MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η κυβερνητική ανικανότητα και η έλλειψη σχεδίου αποτροπής της τραγωδίας ήταν το ίδιο τρομαχτικά…με τις φονικές πυρκαγιές

Η κυβέρνηση στην εθνική φονική τραγωδία των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής απέτυχε παταγωδώς. 

Η εθνική τραγωδία, πρωτοφανής για τα παγκόσμια χρονικά και σίγουρα φονική για τους κατοίκους της Αττικής απέδειξε και ανέδειξε μια διάσταση τρομακτική. 

Οι δεκάδες νεκροί, οι εκατοντάδες τραυματίες και τα χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια - περίπου 4.000 σπίτια υπέστησαν καταστροφές - και περιουσίες απέδειξαν ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος ως προς το σκέλος του συντονισμού σχεδίου δράσης και αποτροπής της τραγωδίας. 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σβήνει φωτιές, τον επιχειρησιακό ρόλο τον έχουν τα αρμόδια όργανα της πυροσβεστικής τα οποία ενώ έδειξαν στο τέλος αυταπάρνηση, αποδείχθηκε ότι ούτε….η πυροσβεστική είχε σχέδιο αντιμετώπισης μια τόσο φονικής λαίλαπας. 

Όμως ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει ένα ρόλο να σχεδιάζει και να υλοποιεί.
Εάν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που επλήγησαν τότε δεν θα θρηνούσε η χώρα δεκάδες νεκρούς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο, δεν λειτούργησε σχεδόν τίποτε και όπως ανέφεραν όσοι έδωσαν την μάχη με τις πυρκαγιές όλα…κινούνταν στον αυτόματο πιλότο. 

Για την εθνική τραγωδία οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι δεν είχε σχέδιο αποτροπής της τραγωδίας, ο μηχανισμός δεν αντέδρασε ακαριαία, η πολιτεία ήταν παρατηρητής της τραγωδίας. 

Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξαντλείται στις θεατρικές παρουσίες του Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Όταν υπάρχουν δεκάδες – στην κυριολεξία δεκάδες – αναφορές ότι η Πολιτεία δεν ενημέρωσε κανένα πολίτη να εκκενώσει τις πληγείσες περιοχές – αυτός είναι ο ρόλος του σχεδίου αποτροπής κρίσεων – τότε οι πολιτικές και εν μέρει επιχειρησιακές ευθύνες της τραγωδίας στην κυβέρνηση είναι τεράστιες. 

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μια αριστερή κυβέρνηση για να εξιλεώσει την ανικανότητα της θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι να παραιτηθούν, από ευθιξία, για λόγους ηθικής τάξης.

Εάν αυτό δεν συμβεί θα φανεί στην κοινωνία που έχει σοκαριστεί από την έκταση της τραγωδίας ότι όλοι έχουν βολευτεί και οι ανεπαρκείς δεν μπορούν να διαχειριστούν μια κρίση που εξελίχθηκε σε φονική εθνική τραγωδία. 

Ορισμένοι προσωποποιούν την ευθύνη στους αρμόδιους υπουργούς. 

Το θέμα είναι και σε αυτό πλέον όλοι συμφωνούν ότι η κυβέρνηση, το κράτος πιάστηκε στον ύπνο, οι μηχανισμοί δεν δούλεψαν, το σχέδιο είχε πάει περίπατο εάν υπήρχε και σίγουρα απέτυχε και το αποτέλεσμα είναι βιβλική καταστροφή. 

Σε μια τέτοια γενικευμένη τραγωδία προφανώς και οι πολίτες έχουν ευθύνες όπως ο ρόλος του κράτους αυτός είναι να δρα αποτελεσματικά και να καθορίζει τους κανόνες. 

Η κυβέρνηση στην εθνική φονική τραγωδία των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής απέτυχε παταγωδώς. 

Υποσημείωση 

Η δημόσια δαπάνη των κηδειών όσων έχασαν τόσο τραγικά την ζωή τους είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αλλά δυστυχώς...στο ελάχιστο έμεινε... 

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου