MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ξένος ελεγκτής για τα ταμεία των Ελλήνων!

Η τρόικα έβαλε επίσημα τοποτηρητή στο υπουργείο Εργασίας και μάλιστα δίπλα στην πόρτα του υπουργού Γιάννη Βρούτση. Εδώ και περίπου 20 ημέρες έχει εγκατασταθεί στον όγδοο όροφο του υπουργείου (γραφείο 811) ο Πίτερ Ράτκλιφ, Ιρλανδός εμπειρογνώμονας με ειδίκευση στην κοινωνική ασφάλιση, και «ξεσκονίζει» το σύνολο των εργασιών περί του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. 

Ο κ. Ράτκλιφ έχει επισήμως στόχο να παρέχει «τεχνογνωσία και υποστήριξη» προς την ελληνική πλευρά για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και ειδικότερα την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Πρακτικά, όμως, ο συγκεκριμένος τεχνοκράτης, που προέρχεται από το ΔΝΤ και πληρώνεται από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. δηλαδή από εμάς), έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο του ελεγκτή του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων. 

Μάλιστα, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές ο κ. Ράτκλιφ, ο οποίος συνοδεύεται από τη μεταφράστριά του και έναν σύμβουλο επί των οικονομικών του κ. Βρούτση, τις τελευταίες ημέρες επέλεξε να αρχίσει τις... επισκέψεις σε γραφεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Εκεί, χωρίς να συστήνεται, ζητούσε μετ' επιτάσεως συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των εσόδων των Ταμείων, αλλά και για την πορεία των ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τις περιπτώσεις ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε ερώτηση αρμόδιου προϊσταμένου διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) «με ποια αρμοδιότητα ζητάει τα στοιχεία», ο συγκεκριμένος τεχνοκράτης απάντησε «με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστό εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε την ύπαρξη του εν λόγω τεχνοκράτη, ο κ. Ράτκλιφ έχει αναλάβει να παρακολουθεί τη διαδικασία της αλλαγής που συντελείται στην επικουρική σύνταξη μέσω της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού της από την 1η Ιουλίου και μετά, που συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης. 

«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εμπαίζει απροκάλυπτα τους Ελληνες συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Προετοιμάζεται να εφαρμόσει τους σκληρούς ασφαλιστικούς νόμους (ν. 3863/2010, 4093/2012 κ.ά.) στο πεδίο των συντάξεων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι με τη διαρκώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση «η μνημονιακή κυβέρνηση με την πολιτική της σκοπεύει να καταντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία θλιβερά και καθημαγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα». 

Επίσης, ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να διαπιστώσει απευθείας πώς προχωράει το μέτρο της εφαρμογής της βασικής σύνταξης που αναμένεται να ισχύσει από 1.1.15 και μετά. Ξεχωριστή σημασία, επίσης, φαίνεται ότι έχει για την τρόικα η ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και η παρακολούθηση από πρώτο χέρι της διαδικασίας με την οποία προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να αλλάξει το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπάθεια ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να υπάρξει παράλληλη ενοποίηση και των παροχών προς τους ασφαλισμένους, μέτρο που κρύβει νέα πιθανή μείωση στις συντάξεις. 

Από το υπουργείο Εργασίας καταβλήθηκαν προσπάθειες να περιοριστεί η έκταση του θέματος και να υποβαθμιστεί η παρουσία του κ. Ράτκλιφ στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για μια προσπάθεια υποστήριξης των υπηρεσιών που ασχολούνται με ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης με στόχο «την απλοποίηση και την εναρμόνιση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε το σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών να καταστεί φιλικότερο στους υπόχρεους καταβολής εισφορών και αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του». 

Πηγή :  http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου