MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Χάος στις Βρυξέλλες: Οδομαχίες αγροτών και αστυνομικών έξω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ
 
Xάος επικρατεί στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ, με τους αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης να επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να πλησιάσουν το μέγαρο.
 
Οι αγρότες, που έχουν καταφθάσει στο κέντρο των Βρυξελλών με καρότσες γεμάτες χώματα, άχυρα και κοπριά βάζουν φωτιές σε λάστιχα με την αστυνομία να προσπαθεί να τις σβήσει πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.
 
Πάνω από 600 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης και ο πιο κεντρικός δρόμος Rue de la Loi είναι αποκλεισμένος.
 
Με πανό «Αρμέξτε την αγελάδα, όχι τον αγρότη», οι αγρότες καλούν τους υπουργούς να είναι «λογικοί και να πάνε μαζί τους μία μέρα στη δουλειά, στο χωράφι, ή με τα άλογα ή τα ζώα, να δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο, λόγω των συνθηκών». 
 
Η αστυνομία έχει κλείσει από νωρίς το πρωί και τους παρακείμενους δρόμους για να τους εμποδίσει να προσεγγίσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, σήμερα οι αγρότες επανήλθαν για να εκφράσουν τον θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές, στα δίκαια αιτήματά τους από τα οποία εξαρτάται η ίδια τους η επιβίωση.
 
Ζητούν δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου