MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Σε κλοιό αγροτών ξανά οι Βρυξέλλες – Τα αιτήματα και η ατζέντα των υπουργών της ΕΕ

Πριν συμπληρωθεί μήνας από την προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κινητοποίηση που είχε χαρακτηριστεί ιστορική την 1η Φεβρουαρίου, νέα κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ συνεδριάζει το ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Αγροτικής Οικονομίας.
 
Από νωρίς το πρωί τα τρακτέρ κατευθύνονται στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας από τρεις πλευρές, ενώ αντιπροσωπείες αγροτών από όλες τις χώρες της ΕΕ θα συμμετάσχουν στο νέο συλλαλητήριο, για αλλαγή της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες. Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.
 
Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: Δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται πάντως να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.
 
Οι σήραγγες των Βρυξελλών Reyers-Centre, Tervueren, Cinquantenaire και Loi είναι κλειστές προς την κατεύθυνση του Κέντρου, ανακοίνωσε η Brussels Mobility τη Δευτέρα το πρωί περίπου στις 06:00 στο X (πρώην Twitter). Οι διαδηλωτές θα μπουν στην πρωτεύουσα γύρω στις 8:30 π.μ. μέσω του Chaussée de Mons, του Chaussée de Louvain και του Chaussée de Tervueren, σύμφωνα με την αστυνομία των Βρυξελλών.
 
«Στόχος είναι να είμαστε εκεί για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας», δήλωσε ο Guillaume Van Binst, Γενικός Γραμματέας της FJA. Η Fugea, η Ομοσπονδία Γεωργίας της Βαλλονίας (FWA) και η Ομοσπονδία Νέων Γεωργών (FJA) έχουν τον συντονισμό της κινητοποίησης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Via Campesina (ECVC), το Κίνημα Δράσης Αγροτών (MAP) και το Boerenforum.
 
Τα αιτήματα των αγροτών της ΕΕ
 
Η FJA αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της Δευτέρας. Η ΕΕ προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, μερικές από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, ρίχνει την καυτή πατάτα στα κράτη μέλη ή τις περιφέρειες και δίνει απλώς δυσανάγνωστες και άκαιρες υποσχέσεις. Ο θυμός μας δεν σταματάει ποτέ».
 
«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ειδικά στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η ομοσπονδία και καταλήγει: «Η Ευρώπη πρέπει επίσης να έχει τα μέσα για να επιτύχει τις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Γεωργική Πολιτική επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέψει στους γεωργούς να αποκτήσουν εισόδημα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν υπέρ του περιβάλλοντος».
 

 
Συνελεύσεις στα ελληνικά μπλόκα
 
Στο νέο συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες συμμετέχει και αντιπροσωπεία αγροτών από την Ελλάδα. Οι αγρότες που βρίσκονται ακόμα στα μπλόκα βρίσκονται σε συζητήσεις για την συνέχεια των κινητοποιήσεων με άλλους τρόπους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες στο Facebook o πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνομιλεί μαζί τους. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης νέα επίσκεψη στη Θεσσαλία, γύρω στις 11 Μαρτίου, όπου θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών της περιοχής, που είχαν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.
 
Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει σήμερα κλείσιμο του τελωνείου Ευζώνων και συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν, περιμένοντας και τα μηνύματα από τους συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης θα μεταφέρει στους ομολόγους του της ΕΕ τα ειδικότερα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας και τις κυβερνητικές θέσεις. Ανάλογες τοποθετήσεις για τα ειδικότερα προβλήματα των χωρών τους αναμένονται και από τους άλλους υπουργούς της ΕΕ.
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου