MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Προδομένοι κι από την τρόικα

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από την ασυνεννοησία των δανειστών και τις ανυποχώρητες πιέσεις για εκτέλεση του Μνημονίου χωρίς ίχνος χαλάρωσης. 

Συνεχίζονται οι βολές κατά Στουρνάρα από γαλάζιους βουλευτές, που διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα. 

 Εκνευρισμός στο Μαξίμου από την ασυνεννοησία των δανειστών και τις ανυποχώρητες πιέσεις για εκτέλεση του Μνημονίου χωρίς ίχνος χαλάρωσης. Συνεχίζονται οι βολές κατά Στουρνάρα από γαλάζιους βουλευτές, που διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Μια θετική δήλωση από τους εταίρους περίμενε εναγωνίως η κυβέρνηση Σαμαρά κι όσο αυτή η εκκρεμότητα μετατίθεται από μήνα σε μήνα άλλο τόσο επιτείνεται η σύγχυση στο κυβερνητικό σχήμα και στους βουλευτές της Ν.Δ. για την κυβερνητική στρατηγική. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τελευταίες αμφισημίες στις δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού. Εντούτοις, η κυβέρνηση επέλεξε να στρέψει τα πυρά της στο εσωτερικό, βάζοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να κρύψει την πολιτική της αδυναμία στο πεδίο της οικονομίας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Η επιλογή της πόλωσης, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινεί την τρόικα και τα ευρωπαϊκά όργανα και οι αξιολογήσεις τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στα μέσα Νοεμβρίου. Η άρνηση που εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο στο αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης χαρακτηρίζεται «αδικαιολόγητη» από κυβερνητικούς παράγοντες, τη στιγμή μάλιστα που το αποτέλεσμα της αύξησης ήταν αρνητικό πέρυσι και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και φέτος τον χειμώνα θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση των παραγγελιών πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε αναχθεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ενόψει του χειμώνα και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέσα σε έναν μήνα έχουν υποβληθεί τρεις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, από 15 βουλευτές αρχικά, στη συνέχεια 26 και πρόσφατα 55 προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Παράλληλα, όμως, με την πίεση για το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα μέτρα, όποιες και αν είναι οι απαιτήσεις της τρόικας. Μετά τους βουλευτές της καραμανλικής πτέρυγας και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υποστήριξε ότι «κανείς από τους βουλευτές δεν θα τα ψηφίσει».

Η πρωθυπουργική απογοήτευση για τη στάση της τρόικας δεν μπορεί να μετριάσει βεβαίως τη δυσφορία που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έσπευσε να δηλώσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα, οι βολές στον υπουργό Οικονομικών συνεχίζονται, τόσο δημοσίως (Ν. Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος) όσο και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες βουλευτών. Στον κ. Στουρνάρα καταλογίζεται αφενός «αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών» και αφετέρου ότι «δεν μεταφέρει στον κ. Σαμαρά με ακρίβεια τις προθέσεις τους, ώστε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο πρωθυπουργός».

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς, που θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Ιδρυμα «Κ. Καραμανλής» και το Ιδρυμα «Κ. Αντενάουερ» για την Ευρώπη, δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης και να καλύψει η κυβέρνηση την όποια απόκλιση εμφανιστεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Από την άλλη όμως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να τινάξει στον αέρα τον επόμενο κύκλο συζητήσεων με την τρόικα και κατόπιν αυτής της επισήμανσης, ο πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης επιδόματος, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Και στο θέμα της βίας, η κυβερνητική γραμμή συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αποστάσεις από τη στρατηγική της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος μάλιστα την περασμένη Παρασκευή είχε μακρά συνεργασία με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την πάγια θέση του ότι «οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις δεν βοηθούν στην εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από τη δίνη της οικονομικής κρίσης», άποψη την οποία έκανε γνωστή και στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα Εθνικής Αμυνας.

Πηγή : http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου