MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Σοκ για τον Nicolas Sarkozy - Καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για σκάνδαλο χρηματοδότησης της εκστρατείας του

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Sarkozy έριξε την ευθύνη σε ορισμένα μέλη της προεκλογικής του ομάδας 
 
Σε σοκ βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, καθώς κρίθηκε ένοχος από εφετείο του Παρισιού για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας κατά την αποτυχημένη προσπάθεια επανεκλογής του το 2012, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου.
 
Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με το ήμισυ υπό αναστολή, που μπορεί να εκτιστεί με εναλλακτικά μέσα, όπως το να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι χωρίς να πάει φυλακή.

Ο Sarkozy είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους το 2021 όταν κρίθηκε για πρώτη φορά ένοχος, αν και αυτό ανεστάλη ενώ άσκησε την έφεσή του.

Ο Sarkozy, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, παρέμεινε σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των συντηρητικών και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron - παρά μια σειρά από δίκες και έρευνες που συνδέονται με διάφορα νομικά ζητήματα σχετικά με τα οικονομικά της εκστρατείας του.


Επέρριψε την ευθύνη σε συνεργάτες του


Ανέκαθεν ο Sarkozy αρνούνταν τις κατηγορίες ότι το κόμμα του Les Republicains, τότε γνωστό ως UMP, συνεργαζόταν με μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με το όνομα Bygmalion για να κρύψει το πραγματικό κόστος της εκστρατείας του - που σημαδεύτηκε από πλούσια σόου που δεν είχαν προηγούμενο στη γαλλική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Sarkozy έριξε την ευθύνη σε ορισμένα μέλη της προεκλογικής του ομάδας: «Δεν επέλεξα κανέναν προμηθευτή, δεν υπέγραψα καμία προσφορά, κανένα τιμολόγιο», είπε στο δικαστήριο.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε «σθεναρά» οποιαδήποτε αδικοπραγία, κατηγορώντας την εταιρεία Bygmalion ότι είχε πλουτίσει πίσω από την πλάτη του.
Όπως είπε, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι «υπήρχε ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων».

Η Γαλλία θέτει αυστηρά όρια στις προεκλογικές δαπάνες.
 
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η εταιρεία τιμολόγησε το UMP και όχι την εκστρατεία. 

Λένε ότι ο Sarkozy ξόδεψε 42,8 εκατομμύρια ευρώ για την εκστρατεία του το 2012, σχεδόν διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό.

Επίσης, το 2025, ο Sarkozy θα δικαστεί για κατηγορίες ότι πήρε χρήματα από τον εκλιπόντα δικτάτορα της Λιβύης Muammar Gaddafi για να χρηματοδοτήσει παράνομα τη νικηφόρα υποψηφιότητά του το 2007 για την προεδρία.

Πηγή : www.bankingnews.gr 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου