MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Τουρκαλβανικός άξονας στα Βαλκάνια!

Αγκυρα και Τίρανα επεκτείνουν τη συνεργασία τους τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον οικονομικό τομέα!
 
Την ώρα που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης «λιώνει» στις αλβανικές φυλακές με ψευδείς κατηγορίες και κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη της χώρας, τα Τίρανα του Ράμα και η Αγκυρα του Ερντογάν συνεχώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους, έχοντας συγκροτήσει πολυεπίπεδο άξονα συνεργασίας, τον οποίο αποκαλούν «στρατηγική συμμαχία».
  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φυλάκιση-παρωδία του Φρέντι Μπελέρη συνιστά κίνηση εναντίον της Ελλάδας. Στο πρόσωπο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας ο Αλβανός πρωθυπουργός «βλέπει» την Ελλάδα. Ο Μπελέρης είναι η «ευκαιρία». Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Αλβανίας γίνεται ταυτόχρονα με τη στοχευμένη επιθετική κίνηση των Τιράνων εναντίον της Ελλάδος.
 
Το περασμένο μήνα (20/2) ο Εντι Ράμα, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπίας και λοιπών «αρμοδίων», επισκέφθηκε την Αγκυρα. Η επίσκεψη, επίσημη, με πλήθος συμβολισμών, που συμπληρώνουν την εικόνα του επιπέδου των σημερινών σχέσεων των δύο χωρών. Αφανής δουλειά «χρόνων», του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Αλβανία, έφτασε σε αποτέλεσμα. Τα στοιχεία της μεθοδευμένης δράσης της Αγκυρας στην Αλβανία υπάρχουν και είναι γνωστά στην Αθήνα…
 
Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση στην Αθήνα «ψάχνεται» για τον τρόπο με τον οποίο θα ποδηγετήσει (σ.σ.: όχι υγιώς καθοδηγήσει) στενότερα την ελληνική μειονότητα, που σπαράσσεται από ανούσιες έριδες και βλακώδεις ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα τη συνεχή συρρίκνωσή της. Ακόμα δεν έχει βγάλει άκρη… Οταν δεν υπάρχει «εφαρμοσμένη στρατηγική» από το εθνικό κέντρο, «σκορπάνε τα δόλια…».
 
Ηταν προγραμματισμένο (και ιδρύθηκε) το «Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αλβανίας», που συνεδρίασε πρώτη φορά στην Αγκυρα! Διαβάζουμε στο «Βαλκανικό Περισκόπιο» μεταφρασμένα σημεία από τα ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Μilliyet». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, «επανεξετάστηκαν» όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας – Αλβανίας «και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας»… Συζητήθηκαν η στάθμη των διμερών σχέσεων και η κοινή παρουσία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ). Συζητήθηκαν φυσικά όλα τα περιφερειακά θέματα (Μ. Ανατολή, Ουκρανία, Βαλκάνια). Ετέθησαν τα «νομικά θεμέλια» της διμερούς σχέσης.
 
Υπεγράφη πλήθος συμφωνιών για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, αλλά και μεταξύ των κρατικών ΜΜΕ Αλβανίας και Τουρκίας, και ανακοινώθηκαν φιλόδοξοι στόχοι στα οικονομικά μεγέθη. Οι συμφωνίες συνεργασίας στα μέσα ενημέρωσης συνιστά ακόμα μία ένδειξη ότι οι θέσεις και η στάση της Αγκυρας στα διεθνή θέματα, αλλά και για τις σχέσεις με την Ελλάδα αποκτούν φερέφωνο τα αλβανικά κρατικά δίκτυα.
 
Ετέθη ως στόχος η αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 2 δισ. δολάρια. Αξιοπρόσεκτα είναι τα σημεία των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, Ερντογάν και Ράμα, μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου. Και δεν σημειώνονται συχνά σε διεθνείς κοινές συναντήσεις δηλώσεις ηγετών σε τόσο εμφανές πλαίσιο «υποτέλειας»… Της μικρής Αλβανίας προς τη μεγάλη Τουρκία. Ο Ε. Ράμα, την ώρα που αγνοεί παραδειγματικά την Αθήνα και τον Μπελέρη, «στάζει μέλι» για τον Ερντογάν και την Τουρκία.
 
Σε τρία μεγάλα θέματα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ευχαρίστησε τον Τ. Ερντογάν: στήριξη στην υπόθεση «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, στήριξη στους σεισμούς, στήριξη στον κορονοϊό. Αλλά πάνω απ’ όλα… το Κοσσυφοπέδιο. «Οσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν θα είναι μόνη» απάντησε ο Τ. Ερντογάν Και ο νοών νοείτω…
 
Ο Ε. Ράμα επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ, περπάτησε από τον «Δρόμο των Λιονταριών» μέχρι το μαυσωλείο του Γαζή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κατέθεσε στεφάνι, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. «Εδώ, στον ιερό χώρο της τελευταίας ανάπαυσης του Ατατούρκ, γιορτάζουμε το όραμά του για μια σύγχρονη Τουρκία, που επιτεύχθηκε με απροσδόκητα μέσα αγάπης και ειρήνης». Ποιοι γιορτάζουν τον υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα δύο λαών, Αρμενίων και Ελλήνων στη Μικρά Ασία, με δύο καταγεγραμμένες Γενοκτονίες στο ενεργητικό του;
 
Ηδη ο γάμος Τουρκίας – Αλβανίας θεμελιώνεται και στο θεωρητικό υπόβαθρο. Το πλαίσιο περιγράφεται σε βιβλίο του Σαμπάν Μουράτ με τίτλο «Περιφερειακό πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας Αλβανίας – Τουρκίας». Το βιβλίο προσετέθη στη βιβλιογραφία με την οποία εφοδιάζονται οι σπουδαστές στις διπλωματικές ακαδημίες και στα πανεπιστήμια, στις σχολές για τις διεθνείς σχέσεις.
 
Ποιο είναι το στρατηγικό πλαίσιο της συμμαχίας. Θεωρούν κοινό εχθρό την Ελλάδα!
 
Το «Βαλκανικό Περισκόπιο» παραθέτει άρθρο λέκτορα του πανεπιστημίου Τιράνων Ε. Σουλσταρόβα, στο οποίο αναλύει το στρατηγικό πλαίσιο της συμμαχίας Τουρκίας – Αλβανίας. «Η στρατηγική συμμαχία της Τουρκίας με την Αλβανία είναι συμμαχία που φέρνει περισσότερα οφέλη στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρο το αλβανικό έθνος» γράφει ο Σουλσταρόβα. Και σημειώνει: «Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών δεν σχετίζεται με τις μορφές των πολιτικών καθεστώτων ούτε με τις κατάλληλες (!) ονομασίες που κυβερνούν προσωρινά τα κράτη… Σχηματίζονται στρατηγικές συμμαχίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών για την ύπαρξη του έθνους και την ανεξαρτησία του κράτους.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις καταιγίδες και τις ανατροπές του 20ού αιώνα, βλέποντας τη συμπεριφορά ορισμένων βαλκανικών κρατών στον 21ο αιώνα, είναι ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τη στρατηγική συμμαχία Αλβανίας – Τουρκίας είναι οι Αλβανοί, αλλά επωφελούνται κι εκείνοι οι παράγοντες που θέλουν ειρήνη, ασφάλεια και ευρωπαϊκή προοπτική για τα Βαλκάνια».
 
Στο βιβλίο του Μουράτ αναπτύσσεται ευκρινώς η θεωρία ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος «εχθρός» στην περιοχή για Αλβανία και Τουρκία. Σημειώνει ότι «η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει μυστική τη διαδικασία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία από τρίτους, ώστε η Αλβανία να μην επιδιώξει να επωφεληθεί από τις πρακτικές και τις φιλικές συμβουλές των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Τουρκίας…»!
 
Για την Αγκυρα, όπου υπάρχει απειλή, από πίσω βρίσκεται η Ελλάδα. Ο Μουράτ το αναφέρει σαφώς: «Οι κίνδυνοι για την Αλβανία και τους Αλβανούς προέρχονται πρωτίστως από τα βαλκανικά κράτη… Η Ελλάδα ανταγωνίζεται την Τουρκία στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο για χώρους χρήσης υποβρύχιων πηγών ενέργειας και για γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
 
Η Ελλάδα έχει συνάψει μια σειρά συμφωνιών με τη (νότια) Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και δυνάμεις ανταρτών στη Λιβύη, συμφωνίες που στρέφονται κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Το 2021 η Ελλάδα έχει υπογράψει στρατιωτικό σύμφωνο με τη Γαλλία, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται άμεση στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
 
Η τουρκική προπαγάνδα κατασκευάζει «εχθρούς» και, αφού τους θεμελιώσει, του φυλάει στην ντουλάπα. Και χρησιμοποιεί τις θεωρίες της όταν βρει πρόσφορο έδαφος. Αγκυρα και Τίρανα έχουν συγκροτήσει «άξονα κακού» στα Βαλκάνια. Και η Αθήνα πρέπει να αντιδράσει, παρά να κάνει… την πάπια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου