MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Στα σκουπίδια ληγμένα αντιικά χάπια της Pfizer! – Οικονομική καταστροφή 2,2 δισεκ. δολαρίων για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας!

Μετά τις χοντρές μπίζνες με τα εμβόλια των… χωματερών, άλλη μια «επιτυχία», με το Paxlovid αυτή τη φορά…
 
Αντιικά χάπια Paxlovid (κατά του κορωνοϊού) της Pfizer αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία προμηθεύτηκε η Ευρώπη έχουν χαθεί, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι δεδομένα υγείας.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αυστηροί έλεγχοι για το ποιος μπορεί να λάβει το φάρμακο, άφησαν εκατομμύρια δόσεις αχρησιμοποίητες πριν από την ημερομηνία λήξης τους, με αποτέλεσμα αυτές να καταλήξουν στα σκουπίδια!
 
Expired Pfizer Covid antiviral drugs set to cost Europe $2.2bn, data shows https://t.co/uTql3mEO3z
Στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης Airfinity δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να εξαντλούν τις προμήθειες, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια κύκλοι της πενθήμερης θεραπευτικής αγωγής του χαπιού, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν λήξει, παρότι οι ημερομηνίες χρήσης τους παρατάθηκαν κατά έξι έως 12 μήνες.
 
Σύμφωνα με τους FT, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια καρτέλες πρόκειται να λήξουν, εκτοξεύοντας το κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια! (Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις που ήταν πανευρωπαϊκές).
 
«Ορισμένες χώρες μπορεί να υπεραγόρασαν το Paxlovid όταν έγινε διαθέσιμο στα τέλη του 2021, όταν η Omicron αύξησε τα παγκόσμια κρούσματα. Οι κυβερνήσεις ήταν πρόθυμες να αγοράσουν το εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιιικό, αλλά είχαν μια δύσκολη πρόκληση, το να εκτιμήσουν τη ζήτηση με τόσα πολλά άγνωστα στοιχεία», είπε ο Marco Gallotta, αναλυτής της Airfinity.
 
Ωστόσο, η πτώση των κρουσμάτων και η απότομη μείωση των τεστ έπληξαν τη λήψη αντιιικών φαρμάκων, τα οποία βάσει οδηγιών, έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε ακόμα ο αναλυτής. «Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν όλα τα αποθέματά τους πριν λήξουν, παρά τις παρατάσεις στη διάρκεια ζωής τους», σχολίασε.
 
‘Europe’ here includes the UK -which alone is going to end up losing about $1.3bn. Over-purchasing by individual govts seems to have been the problem.
Η αντίδραση της Pfizer
 
Από την πλευρά της, η Pfizer είπε για το θέμα:
 
«Η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των κατασκευαστών και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας γρήγορα, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».
 
Όπως αναφέρουν οι FT, υπήρξαν επίσης ανησυχίες, για το πώς το Paxlovid αλληλεπιδρά με άλλα συνηθισμένα φάρμακα, γεγονός που περιόρισε και συνεχίζει να περιορίζει τη συχνότητα που μπορεί να συνταγογραφηθεί το συγκεκριμένο χάπι.
 

«Πανωλεθρία» για το Ηνωμένο Βασίλειο, πλήγμα για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι FT, η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό λήξης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο δόσεις αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν λήξει στις αρχές Δεκεμβρίου.
 
Άλλες 550.000 δόσεις αναμένεται να λήξουν τον Φεβρουάριο και άλλες 650.000 έως το τέλος Ιουνίου.
 
Περισσότεροι από 200.000 κύκλοι θεραπείας Paxlovid έληξαν προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην Ισπανία, ενώ περίπου από 100.000 πήγαν στα σκουπίδια σε Γαλλία και Ιταλία.
 
Τι έκαναν οι ΗΠΑ
 
Περίπου 5,3 εκατομμύρια κύκλοι της θεραπευτικής αγωγής συνταγογραφήθηκαν στις ΗΠΑ φέτος, ποσοστό 24% χαμηλότερα σε σχέση με το 2022.
 
Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Pfizer να επιστρέψει 7,9 εκατομμύρια καρτέλες Paxlovid στο τέλος του 2023, με εκτιμώμενο κόστος για την εταιρεία 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου