MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Ο Τραμπ προειδοποιεί για κραχ της αγοράς και «μεγάλη ύφεση» τύπου 1929 αν δεν κερδίσει

Συγγραφέας Tom Ozimek vai The Epoch Times 
 
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε την Παρασκευή ότι εάν δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, η Αμερική θα υποστεί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία – ακολουθούμενο από ένα άλλο γεγονός τύπου Μεγάλης Ύφεσης.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε την παρατήρηση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στην οποία είπε ότι η οικονομία υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι σε «τρομερή» κατάσταση καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει χτυπήσει τα αμερικανικά νοικοκυριά και έχει διαβρώσει την αγοραστική τους δύναμη.
 
«Το μόνο πράγμα που κρατά την οικονομία «ζωντανή» είναι οι αναθυμιάσεις όσων καταφέραμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με κάποια μέτρα, το σωρευτικό επίπεδο πληθωρισμού από τότε που έφυγε από την εξουσία είναι πάνω από 30 τοις εκατό. .
Επίσημα κυβερνητικά στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17 τοις εκατό από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Μπάιντεν. Ωστόσο, μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού που χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1980, τοποθετεί αυτό το ποσοστό σε περίπου διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 30%.
 
Παρόλο που οι οικονομικοί σύμβουλοι του Προέδρου Μπάιντεν έχουν επισημάνει τη μείωση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας ως σημάδια ότι οι πολιτικές του «Bidenomics» λειτουργούν, υπάρχει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που υποδηλώνουν το αντίθετο.
«Ο πληθωρισμός έχει ηρεμήσει λίγο τώρα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η οικονομία δεν είναι καλή. Οι αριθμοί για τις θέσεις εργασίας είναι ψεύτικοι επειδή εκατομμύρια άνθρωποι δεν αναζητούν δουλειά», είπε ο Τραμπ.
Μερικοί από αυτούς τους δείκτες περιλαμβάνουν ανοίγματα θέσεων εργασίας που πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2021, νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και έναν προσεκτικά παρακολουθημένο δείκτη δραστηριότητας εργοστασίων που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για το 13ος συνεχόμενος μήνας.
 
Κραχ στο χρηματιστήριο;
 
Ωστόσο, με τις αγορές να αναμένουν ότι η Fed θα πατήσει φρένο σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν και το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο.
 
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 24 τοις εκατό το 2023 και κυμαίνεται κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, ενώ ο Dow Jones πρόσφατα ανέβηκε σε υψηλό ρεκόρ.
 
Είναι μια εξέλιξη που ο πρόεδρος Τραμπ αποδίδει στις προσδοκίες γύρω από τις εκλογές του επόμενου έτους.
«Το χρηματιστήριο είναι μόνο ψηλά επειδή οι άνθρωποι και οι θεσμοί πιστεύουν και περιμένουν από μένα να κερδίσω τις προεδρικές εκλογές του 2024», έγραψε, πριν προσθέσει:
«Αν δεν κερδίσω, είναι η πρόβλεψή μου ότι θα έχουμε ένα «κραχ» στο χρηματιστήριο χειρότερο από αυτό του 1929 – μια Μεγάλη Ύφεση».
Τα κραχ της Wall Street στα τέλη Οκτωβρίου 1929 – γνωστά ως Μαύρη Πέμπτη, Μαύρη Δευτέρα και Μαύρη Τρίτη – ήταν τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Όχι μόνο προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο ποτέ (ο Dow Jones έπεσε 89 τοις εκατό από πάνω προς τα κάτω), συνέβαλε επίσης στη Μεγάλη Ύφεση. μια οικονομική κρίση επικών διαστάσεων που κυρίευσε την Αμερική για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία τη δεκαετία του 1930.
 
Η ζοφερή πρόβλεψη του Προέδρου Τραμπ για οικονομική κατάρρευση εάν αποτύχει να κερδίσει τον αγώνα για τον Λευκό Οίκο έρχεται εν μέσω πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι προηγείται του Προέδρου Μπάιντεν κατά 18 μονάδες σχετικά με το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος στην οικονομία – το πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους.
«Υπάρχει μια νέα αφήγηση. Σας λέω ότι ο λόγος που το χρηματιστήριο είναι ανοδική είναι μόνο επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα κερδίσω τις εκλογές», υποστήριξε ο Τραμπ.
Η βαθμολογία έγκρισης Μπάιντεν σημειώνει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ όσον αφορά τις οικονομικές ανησυχίες
 
Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον πρόεδρο ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς για τη μετανάστευση και την οικονομία.
 
Μόλις το 34 τοις εκατό των ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Monmouth εγκρίνει την απόδοση του προέδρου Μπάιντεν, η οποία είναι απότομη πτώση από το 54 τοις εκατό αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021 και το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας.
 
Πάνω από τα δύο τρίτα αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στους τομείς της μετανάστευσης και του πληθωρισμού.
 
Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το πρόσφατο υψηλό 40 και πλέον ετών του 9,1 τοις εκατό σε ετήσιους όρους τον Ιούνιο του 2022, πολλοί μήνες αυξημένων πιέσεων στις τιμές έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές οικογένειες.
 
Το Heritage Foundation υπολόγισε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός κοστίζει στην τυπική αμερικανική οικογένεια περίπου 7.400 δολάρια σε χαμένο ετήσιο εισόδημα. Και ενώ τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ένα εναλλακτικό μέτρο που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο Τζον Γουίλιαμς εκτιμά ότι είναι περίπου διπλάσιο.
 
Όσον αφορά τη μετανάστευση, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υπήρξαν περίπου 8 εκατομμύρια συναντήσεις παράνομων μεταναστών σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των 3,2 εκατομμυρίων ρεκόρ μόνο το οικονομικό έτος 2023.
 
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κατέγραψε τον πιο πολυσύχναστο Νοέμβριο που έχει καταγραφεί τον περασμένο μήνα, με συναντήσεις στα νότια σύνορα που ανέρχονται συνολικά σε 242.418, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή της . Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος ακόμη και από τον υψηλότερο μήνα που έχει δει ο Πρόεδρος Τραμπ.
 
Ο Δεκέμβριος είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει το ρεκόρ για τον υψηλότερο αριθμό παράνομων συναντήσεων με εξωγήινους για έναν μόνο μήνα ποτέ, σύμφωνα με τα συγκλονιστικά προκαταρκτικά στοιχεία που έλαβε το Fox News στις 29 Δεκεμβρίου, που δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει πάνω από 276.000 συλλήψεις, ακόμη και χωρίς την τελική τρεις μέρες του μήνα. Το τρέχον ρεκόρ των 269.735 σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
 
Την ίδια στιγμή, μόνο 3 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δίνει αρκετή προσοχή σε θέματα που είναι πιο σημαντικά για αυτούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Monmouth.
 
Πηγή : zerohedge.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου