MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ε.Λέκκας: «Ο θεσσαλικός κάμπος θα ανακάμψει σε πέντε χρόνια – Θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η ζημιά στους αγρότες»

Οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια
 
Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel που πλήττουν την χώρα, μετά και την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
 
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, είχε προειδοποιήσει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη», πράγμα όμως που δεν έγινε αφού ήδη θρηνούμε έξι νεκρούς.
 
 
Σε συνέντευξή του ανέφερε πως οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν.
 
Έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αφού ο άργιλος και η λάσπη πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.
 
Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο Ευθύμης Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. 
 
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».
 
Τόνισε πως από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.
 
Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου