MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Τι θα επιδιώξουν οι Αμερικανοί στον ελληνοτουρκικό διάλογο; Ο καθηγητής Θ.Καρυώτης αναλύει

«Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έχουν καμία διάθεση να δουν τους Τούρκους να ελέγχουν το μισό Αιγαίο. Πιθανότατα δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν οι Τούρκοι κάτι στην ανατολική Μεσόγειο», λέει ο καθηγητής Θεόδωρος; Καρυώτης μιλώντας στο militaire channel και απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληντουρκικές συνομιλίες που έρχονται. Ο κ.Καρυώτης δηλώνει ότι το «κλειδί» των συζητήσεων θα είναι ο 28ος μεσημβρινός ,εκεί που έχει γίνει η κακή συμφωνία με την Αίγυπτο. Κακή για για την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Καρυώτης προβλέπει ότι οι Αμερικανοί θα ακολουθήσουν τη μέθοδο που οδήγησε σε συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου. Θα μιλούν εκείνοι με την κάθε πλευρά μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία.


 
Ο κ.Καρυώτης πιστεύει ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, αλλά υπάρχουν τεράστιες ποσότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί που όπως λέει όλα τα κράτη τους ψάχνουν, εκτός από την Ελλάδα. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και βρεθεί μια λύση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αυτό θα σημάνει και το τέλος των τουρκικών διεκδικήσεων; Δεν είναι καθόλου σίγουρο, εκτιμά ο κ.Καρυώτης.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ. Διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης το Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θεωρείται ειδικός στο θέμα της ΑΟΖ κα έχει γράψει άρθρα και βιβλία στα αγγλικά και ελληνικά για αυτό το θέμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου