MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Διεθνής έκθεση: Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας λένε οι Έλληνες πολίτες

Απειλές για τη δημοκρατία, η οικονομική ανισότητα και η διαφθορά • Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.
 
Ακόμα μια διεθνής έκθεση που καταγράφει την πεποίθηση των Ελλήνων πολιτών πως υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. Όπως εκτιμούν, η οικονομική ανισότητα και η διαφθορά αποτελούν απειλές για τη δημοκρατία. Παράλληλα, τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, όσον αφορά το θέμα της δημοκρατίας.
 
Συγκεκριμένα, στη φετινή ετήσια έκθεση του Democracy Perception Index 2023 η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλά σκορ σε σχέση με άλλες 52 χώρες που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού. 
 
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στους ουραγούς (48η θέση στο σύνολο των 53 χωρών) όσον αφορά στο «δημοκρατικό έλλειμμα», δηλαδή τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών, καθώς η απόσταση ανάμεσα σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμες απαντήσεις («η δημοκρατία είναι σημαντική» και «αυτή η χώρα είναι δημοκρατική») είναι ιδιαίτερα μεγάλη (46 μονάδες).
 
Ανάλογη εικόνα (47η θέση) και στην επιθυμία των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 60% των Ελλήνων τονίζουν ότι στη χώρα «δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία». Σημειώνεται ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει «αρκετή δημοκρατία» είναι υψηλότερη στη Λατινική Αμερική (55%) σε σχέση με την Ευρώπη (42%) και την Ασία (30%).
 
Αντίθετα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (7η θέση) αναφορικά με την οικονομική απειλή για τη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 75% των πολιτών τονίζει πως «η δημοκρατία στη χώρα μου απειλείται από την οικονομική ανισότητα». Σημειώνεται ότι η ανησυχία για την οικονομική ανισότητα είναι μεγαλύτερη στις τρεις αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (81%), ακολουθούμενες από τις δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής (77%) και έπονται Ασία (68%) και Ευρώπη (66%).
 
Παρόμοια (7η-8η θέση) η εικόνα της χώρας μας, σχετικά με την ανησυχία των πολιτών για τις απειλές κατά της δημοκρατίας που δημιουργούν η διαφθορά, οι πολυεθνικές εταιρείες και η ενδεχόμενη παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές εκλογές.
 
Τέλος, το 52% των Ελλήνων (2ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 53 χωρών) εκτιμούν ότι η μείωση της φτώχειας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής τους. Σημειώνεται ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο 39%.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η έκθεση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου