MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Süddeutsche Zeitung για Πύλο: Έμπειρος στο να αρνείται κατηγορίες ο Μητσοτάκης

Τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης Ν.Δ. σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι την περίοδο Μητσοτάκη το Λιμενικό δεν χρειαζόταν να λογοδοτεί.
 
Ένα εκτενές δημοσίευμα-κόλαφος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πολλά από τα κακώς κείμενα της προηγούμενης περιόδου στο μεταναστευτικό.
 
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη ήταν εξαιρετικά σκληρή και περιλάμβανε παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ υπογραμμίζει με νόημα ότι «το Λιμενικό δεν χρειαζόταν να λογοδοτήσει για όσα κάνει ή δεν κάνει στη θάλασσα» και προσθέτει «σε αυτό το κλίμα τραγωδίες όπως την περασμένη εβδομάδα είναι αποδεκτές».
 
Παραθέτοντας δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. σημειώνει ότι επαίνεσε το Λιμενικό λέγοντας ότι «είναι εκεί έξω 24/7 για να σώσουν ζωές και να προστατέψουν τα σύνορά μας», ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού ότι η μεταναστευτική του πολιτική ήταν «δίκαιη και αυστηρή» και πως η κριτική που δέχεται η ελληνική ακτοφυλακή είναι «άδικη».
 
Η Süddeutsche Zeitung κάνει ξεχωριστές αναφορές στις αποκαλύψεις του BBC, τις οποίες επιχείρησε να διαψεύσει χθες το Λιμενικό, ενώ υπενθυμίζει και τα όσα είχαν μεταδώσει οι New York Times για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, πριν από μερικές εβδομάδες.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπειρία στο να αρνείται τις καταγγελίες» σχολιάζει με σαφείς αιχμές η εφημερίδα για να προσθέσει πως όταν «οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για τις απωθήσεις, ο Μητσοτάκης το αρνείται εδώ και χρόνια. Το ότι τη γλιτώνει οφείλεται σε μια δική του μορφή λαϊκισμού: χωρίς υβριστική ρητορική, χωρίς εκκεντρικότητα, χωρίς φωνασκίες». Στο δημοσίευμα προστίθεται μεταξύ άλλων ότι ο Μητσοτάκης «σίγουρα δεν είναι ούτε Όρμπαν, ούτε Τραμπ. Δείχνει όμως με πόση επιτυχία μπορεί να αποφευχθεί η αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο».
 
Το δημοσίευμα καταλήγει με τον αρθρογράφο να σημειώνει για το ναυάγιο ότι και να έγινε το βράδυ πριν την τραγωδία «είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν έπρεπε να πεθάνουν» και πως «η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται εν μέρει που επέτρεψε στην ακτοφυλακή της να λειτουργήσει υπό μυστικότητα. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να λογοδοτεί για όσα κάνει ή δεν κάνει στη θάλασσα. Είναι μια πολιτική στην οποία η αλήθεια είναι μόνο μια πιθανότητα».
 

Στο επίκεντρο, πλέον, μετά τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες μπαίνουν οι καταθέσεις διασωθέντων, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταγγέλλουν ότι το αλιευτικό βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης με σχοινί από ελληνικό σκάφος.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με μικρές διαφοροποιήσεις υποστήριξαν (στην ανακρίτρια που προΐσταται της έρευνας) ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το ελληνικό πλοίο έδεσε με σχοινί το αλιευτικό και προσπάθησε να το τραβήξει.
 
Το iΕidiseis παρουσιάζει επίμαχα αποσπάσματα των καταθέσεων που οδηγούν στις συνθήκες της βύθισης του αλιευτικού.
 
«Το βράδυ της τελευταίας ημέρας μας προσέγγισε το ελληνικό πλοίο και ο καπετάνιος δέχτηκε τη βοήθεια γιατί ο κόσμος είχε αρχίσει και εξαγριωνόταν. Το πλοίο μας ήταν σταματημένο, δε λειτουργούσε η μηχανή. Το ελληνικό πλοίο έριξε σχοινί και το δέσαμε αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει, όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε από το δυνατό τράβηγμα πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό» φέρεται να καταθέτει ένας εκ των διασωθέντων.
«Ήρθε το ελληνικό πλοίο να μας τραβήξει, έκανε μία κλίση το δικό μας καράβι αναλόγως που πήγαινε ο κόσμος. Κλίση αριστερά ο κόσμος δεξιά στην άλλη κλίση δεξιά ο κόσμος πήγαινε αριστερά, άλλη μία κλίση και έφυγε το καράβι. Είχε κύματα που δεν ήταν ψηλά αλλά το καράβι επειδή ήταν υπερφορτωμένο έφυγε και αναποδογύρισε. Όταν έδεσε το ελληνικό πλοίο τα σχοινιά ο κόσμος ηρέμησε. Πιστεύω ότι το τράβηξαν πιο γρήγορα και κουνήθηκε. Έπεσα κάτω από το καράβι στη θάλασσα και προσπάθησα να ανέβω επάνω στην επιφάνεια. Το πλοίο γύρισε ανάποδα και το πάνω έγινε κάτω. Το 95% που σώθηκε ήταν στο κατάστρωμα. Μετά ανέβηκαν 90 άτομα επάνω στο πλοίο, έμεινε ένα τετραγωνικό μέτρο από το πλοίο πάνω στο νερό. Φωνάζαμε βοήθεια», αναφέρει ένας δεύτερος.
 
Ανάλογη είναι και η μαρτυρία που δίνει Σύρος επιζών του πολύνεκρου ναυαγίου, σε εκπρόσωπο της οργάνωσης Consolidated Rescue Group.
 
«Όλοι οι επιζώντες μετανάστες είπαν ότι το ελληνικό Λιμενικό μας βούλιαξε», αναφέρει στη μαρτύρια του ο Σύρος επιζών. «Μας έδεσαν με μόνο ένα σκοινί. Αφού έδεσαν το σκάφος, ξεκίνησαν γρήγορα. Τότε το σκάφος έχασε την ισορροπία του [...] Πρώτα το σκάφος έγειρε προς τα αριστερά, μετά δεξιά, μετά αριστερά και μετά αναποδογύρισε. Τότε οι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα» ανέφερε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου