυρηνικές βόμβες. Ανακάλυψαν ότι υπήρχαν γέφυρες στη μέση του πουθενά, οι οποίες θα δεχόντουσαν δεκάδες πυρηνικές κεφαλές και αυτό απλά ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γενικότερα τα επιχειρησιακά σχέδια, υποθέτουμε και των Ρωσο-Σοβιετικών, ήταν γεμάτα με παρανοϊκές αντιλήψεις. Επανειλημμένως δε, φτάσαμε στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου λόγω λαθών και κατά λάθος δεν έγινε."
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου