MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Reuters: Πως οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί κερδίζουν χρήματα από τα δάνεια της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων χωρών

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να φαίνονται μέσα στην Ευρωζώνη ως «βαρέλια δίχως πάτο», ωστόσο το Reuters διευκρινίζει ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτή η θεωρία, αλλά αντίθετα οι δύο ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών.

Σε δημοσίευμα του, το Reuters τονίζει πως σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των δύο μηχανισμών για τους τελευταίους 9 μήνες, «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ο μόνιμος χρηματοδότης διάσωσης-, ανακοίνωσε ένα δίκτυο κερδών ύψους 185,7 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου, έναντι απωλειών μόλις 0,5 εκατ. ευρώ για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών, είναι οι τόκοι από το δάνειο ύψους 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και από το δάνειο 4,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο το 2013».

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο χρηματοδοτεί τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, παρουσίασε κέρδη 74 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Εξηγεί τον λόγο το Reuters:

«Οι τόκοι που εισπράχθηκαν από τα δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ανέβηκαν στο 72% μέσα σε 9 μήνες συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2012. Οι τόκοι που καταβάλλονται σε ομόλογα που έχει εκδώσει το ΤΧΣ για να μαζέψει χρήματα για την διάσωση, αυξήθηκαν κατά 57%», εξηγεί το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγή: Reuters: Πως οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί κερδίζουν χρήματα από τα δάνεια της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων χωρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου