MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τα 25 …πεσκέσια Ερντογάν στις ΗΠΑ !

Ο Κώστας Μαρδάς καταρρίπτει τα στερεότυπα
 
Παρά την ανάδειξη του Οθωμανικού μεγαλείου, παρά τα μουσουλμανικά κηρύγματα, παρά την επιδεικτική παρουσία της μαντήλας στη δημόσια ζωή, παρά την απροκάλυπτη στήριξη της τρομοκρατικής Χαμάς, παρά τις ενεργειακές και οικονομικές και πολιτικές και επιτήδειες προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν, εξυπηρέτησε τα μάλα την τελευταία διετία τις Ηνωμένες Πολιτείες!
 
Αυτό το συμπέρασμα τεκμηριώνω, μετά από καταγραφή – από ανοικτές πηγές – πράξεων, γεγονότων, διευκολύνσεων και δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος υπέρ της Ουάσινγκτον και κόντρα στη Μόσχα, κατά την κρίσιμη περίοδο από την 24η Φεβρουαρίου 2022, οπότε εκδηλώθηκε ο ρωσικός Αττίλας κατά της δυτικότροπης Ουκρανίας, μέχρι σήμερα
 
Άλλωστε, η Τουρκία – ακόμη και όταν εισήλθε …αντάμα με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ το 1952 –  δεν υπήρξε ποτέ « 100% Δύση» , αφού «οι διανοούμενοι του Ισλάμ θεώρησαν τον εκδυτικισμό ταυτόσημο με την υποτέλεια στη Δύση», κατά την εκτίμηση του Έλληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας  , Χρήστου Τεάζη.( Βλέπε το βιβλίο του με τίτλο «Η δεύτερη Μεταπολίτευση στην Τουρκία» και υπότιτλο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν : Η άνοδος των μη προνομιούχων», σελίδα 155, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2013).
 
  Και βέβαια, οι πολλαπλές ερντογανικές ρητορικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ – Ε.Ε. γίνονται ως «συνέχεια αποικιοκρατικής κληρονομιάς  που αποτελούν και μία από τις εστίες αντιπαράθεσης στις σχέσεις Ισλάμ – Δύσης», σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν. (Βλέπε το βιβλίο του «Ισλάμ και Δύση» , σελίδα 52, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2012).
 
  Ιδού αναλυτικά, το ημερολόγιο των προσφορών του Ερντογάν προς Μπάιντεν και CIA :
 
1.Δύο μόλις μέρες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έκλεισε τα Στενά των Δαρδανελίων, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που δίνει στην Τουρκία η Συνθήκη του Μοντρέ. Ο υπουργός των ΗΠΑ Μπλίνκεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενέργεια του Ερντογάν αφού στερεί τη Ρωσία από τον πιο κοντινό θαλάσσιο δρόμο προς την ανατολική Μεσόγειο.
 
2.Μεσολάβησε μεταξύ Μόσχας – Ουκρανίας για την επίτευξη της συμφωνίας των σιτηρών, σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, αποτρέποντας πείνα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Και μπορεί η συμφωνία να είναι στον αέρα, όμως ο πρώην αρχηγός της CIA , στρατηγός Πετρέους , σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» δήλωσε : «Βεβαίως και μας ενοχλεί η συνεργασία του με τον Πούτιν….! Αλλά λόγω αυτής της σχέσης έγινε δυνατή η συμφωνία για τα σιτηρά…».
 
3.Μεσολάβησε και φιλοξένησε στην Αττάλεια συναντήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό  του Κουλέμπα, για ανακωχή με προοπτική μια παύση των εχθροπραξιών . Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πούτιν έδειξε το κείμενο μιας κατ ΄αρχήν συμφωνίας με αποδοχή εκ μέρους του Κιέβου μερικής αποστρατιωτικοποίησης.
 
4.Μεσολάβησε και φιλοξένησε στην Τουρκία συνομιλίες του αρχηγού της CIA Μπερνς και του αρχηγού της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ για την αποφυγή χρήσης πυρηνικών όπλων στο  ρωσο – ουκρανικό πεδίο.
 
5.Μεσολάβησε και πέτυχε την απελευθέρωση αιχμαλώτων αμερικανικής υπηκοότητας που εκρατούντο στη Ρωσία.
 
6.Κατασκεύασε σε τουρκικά ναυπηγεία  και παρέδωσε εν μέσω πολέμου , ουκρανική φρεγάτα που μετά έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις κατά ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
 
7.Πούλησε Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία αλλάζοντας τη ροή του πολέμου, καθώς ακινητοποίησαν ρωσική αυτοκινητοπομπή 64 χιλιομέτρων . Ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας συνεχή αντικατάσταση των απωλειών.
 
8.Πούλησε στον ουκρανικό στρατό τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους υψηλής ακριβείας τύπου TRLG- 230, βεληνεκούς 70 χιλιομέτρων, που παράγει η ελεγχόμενη από το Ταμείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εταιρεία ROCETSAN.
 
9.Παρέδωσε στον Ζελένσκι διοικητές του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που κατεζητούντο από τη ρωσική Δικαιοσύνη ως ναζιστές διαπράξαντες εγκλήματα πολέμου.
 
10.Απέσυρε την Τουρκία από την χρήση  τραπεζικών καρτών MIR  και άρχισε την απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία μέσω τρίτων ασιατικών χωρών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε πολεμικά συστήματα, υπακούοντας σε προειδοποιήσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
11.Διέκοψε από τον Μάρτιο του 2023 την προμήθεια καυσίμων σε ρωσικά αεροπλάνα που προσγειώνονται στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε.
 
12.Άνοιξε την πύλη Μαμπ Ελ Χάουα προς Συρία, ώστε να περάσει απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ , με χρηματοδότηση της Ουάσινγκτον .
 
13.Κάρφωσε το κρησφύγετο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιτρέποντας σε ελικόπτερα με άνδρες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να διέλθουν κοντά από τουρκικό φυλάκιο που απείχε 1000 μέτρα , εξοντώνοντας τον τουρκμενικής  καταγωγής Αμπού Ιμπραήμ ελ Χασίμι Ελ Κουράισι.
 
14. Μεσολάβησε και πέτυχε  την απελευθέρωση Ισραηλινών αμερικανικής υπηκοότητας που κρατούσε η τρομοκρατική Χαμάς.
 
15.Καταδίκασε εξ αρχής την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 
16.Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των κατεχόμενων περιφερειών της Ουκρανίας.
 
17.Επέκρινε τη Ρωσία για την καταπίεση των μουσουλμάνων Τατάρων της Κριμαίας, που θεωρείται τουρκογενής φυλή .
 
18.Διαθέτει τη βάση Ιντσιρλίκ στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για κατά καιρούς επιχειρήσεις βομβαρδισμού θέσεων του ΙSIS στη Συρία.
 
19.Φιλοξενεί στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ 20 πυρηνικές κεφαλές μεγαλύτερης ισχύος από αυτή της Χιροσίμα υπό αποκλειστική δικαιοδοσία των ΗΠΑ.
20. Φιλοξενεί στο Κιουρετσίκ της Μαλάτειας αμερικανικό ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για εκτοξεύσεις πυραύλων από Ρωσία και Ιράν.
 
21. Έστειλε 700 καταδρομείς στην ΝΑΤΟϊκή δύναμη του Κοσσόβου για καταστολή εξέγερσης της σερβικής μειονότητας.
 
22. Ψήφισε στη Βουλή το Πρωτόκολλο Ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
 
23. Προγραμμάτισε την πώληση πυρομαχικών 155 χιλιοστών «που τα χρειαζόμαστε να τα αγοράσουμε για την Ουκρανία», όπως είπε επί λέξει η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ , η οποία άνοιξε τη συζήτηση για ένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των  F 35 εφόσον “φύγουν από το τραπέζι” οι S 400…
 
24.Φιλοξενεί στην Κωνσταντινούπολη το διακλαδικό στρατηγείο ΝΑΤΟ και στη Σμύρνη το στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων.
 
25. Εντάχθηκε στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για αυτόνομη ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα έναντι επιθέσεων από τη Ρωσία.
 
Ιδού γιατί οι ΗΠΑ  υπομένουν με …χριστιανική στωικότητα και αξιοσημείωτη διπλωματική ψυχραιμία τα λεκτικά ραπίσματα από τον Ερντογάν του Κορανίου , ( αλλά και της ελεύθερης αγοράς ). Παρέχοντάς του μια «στρατηγική αυτονομία» και επιβραβεύοντάς τον με τα F 16 , την ώρα που διατηρεί τους ρωσικούς S 400…
 
Για όσους εκπλήσσονται με τις σημερινές σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, να σημειώσω ότι εν έτει 1978 , εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, επί πρωθυπουργίας του Μπουλέντ Ετζεβίτ, έγινε η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης για να υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ! Επιπλέον, ο κεμαλικός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επισήμως τη Μόσχα , υπογράφοντας Σύμφωνο μη επιθέσεως και μια …στοίβα εμπορικές συμφωνίες με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, κατά πως σημειώνει Σπύρος Κατσούλας. (Βλέπε βιβλίο του «Διλήμματα στο Τρίγωνο – Οι ΗΠΑ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», σελίδα 339, Διόπτρα, 2023). Ήταν μήνυμα  προς το αμερικανικό κογκρέσο, που είχε επιβάλει εμπάργκο όπλων για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Εμπάργκο που ήρθη …
 
Συμπέρασμα: Ο …αντιδυτικός Ερντογάν ήρθε …δεύτερος…   
 
 

 
 
 Κώστας Μαρδάς
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου