MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Χημικά και βία από τα ΜΑΤ - Διαλύουν τη συγκέντρωση οργής και πένθους

( John.k - Η κατοχική κυβέρνηση εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά τον κατοχικό στρατό , τα ΜΑΤ δηλαδή,  προκειμένου να καταστείλει την διαμαρτυρία των Ελλήνων  για το «ατύχημα»  των τραίνων που συνέβη  στα Τέμπη. Στην πραγματικότητα δεν ήταν «ατύχημα» αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων. Υπήρχαν εκατοντάδες προειδοποιήσεις αλλά οι κυβερνήσεις προτίμησαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των πατρόνων τους εναντίον του Ελληνικού λαού … )
 
Κρεσέντο βίας από δυνάμεις της αστυνομίας που αμαύρωσαν την ειρηνική σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Μικροένταση και στη Θεσσαλονίκη • Προς το τέλος οδεύουν οι έρευνες στα συντρίμμια • Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 54 θύματα απ' τα 57 που έχουν ανακοινωθεί •Συνεχής ενημέρωση.
  • Με χημικά διέλυσαν την βραδινή σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Μικροένταση και στη Θεσσαλονίκη.
  • Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 54 θύματα απ' τα 57 που έχουν ανακοινωθεί, ενώ οδεύουν προς το τέλος οι έρευνες της Πυροσβεστικής στο σημείο της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.
  • Συγκροτήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αντιδράσεις απ' την αντιπολίτευση
  • Νέα 48ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους το Σαββατοκύριακο
  • Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά τις συμβάσεις για τα τρένα
  • 31 είναι συνολικά οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε συμβατικές κλίνες και 7 πιο σοβαρά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Βίντεο λίγο προτού γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών
 

 
«Έβρεξε» χημικά στην Αμαλίας
 
Πριν από λίγα λεπτά, και αφού είχαν ήδη διαλύσει ουσιαστικά τη συγκέντρωση, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν νέα χρήση χημικών κατά κάποιων μπλοκ διαδηλωτών που παρέμεναν στην Αμαλίας. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Ομοβροντία χημικών και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα
 
Μεγάλη ένταση στο κέντρο της Αθήνας με την αστυνομία να επιτίθεται στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη. 
 
Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο πλήθος με ξεκάθαρη  στόχευση να διαλύσουν ακόμη μια κινητοποίηση που δείχνει το μέγεθος του θυμού που επικρατεί στην κοινωνία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
 
Αυτή τη στιγμή η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση – σκούπα στην πλατεία Συντάγματος που ήταν γεμάτη κόσμο.
 
Μαζική πορεία και στη Θεσσαλονίκη
 
Από μαζικότητα χαρακτηρίζεται και η αποψινή πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση και χρήση χημικών κατά διαδηλωτών. 
 

 
Δεν άφηναν τον κόσμο να πλησιάσει τη Βουλή
 
Μικρένταση δημιουργήθηκε πριν από λίγο στη σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, καθώς παρά τον ειρηνικό της χαρακτήρα, δυνάμεις της αστυνομίας φώναζαν προς τους συγκεντρωμένους να κάνουν πίσω.
 
Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι των DNA, 54 νεκροί ταυτοποιημένοι
 
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι «έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και έχουν ταυτοποιηθεί 54 νεκροί. Αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. 
 
Αναφορικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων, η οποία συνεχίζεται, από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην οικογένεια κάθε θύματος καθώς δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία αλλά απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί».
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Θεσσαλονίκη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI
Στιγμιότυπο απ' τη σιωπηρή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Μαύρα μπαλόνια μπροστά στη Βουλή...
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας
 
Λόγω της πορείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστήμιου και στην λεωφόρο Αμαλίας.
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά τις συμβάσεις για τα τρένα
 
Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έρευνα σχετικά με τις συμβάσεις για τα τρένα επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και στην ανταποκρίτριά μας, Μαρία Ψαρά, η ευρωπαϊκή εισαγγελία, στη σκιά της τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη.
 
Σφοδρή αντίδραση και απ' το ΚΚΕ για την επιτροπή διερεύνησης
 
Το ΚΚΕ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλει τη σύνθεση της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος, αφήνοντας αιχμές για επιχειρούμενη συγκάλυψη των πλήρων ευθυνών. 
 
Αναλυτικά: 
 
«Η επιτροπή «εμπειρογνωμόνων», που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να «τεκμηριώσει» το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα «ανθρώπινο λάθος» και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. 
 
Αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο λαός θα μάθει την αλήθεια για αυτό το
έγκλημα».
 
Σε εξέλιξη σιωπηλή διαμαρτυρία για το δυστύχημα
 
 Στιγμιότυπο απ' την αποψινή συγκέντρωση και πορεία στα Προπύλαια:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
 
Δημοσίευμα-κόλαφος από τους New York Times
 
Σε άρθρο με τίτλο «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας στην Ελλάδα καθυστέρησε για χρόνια» γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο, ενώ το ρεπορτάζ είναι βασισμένο εν πολλοίς τις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών, τις οποίες δεν άκουσε η κυβέρνηση. 
ΜέΡΑ25: «Εν κρυπτώ» η ειδική επιτροπή ειδικών του Γεραπετρίτη
 
«Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την επιτροπή του κ. Γεραπετρίτη ως μη νομιμοποιημένη από τη Βουλή, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, και την αναγνωρίζει ως απλώς ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ της Μητσοτάκης Α.Ε. για να κουκουλώσει την ενοχή της στη σειρά επιλογών που οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα. Προειδοποιητικό δείγμα γραφής της κυβερνητικής μεθόδευσης, είναι ο διορισμός του κ. Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει θητεύσει ως αξιωματούχος τεχνοκράτης στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων.
 
Καταγγελίες για τον διορισμό του σταθμάρχη Λάρισας
 
 
Μέσα στη συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, που ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποδώσει αποκλειστικά σε «ανθρώπινο λάθος», πολλά ακούγονται για το πώς επελέγη ο σταθμάρχης της Λάρισας και κάποιοι καταγγέλλουν πως δεν ήταν μόνο άπειρος, αλλά ήταν και «βύσμα» της Νέας Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, πρώην σταθμάρχης Λάρισας μιλώντας στο OPEN σχολίασε πως «μεσολάβησε το κόμμα και τον κάνανε σταθμάρχη».
 
 
«Τον συγκεκριμένο σταθμάρχη τον γνωρίζω και κάποια στιγμή τον είχα και βοηθό στο γραφείο αποσκευών. Ήταν υπάλληλος των αποσκευών. Μετέφερε βαλίτσες των επιβατών και παραλάμβανε τους επιβάτες. Κάποια στιγμή ο υπάλληλος αυτός αποσπάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, στα σχολικά βιβλία. Στα 59 του χρόνια, μεσολάβησε το κόμμα και τον κάνανε σταθμάρχη. ( ) Στα τέλη Ιανουαρίου τον όρκισαν σταθμάρχη. Τον στείλανε περίπου 10 μέρες στην Καλαμπάκα, σε σταθμό απομονωμένο με 2 τρένα την ημέρα. Θέλω να πιστεύω πως παρακολούθησε την εκπαίδευση», σημείωσε. 
 
Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει χθες ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος οικογένειας τριών θυμάτων. 
 
Εν μέσω αυτής της συζήτησης, η βουλευτής της Ν.Δ. Λάρισας Στέλλα Μπίζιου αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στο διορισμό του σταθμάρχη. «Την ώρα που όλοι πενθούμε τον χαμό δεκάδων ανθρώπων στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, κάποιοι άθλιοι προβοκάτορες με ονοματεπώνυμο επιχειρούν να συνδέσουν ευθέως το όνομά μου με την υπόθεση του σταθμάρχη της Λάρισας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται πως η κόρη του δουλεύει στο πολιτικό μου γραφείο», αναφέρει και προαναγγέλλει άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
 
Αντιδρά και η Ελληνική Λύση για την επιτροπή διερεύνησης
 
«Το γεγονός ότι μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής πρωταγωνίστησε στην οργανωμένη απαξίωση του ΟΣΕ, συνιστά πρόκληση. Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε λαθροχειρία στην διαδικασία διερεύνησης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, πέραν πάσης «ασυλίας» και «ακαταδίωκτου» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος του Κυρ. Βελόπουλου.
 
Μετά την επώδυνη ταυτοποίηση, άρχισαν οι κηδείες των θυμάτων
 

 
Θρήνος στην Κατερίνη όπου σήμερα κηδεύτηκε η 34χρονη Αθηνά Κατσάρα, μητέρα ενός 2χρονου αγοριού, για την οποία το νήμα της ζωής κόπηκε απότομα το βράδυ της Τρίτης. Η  νεαρή γυναίκα ταξίδευε μαζί με τον σύζυγό της, που σώθηκε από τύχη, καθώς λίγα λεπτά πριν απ΄τη σύγκρουση είχε μετακινηθεί πιο πίσω για να πάει στην τουαλέτα.
 
Καίρια παρέμβαση- ερώτηση του Κρ. Αρσένη
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας απευθύνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για το τι μέλλει γεννέσθαι με τους τραυματίες αφού βγουν απ' τα νοσοκομεία αλλά και με τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, έχοντας νωπές ακόμα στη μνήμη τις καταγγελίες που έκαναν εγκαυματίες απ' την τραγωδία στο Μάτι.
«Δεν πρόλαβε να ζήσει τη ζωή του»
 

 
Περισσότερες ευθύνες στους υφυπουργούς Μεταφορών
 
Με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ανατίθενται αρμοδιότητες στους υφυπουργούς Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Καραγιάννη. 
 
Οι αρμοδιότητες καταλαμβάνουν αυτοτελώς την έκδοση διοικητικών πράξεων, καθώς και παράλληλη με τον υπουργό, νομοθετική πρωτοβουλία και κοινοβουλευτικό έλεγχο. 
 
Ο υπουργός διατηρεί την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
 
 
Η ΣΤΑΣΥ διαψεύδει τα περί προβλημάτων ασφαλείας στο Τραμ
Τραμ - φωτ. αρχείου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε διάψευση των καταγγελιών του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής για προβλήματα ασφαλείας στο Τραμ παρεμφερή με αυτά του σιδηροδρόμου προχώρησε η ΣΤΑ.ΣΥ.
 
 «Το Τραμ είναι ένα μέσο μεταφοράς σταθερής τροχιάς, που συνυπάρχει στο οδικό δίκτυο των πόλεων με κινούμενα οχήματα και πεζούς. Ως όχημα δρόμου, οι ταχύτητες που αναπτύσσει είναι χαμηλές και κινείται, τηρώντας τον ΚΟΚ και το σύστημα σηματοδότησης οδικής κυκλοφορίας. Η κίνηση και ο έλεγχός του γίνεται αποκλειστικά από τον ηλεκτροδηγό, μέσω της οπτικής επαφής που έχει με το δρόμο. Γι΄αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με άλλα μέσα σταθερής τροχιάς. 
 
Στο δίκτυο του Τραμ είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί σύστημα τηλεματικής, συνδεδεμένο με το σύστημα οδικής κυκλοφορίας, που δίνει προτεραιότητα στο Τραμ και ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου για την ακριβή θέση των οχημάτων. Το σύστημα παράλληλα ενημερώνει τον επιβάτη κατά την παραμονή του στη στάση  για τους χρόνους άφιξης των συρμών και αναμονής. Σε περιπτώσεις τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος, το Πρωτόκολλο Λειτουργίας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, που ακολουθούνται από τους άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους ηλεκτροδηγούς της ΣΤΑ.ΣΥ. 
 
Η επικοινωνία των ηλεκτροδηγών με το Κέντρο Ελέγχου είναι συνεχής και αδιάλειπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του δρομολογίου, μέσω σύγχρονου συστήματος επικοινωνίας (tetra). Στο Κέντρο Ελέγχου Τραμ είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης όλων των οχημάτων, που κινούνται στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, με ανανέωση του στίγματος και της θέσης του κάθε οχήματος κάθε 20 δευτερόλεπτα. Όταν ανακύπτουν τεχνικά ζητήματα, επιδιορθώνονται άμεσα, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις ισχύουσες διαδικασίες και τους κανονισμούς ασφάλειας. 
 
Με την προμήθεια και κυκλοφορία των 25 σύγχρονων νέων οχημάτων Τραμ από τον Δεκέμβριο του 2021, οι δυσλειτουργίες στο σύστημα της τηλεματικής έχουν ελαχιστοποιηθεί. Υπογραμμίζουμε, πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί επικουρικά και δεν αφορά στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση.
 
Τσαπανίδου: Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας προαναγγέλλει νέες τραγωδίες
 

 
«Αυτές τις δύσκολες ώρες κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία αποτελεί όχι μόνο ασέβεια προς τους νεκρούς αλλά προαναγγέλλει νέες τραγωδίες. Η επιλογή όλων μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως!» τονίζει σε νέα της δήλωση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.
 
52 νεκροί ταυτοποιήθηκαν
 
Συνολικά 52 θύματα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ενώ 14 οικογένειες έχουν ενημερωθεί σχετικά μέχρι τώρα και η επώδυνη διαδικασία συνεχίζεται. 
 
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ο απολογισμός είναι 57 νεκροί.
 
Αιχμηρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση της επιτροπής διερεύνησης
 
«Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή.Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. 
 
Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες»». 
 
«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές» διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
Προκλητική τοποθέτηση στην επιτροπή διερεύνησης
 
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιλογή να τοποθετηθεί ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος στη δήθεν υπερκομματική επιτροπή διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τον άνθρωπο που διετέλεσε Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010-2015. Δηλαδή την περίοδο κατά την οποία σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα τηλεδιοίκησης και εν μέσω μνημονιακών περικοπών συντελέστηκε και σημαντική υποβάθμιση του σιδηροδρόμου.
 
Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
 
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής, καθώς ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
 
Χειρουργήθηκε 22χρονος εγκαυματίας που νοσηλεύεται στο Παπαγεωργίου
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 22χρονος, ο οποίος φέρει εγκαύματα (έκτασης 20% της επιφάνειας του σώματος) υπεβλήθη σήμερα σε χειρουργείο από πλαστικούς χειρουργούς και εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.
 
 

Από τη συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών στην Λάρισα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023.  ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Έρευνα της Τροχαίας Λάρισας στα γραφεία του ΟΣΕ 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της Τροχαίας μετέβησαν στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα και συνέλεξαν ό,τι στοιχείο κρίνεται χρήσιμο, όπως έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα που αφορούσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τον καταλογισμό των ευθυνών.
 
Η Πυροσβεστική διαψεύδει ότι βρέθηκαν φιάλες υγραερίου
 
Στον απόηχο αναφορών στον Τύπο για δύο φιάλες υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η Πυροσβεστική διευκρίνισε πριν από λίγη ώρα ότι: «Κατά την διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου».«Συνεπώς, οι σχετικές με το θέμα δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα αποδόθηκαν σε Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζει η ανακοίνωση.
 
Νέα 48ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους
 
Ολοκληρώθηκε ειρηνικά στα γραφεία της Hellenic Train η μεγαλειώδης πορεία μαθητών, φοιτητών και συλλογικοτήτων της Αριστεράς, στο κέντρο της Αθήνας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας χωρίς αποτέλεσμα με τον πρόεδρο των μηχανοδηγών του ΟΣΕ να ανακοινώνει νέα 48ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους το Σαββατοκύριακο και την υπόσχεση πως από Δευτέρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν πως οι επιβάτες θα κινούνται με ασφάλεια στο δίκτυο.
 
Το ονόματα της Ειδικής Επιτροπής
 
Συγκροτήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με στόχο να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. 
 
Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:
  • Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενημερώθηκαν αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

  

Με κόκκινα μεγάλα γράμματα
 
Το σύνθημα «Δολοφόνοι» στα τζάμια των γραφείων της Hellenic Train και στο δρόμο. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Ηχηρό μήνυμα και από τη βόρεια Ελλάδα
 
Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους. 
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: 
  • Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά.
  • Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.
  • Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή,
  • Στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις»,
  • Στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».
  • Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».
  • Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ’ αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».
  • Στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία της Hellenic Train
 
ΕΦ.ΣΥΝ.
Έφτασε η πορεία στα γραφεία της Hellenic Train με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την πρόσβαση παρατάσσοντας δύο κλούβες.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Μέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία
 
Μέρα εθνικού πένθους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κήρυξε τη Κυριακή 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.Χθες, η ολομέλεια της Αλβανικής Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού συμβάντος. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, στο μοιραίο τρένο επέβαιναν και Αλβανοί πολίτες, πέντε εκ των οποίων μέχρι χθες αγνοούνταν και άλλοι πέντε είχαν τραυματιστεί.
 
Αθάνατοι
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Μπροστά από τη Βουλή πέρασε η μεγάλη μεσημεριανή πορεία μαθητών, φοιτητών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας. 
 
Οι συγκεντρωμένοι, σταμάτησαν μπροστά από το Κοινοβούλιο και αφού κάθισαν κάτω κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Κατόπιν φώναξαν «αθάνατοι» και συνέχισαν την πορεία τους με κατεύθυνση τα γραφεία της Hellenic Train.
 
Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Γιώργος Γεραπετρίτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συγκροτηθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη με στόχο να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. 
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη σύνθεση της επιτροπής ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τα τρία κόμματα θα ανταποκριθούν.
 
Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στην Καρδίτσα
ΕΡΤ
Εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της πόλης που έκαναν κατάληψη και αποχή από τα μαθήματά τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό διαμαρτυρόμενοι για τα αθώα θύματα της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. 
 
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι μαθητές παρέμειναν περίπου μια ώρα στην κεντρική πλατεία και από κει έφυγαν για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους με πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καρδίτσας.
 
«Εγώ είμαι ζωντανός και πονάω...»
 
Η ανάρτηση του Άγγελου μια «αγκαλιά στους αγγέλους». 
 

 
ΕΦ.ΣΥΝ.
Η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας πέρασε από το Σύνταγμα και τη Βουλή και συνεχίζει με κατεύθυνση τα γραφεία της Hellenic Train. 
 
«Το πάμε κι όπου βγει δεν βγαίνει πουθενά...»
ΕΦ.ΣΥΝ.

 Το πάμε κι όπου βγει δεν βγαίνει πουθενά, μόνο τραγωδίες το σύστημα γεννά, φωνάζουν φοιτητές #Τεμπη_Τραγωδια #τεμπη_εγκλημα #παμε_και_οπου_βγει pic.twitter.com/8KnUdaQTol— Mike Konstantopoulos (@makonstant) March 3, 2023
 
Ξεσηκωμός
 
Συγκέντρωση στα Προπύλαια. ΕΦ.ΣΥΝ.

Ανταπόκριση: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος 
 
Με σύνθημα «τα κέρδη τους οι νέκροι μας» φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες της Αριστεράς πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή. 
 
«Θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών συναδέλφων μας, όλων των νεκρών συνανθρώπων μας και να πάρουμε εκδίκηση», αναφέρουν εκπρόσωποι των φοιτητών. 
 
«Σχεδόν όλες οι σχολές της Αθήνας έκλεισαν ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων, τα θύματα και τους τραυματίες. Απαιτούμε να αποδωθούν ευθύνες για να μην συγκαλυφθεί τίποτα από την τραγωδία στα Τεμπη. Μας γεμίζει οργή το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός να χάνονται δεκάδες συνάνθρωποι μας ανάμεσα τους συμφοιτητές μας που μαζί δίναμε τον αγώνα για να σπουδάσουμε και να μορφωθούμε και πολλοί από αυτούς δεν έστειλαν ποτε ένα μήνυμα στους γονείς τους ότι έφτασαν στον τόπο των σπουδών τους», δήλωσε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου Τοπογράφων.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα
 
Πόνος και οργή σε όλη τη χώρα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
 
Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, μαθητές, φοιτητές και πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά σε μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας απαιτώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στην προχθεσινή τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει όλο αυτό ατιμώρητο» βροντοφώναξαν. 
 

 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας
 
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν στα Προπύλαια, μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 
 
Σύμφωνα με την αστυνομία αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημιού, ενώ στην συνέχεια αναμένεται να σταματήσει η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους του κέντρου, καθώς οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να κάνουν πορεία προς την Βουλή.
 
 
Νεότερα στοιχεία για την τραγωδία στα Τέμπη
 
Έκτακτη ενημέρωση από τους εκπροσώπους τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειο Βαθρακογιάννη και της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. ενημέρωσε πως οι έρευνες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι. Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό πως οι νεκροί είναι 57 και οι τραυματίες 38 (31 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ).Η κ. Δημογλίδου πρόεσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 36 σοροί από τα δείγματα που έχει λάβει η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.
 
«Η ευθύνη δεν είναι μόνο του σταθμάρχη»
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Εκπρόσωπος οικογένειας θύματος μίλησε για το δράμα των γονιών που δεν είχαν νέα για το παιδί τους για δύο 24ωρα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.Ο Στέλιος Σούρλας ανέφερε στις κάμερες πως «η σορός ταυτοποιήθηκε χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε στην οικογένεια ότι η 23χρονη Ιφιγένεια είναι νεκρή»Πριν από λίγο η οικογένεια παρέλαβε την σορό της κοπέλας και μεταβαίνουν στην πόλη των Γιαννιτσών όπου το Σάββατο πρωί θα γίνει η κηδεία.«Με την εταιρεία δεν έχουμε έρθει σε επαφή, δεν έχει εμφανιστεί κανείς, δεν είπαν καμία συγγνώμη. Η ευθύνη δεν είναι μόνο του σταθμάρχη, υπάρχουν και στην εταιρεία ευθύνες και ποινικές ευθύνες και στους πολιτικούς προϊστάμενους» τόνισε ο δικηγόρος.
 
«Ο σταθμάρχης είχε στενές σχέσεις με βουλευτή της περιοχής»
 
Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη η απολογία του σταθμάρχη που αντιμετωπίζει τα αδικήματα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (κακούργημα) και ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας.Η κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή του τραγικός συμβάντος να δείξει «ανθρώπινο λάθος» χωρίς να αναγνωρίσει επί της ουσίας τις ευθύνες που τις αναλογούν ενώ τα ρεπορτάζ για τον 59χρονο φθάνουν με μορφή χιονοστιβάδας.Στο MEGA, το πρωί της Παρασκευής αναφέρθηκε πως ο σταθμάρχης «είχε στενές σχέσεις με βουλευτή της περιοχής» και πως «η κόρη του δουλεύει στο πολιτικό της γραφείο». 
 

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Ν. Χριστοδουλίδης
 
Με βαθιά οδύνη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός της ταυτοποίησης των σορών των δύο Κυπρίων φοιτητών, που επέβαιναν της μοιραίας αμαξοστοιχίας.Ο Ν. Χριστοδουλίδης κηρύσσει τριήμερο πένθος μέχρι τη μέρα της κηδείας, ενώ έδωσε οδηγίες όπως όλα τα μέλη της κυβέρνησης απόσχουν από οποιεσδήποτε δημόσιες εκδηλώσεις.
 
«Δύο σταθμάρχες στην τηλεδιοίκηση» πριν μερικά χρόνια
 
O πρώην σταθμάρχης Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε πως εξαιτίας του έντονου φόρτου εργασίας στον σταθμό της Λάρισας, στο παρελθόν, στη βάρδια υπήρχαν δύο σταθμάρχες στην τηλεδιοίκηση. 
 
 
«Η τηλεδιοίκηση στην Λάρισα σταμάτησε πριν 3-4 χρόνια. Δεν υπάρχει προσωπικό» εξήγησε (MEGA) ο Γ. Αποστολέρης. 
 
Την ίδια ώρα, μιλώντας για την εκπαίδευση των σταθμαρχών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με σαράντα μέρες δεν γίνεσαι σταθμάρχης και μάλιστα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις σε ένα τέτοιο σταθμό με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Η εμπειρία αποκτάται μέσω εργασίας σε μικρούς σταθμούς και με μεταθέσεις».
 
Το Σάββατο η απολογία του σταθμάρχη
 
Ο 59χρονος αντιμετωπίζει τα παρακάτω αδικήματα:
  • διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας
O δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρίδης, υποστήριξε πως «ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί» και συμπλήρωσε πως «αυτό το οποίο μετράει είναι “να ψάξουμε ότι το δέντρο αλλά το δάσος”». 
 
Και ενώ αναμένεται η απολογία του σταθμάρχη, σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε συνήγορος επιβάτη που επέζησε ως εκ θαύματος από το τραγικό δυστύχημα. 
 
Ο Γιώργος Μπαρτζώκης επικαλέστηκε (ΣΚΑΪ) μαρτυρίες κατοίκων που βρίσκονται κοντά στο σταθμαρχείο και σύμφωνα με τις οποίες, από την ώρα που ξεκίνησε το τρένο μέχρι και τη στιγμή του δυστυχήματος, επικρατούσε «εύθυμη ατμόσφαιρα στο κτίριο».  
 

 
Συγκεκριμένα ο συνήγορος που εκπροσωπεί τον τραυματία Λάζο Παπαζήση, είπε: «κάτοικοι της συνοικίας ΟΣΕ Λάρισας που τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά στο σταθμαρχείο με πληροφόρησαν ότι μόλις έφυγε το τρένο, άρχισαν οι μουσικές. Την ώρα εκείνη που έγινε το ατύχημα ακουγόταν τραγούδια και χαρές μέσα από το σταθμαρχείο». 
 
Ο δικηγόρος επίσης τόνισε ότι θα ζητήσει από τον ανακριτή να καλέσει όλους όσοι ήταν στο χώρο να δώσουν τη μαρτυρία τους, προκειμένου να διασταυρωθεί η πληροφορία. 
 
Επιπλέον όσον αφορά στον αριθμό των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο, υποστήριξε (ΕΡΤ) ότι σύμφωνα με όσα του είπε ο εντολέας του, αλλά και από άλλες πληροφορίες που έχει, οι επιβάτες ήταν περισσότεροι από 350, γύρω στους 400, καθώς στη Λάρισα όταν έφτασε το τρένο στις 11 το βράδυ το γκισέ ήταν κλειστό και όσοι επιβιβάστηκαν δεν είχαν προλάβει να βγάλουν εισιτήριο. «Θα θέσω αυτά τα στοιχεία στον ανακριτή» σημείωσε. 
 

 
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Στις 11 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους φορείς για τον συντονισμό των ενεργειών από εδώ και πέρα.Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γεώργιος Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικεφαλής της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 
Ζητούν απαντήσεις
 
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η οδυνηρή διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA με τη συνδρομή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώνονται στην ανύψωση του τρίτου βαγονιού, ώστε να δοθεί χώρος στους διασώστες να ερευνήσουν σε όλη του την έκταση, το τρίτο βαγόνι του επιβατικού συρμού.
 
Τα τελευταία νέα από τα νοσοκομεία
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Σαράντα οκτώ είναι συνολικά είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε συμβατικές κλίνες και έξι πιο σοβαρά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αγωνία, οργή και λύπη τα συναισθήματα που επικρατούν στους οικείους της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα χρονικά της χώρας. 
 
Μαθητικός ξεσηκωμός
 
Με τις έρευνες στα συντρίμμια των δύο τρένων να συνεχίζονται, μαθητές και μαθήτριες, σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και διαμαρτυρίας για το προδιαγεγραμμένο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζουν, καλούν σε κινητοποίηση στις 12:00, στα Προπύλαια.
 
Ποιος έχει τελικά την ευθύνη;
 
Η άποψη της ΕΦ.ΣΥΝ. 
Για την τραγωδία των Τεμπών την ευθύνη αποκλειστικά την έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι γιατί επιδίωξε την τραγωδία, όχι γιατί την ήθελε, όχι γιατί τα παρέλαβε όλα τέλεια, αλλά γιατί δεν έκανε τίποτα να την αποτρέψει. Ας σταματήσει επομένως να ψάχνει τρόπους να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτό που συνέβη. Δεν κερδίζει τίποτα. Απλώς προκαλεί πάνω σε νεκρούς και σε τάφους και εντείνει την κατακραυγή. Κι αυτό είναι προσβολή και για τους νεκρούς και γι' αυτούς που έμειναν πίσω με τον ανείπωτο πόνο τους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου