MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Το τέλος των ψευδαισθήσεων: Ο Τ.«Μπαϊντενόπουλος» έστειλε στο Κογκρέσο την έγκριση πώλησης και αναβάθμισης των F-16 της Τουρκίας

Μετά την επικύρωση εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
 
Μία ημέρα μετά το πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με επιστολή του στο Κογκρέσο ζητά να εγκριθεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
 
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την επίσημη επιστολή που πρέπει να στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης, αλλά μια επιστολή με την οποία προτρέπονται τα μέλη του σώματος. 
 
Η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με τα καθορισμένα βήματά της μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας.
 
Την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκε αν θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ του πακέτου αναβάθμισης και πώλησης νέων μαχητικών στην Άγκυρα, η οποία με τη σειρά της είχε συνδέσει το αίτημα με την ένταξη της Σουηδίας.
 
Το τουρκικό αίτημα αφορά 40 νέα F-16 Block 70 και αναβάθμιση 80 παλαιότερων αεροσκαφών με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που μαζί με το πακέτο όπλων φτάνει τα 20 δισ.δολάρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου