MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

«Τρομάζει» την ΕΚΤ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που έπεσε και άλλο σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 83,3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι γαλλικές τράπεζες 38,4 δισ. και οι ιταλικές 17 δισ. δολαρίων.

Με του τουρκικό νόμισμα να μετρά απώλειες έναντι του δολαρίου που φθάνουν το 30% από την αρχή του έτους και υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν σήμερα τι θα πει ο νέος «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας έσπευσε χθες να προαναγγείλει την παρουσίαση «ενός νέου οικονομικού μοντέλου», με εξαγγελίες για το 2019.

Ως στόχοι τίθενται η διασφάλιση ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο 3-4% (κάτω από τον αρχικό στόχο για τουλάχιστον 5%), η συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ (από το υφιστάμενο 5,5%), ο περιορισμός του πληθωρισμού σε μονοψήφια νούμερα (από 16% που είναι τώρα) και -σε πλήρη κόντρα με τους σχεδιασμούς της Κεντρικής Τράπεζας- ανάλογη μείωση των επιτοκίων (το βασικό είναι σήμερα στο 17,75%).

Ανησυχεί η ΕΚΤ

Με δεδομένο πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τους τελευταίος μήνες έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά τη σύνδεση των ευρωπαϊκών τραπεζών με την τουρκική οικονομία.

Στη λίστα των τραπεζών που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση στη γειτονική μας χώρα βρίσκονται η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas που, σύμφωνα με πηγές των Financial Times, έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην Τουρκία.

Η ανησυχία της ΕΚΤ εδράζεται στο ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες, που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της πτώσης της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν αδυναμία πληρωμής των δανείων τους σε ξένο νόμισμα, αναφέρουν οι FT.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου (1,146 δολάρια).

«Αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας»

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον τούρκικο λαό, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να υποβαθμίσει την πτώση του τουρκικού νομίσματος, κάνοντας λόγο για «εκστρατείες» κατά της χώρας του.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ρίζε, ο Ρ.Τ. Ερντογάν τόνισε: «Μην ξεχνάτε, αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας» και επιχειρώντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξία, πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε σκληρά. Κοιτάξτε που ήμασταν πριν από 16 χρόνια και κοιτάξτε μας τώρα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου