MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Χαμός στο ΝΑΤΟ λόγω Trump που αμφισβητεί το άρθρο 5 - Γιατί κάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες της Συμμαχίας

Πάγωσε η… κατά τα άλλα συμμαχία του ΝΑΤΟ 
 
Τρόμος έχει προκληθεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ, υπό το φόβο της επιστροφής του Donald Trump.
 
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και διεκδικητής εκ νέου του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, είπε τα αυτονόητα.
 
Μιλώντας στη Νότια Καρολίνα, ο Trump έβαλε στο στόχαστρο τα κράτη της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες.

Μάλιστα, ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα πληρώνει τη συμμετοχή του στη Συμμαχία.

Αν μια χώρα δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ, είπε ο Trump, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα αυτή.

«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Δεν διαφωνεί άλλωστε κανείς στο ότι αποτελεί εξίσου μεγάλη -ή και μεγαλύτερη- πρόκληση για τη συμμαχία το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των 31 κρατών μελών της δεν έχουν ακόμη αυξήσει το ποσό του εθνικού εισοδήματος που αφιερώνεται στην άμυνα σε ένα ελάχιστο ποσοστό 2% (και οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το επίπεδο αυτό είναι θλιβερά ανεπαρκές).
 
Και αυτό παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με το Ιράν και τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα.


Ποιες χώρες υπολείπονται;


Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης - η Γερμανία - παραμένει ένας από τους κύριους παραβάτες, παρόλο που όλοι οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν σε μια σύνοδο κορυφής υπό τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουαλία το 2014 να "κινηθούν προς" το βασικό όριο του 2% μέσα σε μια δεκαετία - δηλαδή μέχρι φέτος.

Ακόμη και η πυρηνικά εξοπλισμένη Γαλλία υπολείπεται, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και ο κατάλογος συνεχίζεται.
 
Η Βρετανία δεν πρέπει να επαναπαυθεί.

Τηρεί σχεδόν τη δέσμευση για τις δαπάνες - αν και τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι το ποσοστό που δαπανάται για την άμυνα έχει μάλλον μειωθεί παρά αυξηθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, από 2,14% το 2014 σε εκτιμώμενο 2,07% το 2023, παρά τις κλιμακούμενες απειλές.

Ο Stoltenberg κατηγορεί τον Trump για υπονόμευση του ΝΑΤΟ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg σε συνέχεια των δηλώσεων του Trump.

Ο Stoltenberg σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.

Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση.
 
Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Λευκός Οίκος: Φρικτές και ανισόρροπες οι δηλώσεις Trump

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις απέρριψε ως «φρικτές και ανισόρροπες», με τον εκπρόσωπο του να τονίζει:

«Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».
 
Πηγή : www.bankingnews.gr 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου